Косовските сърби вече могат да пътуват в ЕС без визи

Те трябва да притежават сръбски паспорти
14 окт 2024 17:52, Инна Ангелова
6
Косовските сърби вече могат да пътуват в ЕС без визи
Снимка: Pixabay

Притежателите на сръбски паспорти в Косово, издадени от Координационната служба на Сърбия, вече могат да пътуват в страните от Европейския съюз без визи, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

Безвизовият режим за гражданите на Косово влезе в сила на 1 януари 2024 г. Това решение обаче изключваше гражданите, които притежават паспорти, издавани от Координационната служба, която функционира в рамките на Министерството на вътрешните работи на Сърбия. Те са изключени и от визовата либерализация на гражданите на Сърбия, която влезе в сила през декември 2009 г. Косовските сърби бяха единствените граждани в региона на Западните Балкани, които не бяха включени в безвизовия режим за страните от ЕС.

Днес влиза в сила Регламентът за премахване на визите, който беше публикуван в Официалния вестник на ЕС на 23 септември.

„Този Регламент е изцяло задължаващ и се изпълнява директно в страни членки в съответствие с договорите“, пише в документ, цитиран от РТС.

Сърбия не признава независимостта на бившата си област Косово, която бе обявена през 2008 г. Прищина, пък не признава сръбските паспорти, издадени от Координационната служба, защото я възприема като незаконна институция. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: ЕСпаспортивизиКосоов
Още от ЕС
Европейският проект е в критична точка, изложен е на риск и е в опасност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 минути
Сега в Сърбия ще останат китайците и руснаците. А може и да се женат за косовски сръбкини. За да намажат от ЕС.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Haвpeмeтo Hagka Bъpтuonaшkaтa nognuca ga ce зaтвopят 4 блoka нa AEЦ-a зa ga nagнaт вuзuтe. A cъpбeлuтe kakвo зaтвapят?
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Сега в Косово ще се напълни със сърби, които ще твърдят, че пра-дядо им бил роден там, както тук се напълни с македонци с българско гражданство, пък после се крият.
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
То излиза че няма такива дето да пътуват с визи. Може би само руснаците и вероятно беларусците. Молдовци, макета, они са без визи и те сигурни. А ние си затворихме аец-а за да пътуваме, ей че сме прости.
1
5
 
6
 
! Отговори
Трибуната преди 2 часа
Туй е толкова Европейски съюз колкото гръцка фета, произведена с лактобацилус Булгарикум.