Лявоцентристите в Литва с опит да съставят правителство

Литва има хибридна система за гласуване
14 окт 2024 17:37, Гергана Попова
1
Лявоцентристите в Литва с опит да съставят правителство
Снимка: БГНЕС/ EPA

Литовската лявоцентристка опозиционна Социалдемократическа партия (СД) ще се опита да състави коалиционно правителство на мнозинството заедно с две други партии след парламентарните избори в страната, пише Ройтерс, цитирайки лидера на партията.

Първите резултати показаха, че СД печели гласовете на изборите, които бяха доминирани от опасения за разходите за живот и потенциални заплахи от съседна Русия.

„Мисля, че това ще бъде коалиция с две леви партии“, каза Вилия Блинкевичуте пред репортери, добавяйки, че въпросните партии са Фермерите и Зелените и За Литва.

След преброяване на 91% от гласовете, СД получи 20% от гласовете, което я прави най-голямата партия пред управляващия Отечествен съюз на премиера Ингрида Симоните със 17% и антисистемната партия Nemunas Dawn с 15%.

Ако Блинкевичуте успее да състави правителство, се очаква тя да запази ястребовата позиция на Литва срещу Русия и нейните огромни разходи за отбрана.

НАТО изчислява, че балтийската нация с население от 2,9 милиона души ще похарчи около 3% от БВП за военни, което я прави шестият най-голям харчител на алианса тази година.

Литва има хибридна система за гласуване, при която половината от парламента се избира чрез всеобщо гласуване. Другата половина се избира на база област, процес, който е в полза на по-големите партии. В повечето райони първите двама кандидати ще се изправят един срещу друг на балотаж на 27 октомври.

Около 52,1% от имащите право на глас избиратели в балтийската нация са гласували в неделя спрямо 47,2% преди четири години, показват официални данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от ЕС
Косовските сърби вече могат да пътуват в ЕС без визи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари