Управляващата партия в Грузия започва импийчмънт на президента

"Грузинска мечта" в момента нямат достатъчно гласове в парламента
7 окт 2024 18:29, Гергана Попова
24
Управляващата партия в Грузия започва импийчмънт на президента
Снимка: БГНЕС/ EPA

Председателят на парламента на Грузия каза, че депутатите от управляващата партия ще предприемат импийчмънт на прозападния президент преди парламентарните избори на 26 октомври, година след като предишен опит за импийчмънт се провали, пише Ройтерс.

На брифинг Шалва Папуашвили каза, че обвиненията срещу президента Саломе Зурабишвили се отнасят до посещения в чужбина, които според него не са били разрешени от правителството, същите обвинения, повдигнати при предишния импийчмънт миналата година.

Управляващата партия "Грузинска мечта" и нейните съюзници в момента нямат достатъчно гласове в парламента, за да отстранят Зурабишвили, а Папуашвили каза, че се надява мярката да бъде приета след изборите от нов парламент.

Въпреки че беше избран през 2018 г. с подкрепата на "Грузинска мечта", Зурабишвили, чиито правомощия са предимно церемониални, оттогава се превърна във враг на блока и неговия влиятелен основател, милиардерът, бивш министър-председател Бидзина Иванишвили.

През последните седмици тя се опитваше да посредничи в договори между разделените и разногласни опозиционни партии в Грузия, целящи да изместят Грузинската мечта на изборите.

Роден в Париж бивш френски дипломат от грузински произход, Зурабишвили миналата седмица се срещна с президентите на Франция, Германия и Полша, както и с високопоставени служители на Европейския съюз по време на пътуване до Европа. Миналата седмица ЕС заяви, че е спрял всички контакти на високо ниво с грузинското правителство заради неговите „антизападни и антиевропейски наративи“.

Въпреки че Грузия е като цяло прозападно настроена от независимостта си от Москва през 1991 г., чуждестранни и вътрешни критици обвиняват Грузинската мечта, че се стреми да саботира дългогодишните цели на Тбилиси за членство в ЕС и НАТО и да преориентира страната към Русия. Грузинска мечта казва, че иска Грузия да се присъедини към ЕС и НАТО, като същевременно избягва конфликт с Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Русия
НАТО планира увеличение от 60% за боеспособни сили с общо 245 000 души персонал
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 24 минути
с младия си премиер Грузия е на път да си върне Абхазия и Южна Осетия, те са в момента изцяло на издръжка на руската държава, взеха да предявяват и претенции, искат по-голямо финансиране, подобни тенденции има и в Армения, арменският премиер отказа да одобри с подписа си съдебно преследване на Путин от Международния съд в Хага
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 59 минути
Мечтата на всички поробени европейски нации.
20
1
 
4
 
! Отговори
Навремето преди 1 час
след провала в Южна Осетия Саакашвили посреща Кондолиза Райс на летището и първите му думи са "Защо ни излъгахте?". Нищо чудно защо искат импийчмънт на проамериканския си президент.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ама като е прозападна да ходи да мие чинии на запад както другите прозападни гастарбайтери. Ако е прогрузанска да остане. .
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
В смешната Грузия, смешния им "президент" е с френско гражданство и чуждестранен агент. Прави това, което и наредят от зад граница. Същото се опитаха да ни уредят и в последния калпав парламент - хора с чуждо гражданство да заемат ръководни позиции Това е чисто безумство! По-католици от папата - САЩ разрешават човек да е президент само, ако е гражданин на САЩ, роден в САЩ и живял там минимум определено време. А тук в тяхната колония пробутаха точно обратното с прозрачна цел
17
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Грузинската мечта била да са крепостници на Путин, а Иванашвили да е губернатор на Грузия.
16
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 час
Не само импийчмънт, но и съд и присъда като предател на държавата и народа си. И грузинска затвор! Пък нека френските и ЕС лицемерни *** да пищят!
15
1
 
5
 
! Отговори
Какъв президент преди 1 час
на Грузия е Саломе Зурабишвили? Та тя е с френско гражданство. Като Симеончо. Хем цар, хем премиер на република. Луда работа.
14
1
 
4
 
! Отговори
БАНко преди 1 час
Европейски , МАКЕДОНИЯ Е ПО ДОБРЕ ОТ НЯКОИ БЛИЗАЧИ НА БРЮКСЕЛ И УРСЪСЕЛА !!!
13
3
 
1
 
! Отговори
Европеец преди 1 час
До БАНко. И затова са на същия хал като македонците и там ще си останат.
12
0
 
2
 
! Отговори
Изнервен преди 1 час
А бе, днес, прочетете си написаното и обяснете в крайна сметка президентът на Грузия мъж ли е или жена?
11
1
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 1 час
И ГРУЗИЯ , КАКТО МАКЕДОНИЯ НЕ ИСКАТ ДА ЧУЯТ ЗА УРСЪСЕЛА И БАЙДЪНЧОВЦИ !!!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Човек от село 9. Сега пелтечим на великобритански диалект и се прайм на циливилизовани. също както едно време с френския или още по-отдавна с гръцкия.
9
1
 
8
 
! Отговори
Човек от село преди 1 час
Какво е импийчмант? Нямаме ли българска дума за това?
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ама то било от пусто в празно.
7
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А нашия чорап кога?
6
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
В държави като Грузия православна църква няма. Има департамент на КГБ дегизиран като църква. Истинска църква е имало до идването на комунистите на власт.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Председателят на комисията по външни работи на германския Бундестаг Михаел Рот който е на посещение Грузия обяви за "разрушителна роля" на Грузинската православна църква.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Грузия прие закон за семейните ценности, който забранява гей парадите.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Европейският съюз заплашва управляващата партия в Грузия с премахване на безвизовия режим. ЕС е готов да лиши грузинците от безвизово пътуване поради "отстъпление от демокрацията".