Спорни текстове в Закона за платежните услуги закръгляват лева към еврото

Превалутирането лев-евро трябва да се случи при курс 1,95583
Обновена: 4 сеп 2024 07:13 | 4 сеп 2024 07:00, Анисия Иванова
80
Спорни текстове в Закона за платежните услуги закръгляват лева към еврото
Снимка: БГНЕС

Промени в Закона за платежните услуги и платежните системи за приемането на еврото се оказват в разрез с вече приетия Закон за въвеждане на еврото, тъй като на теория закръглят българския лев, коментираха пред “Труд news” юристи с богат опит в законодателството по паричната политика.

Част от предложенията за промени в Закона за платежните услуги и платежните системи са: "Думите „100 лв.“ се заменят с „50 евро“, думите „600 лв.“ се заменят с „300 евро“.

Спорните текстове са публикувани за обществено обсъждане в платформата Strategy, но вероятно спрямо тях ще има възражения и предложения за прецизиране на текстовете, при които 100 лева стават директно 50 евро, допуснаха и финансисти с парламентарна практика.

При превалутиране 2:1 потребителят е в по-благоприятно положение, показват изчисленията. Но е въпрос на тълкувания и гласуване в пленарна зала дали ще бъдем в по-изгодно положение при действителното въвеждане на еврото.

В новия Закон за въвеждане на еврото, който бе обнародван преди по-малко от месец в Държавен вестник (виж карето, б. а.), ясно е посочено, че “превалутирането от левове в евро се извършва, като числовата стойност в левове се раздели на пълната числова стойност на официалния валутен курс, изразен с шест цифри с всичките пет знака след десетичната запетая”. Нещо повече, този текст почива на Европейски регламент 1103/97, а “получената сума се закръглява до втория знак след десетичната запетая на базата на третия знак след десетичната запетая”.

Експерти коментираха, че превалутирането лев-евро трябва да се случи при курс 1,95583 лев-евро, но при представените за обществено обсъждане текстове се е ползвало за улеснение “кръгло превалутиране”. Специалисти с многогодишна практика във финансови институции бяха категорични пред “Труд news”, че “подобно закръгляване виси във въздуха”, но вероятно се случва заради циркулиращи инструкции между институциите, които не са направени злонамерено.

В преходните и заключителните разпоредби на Закона за въвеждане на еврото не се предлагат промени в законови разпоредби, в които са посочени конкретни суми или стойности в левове, като например такси, ставки, глоби и имуществени санкции в административно-наказателните разпоредби на законите. Но юристи коментираха, че в такива случаи се прилага “Принципът за автоматичност”, според който стойностите, посочени в левове, в съществуващите правни инструменти се считат за стойности в евро при прилагане на официалния валутен курс и в съответствие с правилата за превалутиране и закръгляване, определени в законопроекта.

Експерти посочиха, че тези разпоредби могат впоследствие да бъдат адаптирани към новата валута по инициатива на българските ведомства, но без това да поставя лицата в по-неблагоприятно положение.

Извън спорните промени, текстовете в Закона за платежните услуги и платежните системи предвиждат, че от датата на въвеждане на еврото в Република България ще бъде преустановено функционирането на оперираната от БНБ платежна система за брутен сетълмент в реално време РИНГС. Ще се осигури разпространението на незабавните плащания в евро.

“Основната цел на нормативните изменения е да се осигури разпространението на незабавните плащания в евро, доколкото Регламент (ЕС) 2024/886 предвижда задължение за всички доставчици на платежни услуги, които предоставят кредитни преводи в евро, да обезпечат и предлагането и на услугата за незабавни кредитни преводи в евро”, пише в мотивите на законопроекта. Става дума за “незабавните кредитни преводи в евро 24 часа в денонощието, 365 дни в годината, без възможност за ограничения само до работни дни”.

“Незабавните плащания представляват ключова технологична иновация в областта на платежните услуги, тъй като позволяват освобождаване на средства, блокирани във финансовата система, да станат незабавно достъпни за потребление и инвестиции от страна на потребителите и предприятията”, се казва още в мотивите за промените.

Има и текст, свързан с разширяване на кръгa на органите, на които може да бъде предоставяна информация, представляваща професионална тайна. Такава ще може да бъде предоставяна освен на органите на държави членки и на други органи на държави членки, на които е възложено задължение да упражняват надзор над предприятията от финансовия сектор и финансовите пазари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от ЕС
Високи цени на полети, хотели... наблюдават се признаци на умора от пътуванията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Закръгляват преди 1 седмица
Ама друг път! Закръгляването значе 1:1 това ще стане колкото ще се разпадне и ЕС
60
1
 
4
 
! Отговори
115 преди 1 седмица
Абе, еврото не е въведено като официално платежно, те закони в Евро приемат!?!?!Дайте още кредити на ДОБЛИЖЕНИТЕ до властта, за да могат да си на пазаруват, за сметка на изтормозения Българин, той ще плати яхтата на Вълка, дарайте на джоган, и други, все крадльовци
59
2
 
0
 
! Отговори
ц преди 1 седмица
всичко това няма значение, важното е да се даде на наще бандити да печатат фалшиво евро. Нищо ново под слънцето от Рим до сега. ЕС е новия Рим, а ние сме им робите. Но накрая идва Аспар да ги намачка и така..
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Смешковци някакви произвеждат закони.
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тука явно коментират доста банкови служители но аз знам за какво говоря. Точно банките с техните валутни курсове такси и не знам си още какво обират голяма част от спестяванията на хората , че сега ли няма да се възползват. Четох наскоро някаква дето се ожалва че хората още предпочитали бурканбанк. Ами че естествено то какво друго им остава.
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак от всяка ситуация някой гледа да удари кьоравото. омръзна ми. Искам си банковите такси в лева. Докато еврото не стане национална валута никакво приравняване на цената на услуги към еврото! Това е ега ти спекулата. ПИСНА МИ!
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НАЙ-ВЕРОЯТНО СТАВА ВЪПРОС ЗА НЯКАКЪВ ВИД ТАКСА ИЛИ ДРУГО ПЛАЩАНЕ, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С "ПРЕВАЛУТИРАНЕ НА ЛЕВА", АЛА ВИСОКОГРАМОНИТЕ И ГЕНИАЛНИ ЖУРНАЛАМЕНТИ НИ ХВАЩАТ ЗА КАНАНАРЧЕТА!!!...
54
2
 
9
 
! Отговори
ще ни скубят преди 1 седмица
няма да е фатално ама пак си е скубане! Аман!
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Парите ни се превалутират по курса 1,95583, а другото са разни такси, лимити, изисквания и т,н., които не се превръщат по този валутен курс, освен ако изрично не се приеме закон за това. Те се определят според други правила.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КТБ, АЕЦ, ПАВЕЦ, Главния прокурор, Конституцията, Границата. Опитът учи, че не трябва да пипат нищо!
51
3
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 седмица
Разликата си я търсете от грантовете на умнокрасивите, които приеха тази велика сделка ;)
50
1
 
11
 
! Отговори
Ъмх преди 1 седмица
Поредната безумна статия с нулево разбиране на математиката от 3-и клас.
49
4
 
4
 
! Отговори
Козарчето Салил преди 1 седмица
На моите кози им давам редбул за да им пораснат крила и да започнат да снасят ..... :D хаххахаха
48
3
 
2
 
! Отговори
шпек преди 1 седмица
До Оставете ги-Най бедната,изостанала и корумпирана държава в eu сте приеме еврото a бе vie вие добре ли сте.Mного крадси и мошенитци в бг ей.
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трагичното е че в администрацията има толкова много неуки калинки със самочувствие и е нормално да пишат текстове без да ги осъзнават. Докато в държавния сектор не се вдигнат сериозно заплатите ей такива законотворци ще има.
46
4
 
6
 
! Отговори
доларите в марки преди 1 седмица
Подобни притеснения имаше и при деноминацията на лева от 1999 г., но нищо от драсканиците на паникьорите не се сбъдна. Сега ще е по същия начин.
45
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аиде новия пладнешки се подготвя. 100 лв по настоящия курс са 51.13 евро а те ще ни цакат банковите сметки с 50 лв
44
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Леля чичо Не им е целта даже да теглим кредити ние. С влизането ставаме длъжници по дълга на всички и постепенно ще ни натискат да плащаме техните вноски. А и всъщност сега борят дълга с висока инфлация и ниски лихви и доходи. Така лихва 3% по дълг всъщност е -5% заради обезценка. Няма как само Германия да дължи 9 трилиона(6.6 външен и 2.5 вътрешен), дето без лихвите не може да изплати за 200г, и еврото да не се обезцени плюс въвеждане на огромни данъци без измъкване от тях(забрана на кеша).
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Втората част от статията за незабавните преводи е по-интересната. Целта е да се въведат още по-драконовски ограничения за плащанията в брой, защото може да плащаш от банка винаги. Сега лимитите в Гърция, Испания са по 1000 евро. Тук е 5000 евро заради големите вериги за техника, не че не са искали и нашите управници да ги намалят. Целта на ЕС по думи на политици в медиите е 50 евро, т.е. да е престъпление да дадеш 100лв кеш да ти оправят тръби в банята или за сметка в ресторант, такси и т.н..
42
9
 
6
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 1 седмица
Много скоро тези, които разгромиха икономиката ни и оглозгала до кокал богатата ни, и подредена държавица така ще ни закръглят, че свят ще ни се завие, и ще ни се преядат бананите, за които скачахме."Само СедИсе! Кой не скача е чИрвен".