Европейците пестят от храна, за да си плащат жилищата

22 на сто от българите прибягват до заеми, за да покрият жилищните разходи
26 окт 2024 11:00, Стела Стоянова
196
Европейците пестят от храна, за да си плащат жилищата
Снимка БГНЕС, архив

22% от българите са били принудени да прибягнат до някаква форма на заем, за да покрият разходите си за жилище. В същото време 82% от българите заявяват, че са доволни от ситуацията със своето жилище като цяло, което ни нарежда на трето място по удовлетвореност в Европа.

Според ново проучване голям брой европейци нямат друг начин да покрият нарастващите си разходи за жилище, освен като намалят храната.

Докладът „New Housing Trend Report 2024“, изготвен от агенцията за недвижими имоти RE/MAX Europe, показва, че повече от един на всеки десет европейци е трябвало да намали храната и основните си ежедневни продукти, за да плати жилището си през последната година, съобщава „Евронюз“.

Потребителското проучване, проведено сред хиляди участници, установи, че през последните 12 месеца разходите за жилище в Европа са нараснали средно с 54%. Повече от една трета от европейците (37 %) заявяват, че макар да се справят и да могат да си позволят разходите за жилище, парите остават недостатъчни. Почти една пета (19 %) заявяват, че се борят да свържат двата края.

Средно европейските домакинства изразходват 38% от доходите си за покриване на плащанията за наем или ипотека и сметките за комунални услуги, като най-високият процент е измерен в Словения (43%) и Португалия (42%). Живеещите в Швейцария обаче съобщават за по-ниска тежест (30%).

За да могат да покриват нарастващите разходи за жилище, 80 % от хората, участвали в проучването, са заявили, че са започнали да съкращават разходите си.

Около 41 % от анкетираните са решили да спестят от социални дейности, а 40 % са намалили разходите си за почивки и луксозни стоки.

Около 16 % от участвалите в проучването декларират, че са намалили разходите си за храна, като най-висок е делът им в Австрия и Финландия - 26 %.

Същевременно 15 % от европейците съобщават, че са били принудени да прибягнат до някаква форма на заем, за да покрият разходите си за жилище. Тази тенденция е най-силно изразена в Турция (32%), България (22%) и Румъния (20%).

Около една трета от ползващите заеми са избрали да финансират жилищните си разходи с кредитни карти, а малко по-малко - 27%, са се обърнали към роднини и приятели, за да получат необходимите средства. Една четвърт от анкетираните са използвали овърдрафт, а малко по-малко (23%) са избрали да поискат необезпечени банкови кредити за покриване на жилищните разходи.

В условията на несигурно бъдеще почти половината (48 %) от анкетираните в Европа заявяват, че очакват по-нататъшно увеличение на разходите за жилище през следващите 12 месеца.

В отговор на мрачните перспективи значителна част от европейците обмислят драстични промени; по-достъпен живот би бил достатъчен за 32 % от хората да се преместят в по-малък град или населено място, а 24 % са готови да се преместят в чужбина по същата причина. Около 21 % от тях обаче изобщо не са готови да се преместят.

Устойчивостта продължава да бъде с нисък приоритет в домакинствата

18% от анкетираните в Европа са заявили, че трудно плащат сметките си за енергия, като този дял е особено висок в Гърция, където 36% от жителите изпитват сериозни затруднения да управляват разходите си за енергия.

Поради вече високите разходи екологичните подобрения в дома са останали на заден план в много домакинства, чийто приоритет остава плащането на текущите сметки, а не дългосрочната устойчивост.

Все още повече от една четвърт от анкетираните (27 %) обмислят да инсталират слънчеви панели, а малко по-малко (25 %) биха монтирали двоен стъклопакет. Мерките за улавяне на дъждовна вода и термопомпите са по-малко приоритетни, като само една пета от хората заявяват, че биха обмислили инсталирането им.

Почти половината от анкетираните заявяват, че увеличената държавна подкрепа или субсидии биха ги мотивирали да инсталират енергийно ефективни мерки.

Къде в Европа хората са доволни от разходите си за жилище?

Въпреки опасенията относно разходите за жилище, в много части на Европа степента на удовлетвореност от жилището остава висока.

Най-доволни от жилищното си положение са жителите на Нидерландия и Румъния, където 84% от анкетираните са заявили, че са доволни. В тези страни се наблюдава сравнително висок процент на собственост на жилища и добро качество на предлаганите жилища, което може да обясни резултата.

Средно 76% от европейците са доволни от жилището си. На другия край на скалата са хората в Малта, Чешката република, Словения, Унгария, Турция, Гърция и Ирландия.

Неудовлетвореността е породена от различни проблеми, например нуждата от повече пространство е основен проблем, особено в Полша, където 58% от жителите посочват това като причина за недоволство от условията на живот, докато средният процент за Европа е 37%.

Цената е друг основен проблем - една трета (33 %) от недоволните респонденти твърдят, че имотът им е твърде скъп. Този показател достига 53% в Малта, 48% в Ирландия и 48% във Финландия.

Освен това почти половината от неудовлетворените жители в Португалия съобщават за проблеми с влагата или мухъла, а една пета посочват като основен проблем проблемите с хигиената и вредителите в Нидерландия. І БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от Русия
Русия превръща Украйна в мишена на мащабна хибридна кампания
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Напазаруваха имоти а сега нямали какво да ядат?! Ами яжте тухли веее!! Насила ли ви карах да купувате по 2-3 апартамента?! А???
125
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До 115 Всъщност цяла Русия в ППП(приравнено с покупателна способност) средните заплати са 3-6000 долара месечно. По-богато от Москва е примерно Коми заради добива на ресурси. Потърси видеа от Москва, Петербург и виж за какво иде реч и си помисли, че Москва е 3.5 пъти населението на България. Провинцията уж е бедна. То тук *** в Северозапада, Родопите и виж какво е. Не знам защо сте толкова промити мозъци. ЕС беше супер, но дойдоха социалисти, зелени и зелки с 0 експертиза и житейски опит начело.
124
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен, отдавна лихвите по ипотеките им са над 20%, от вчера основната лихва им е 21%, което значи че ипотека под 25% нема
123
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
А п.а руснаците нема к.в.о да пестят...освен алкохола
122
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Добре е, че в България се развяват повече руски флагове, отколкото българския флаг. Това говори много и за държавата и за населението й което е останало след падането на диктатурата и последвалото разграбване от олигарси и силови групировки по руски модел.
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
каква 4-та икономика е русия бре, 13-то място 1,78 трлн $ това е, въпреки че според някой това е доста завишена стойност дължаща се на некоректни данни на росстат
120
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До116.Напротив руските туристи най много харчат като дойдат по Черноморието.Нали ги виждам.Докато тези които идват от Запада са най стиснати и не харчат почти нищо.
119
4
 
1
 
! Отговори
Родопа не Европа преди 3 часа
Решението е: - утре гласували ПРОТИВ Герб, Пепета, Дъпъсотки, - правиме БУЛИЗХОД от ЕС, - присъеденяваме се към тухлено сдружение БРИКС, - народен съд за всички нац предатели и системни корупционери.
118
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
В голташка пРосия средата заплата е 570 долара, лихвените процент за ипотека е 20% ,абсолютно недостъпно ако не си олигарх с кеш
117
3
 
3
 
! Отговори
999 преди 3 часа
Напечатаните фиатни пари през ковид кризата трябва да бъдат прибрани чрез предизвикване на инфлация.
116
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До 102 Почивките им са през туроператори за по 600-700 евро с ядене и пиене цяла седмица. Стоят в хотела и не мърдат да не харчат. Иначе с програмите за пенсионери немците си казват, че са по круизи, щото след сметки и храна вкъщи ще умрат от глад с пенсията, а круизът им пести пари. Дотам са докарали. И какво за 2500 евро заплата, ако наем ти е около 2000 евро, билет за автобус е 2 евро и т.н.? Гледай колко харчат не само за храна. Ако беше пътувал, щеше да си наясно колко е по-скъпо там.
115
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
"Средна заплата ама общо за Русия.В Москва която е близо 20 милиона средната заплата е около 1500 евро." Уаауу за петата икономика според копейките явно е доста добре в 2 града да имат средна заплата колкото в София плюс бонус възможност за фронта ако се изкажеш накриво. А като е толкова добре що ни една копейка не отива там
114
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
В Русия цената на бензина е 1 лв, тока е 2 ст. цената на на всичко в магазините е на половина от тази в България, пенсионерите пътуват безплатно в градския транспорт, средната е около 150 хиляди (3 хил лева), в някои градове и 200 хил. Уникално ниска безработица, невиждана досега. Реален физически недостиг на работници. С тези темпове думата "безработица" скоро ще изчезне от речника. Да купиш жилище с ипотека при сигурна работа - никакъв проблем. Страната е чиста и уредена, на първо място по дигитализация, на практика всичко може да се уреди с онлайн услуги. Престъпността е ниска, дори в някои
113
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
как е фолцваген?
112
4
 
4
 
! Отговори
Говорит Копейкин! преди 3 часа
Другари, нека да изоставим този разпадащ се, порочен, развратен и нетрадиционен ЕС! Нека да се мъчат всичките тези евроатлантически джендърогеи, които вече дори не могат да си позволят да купуват толкова много излишна храна, от която са заприличали на един-единствен от Северна Корея! Другарят Путин ни покани в земния рай, където текат реки от мед, масло и водка. Защо още търпим някакви си Урсули и нашенски *** да ни налагат краварската си диктатура? Защо, другари???..
111
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Мечока Да. Русия по приравнен с покупателна способност БВП според МВФ вече е 4та в света. Малко е в пари, много в стойност, защото всичко е в пъти по-евтино. МВФ изчисляват средна заплата в Москва 3800 долара приравнена, т.е. над тази в САЩ, която е 40000/год или 3333 долара. За неразралите- как се живее с 2000лв във Видин спрямо 2000лв в София. Само на наема разликата за 2 стаи е 500лв, транспорт поне 100лв и т.н.
110
0
 
4
 
! Отговори
само да кажа преди 3 часа
до не-родените тХролове които пишат 99% от коментарите в този ХИ-бриден "инфо"сайт...преи КАПИТАЛИЗМА ЧОВЕК ЕСКПЛОАТИРА ЧОВЕКА...ПРИ КОМУНИЗМА Е ОБРАТНОТО!!!!...толкова за онова предишното"хубаво"време!!!!...но манталитета и народо-психологията на бай Ханчо не може да се промени!!!!чрез телевизията и интернет-"инфо"медиите го управляват това робския манталитет никога няма да се промени!!!..*** на три морета...най храбрите,най истЕнските,най вдъхновяващите..КАТЕГОРИЧНО!!!...ХАХАХАХХАХХАХХ
109
1
 
2
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 часа
ТОКА ОТ ВЕИ ---Е БЕЗПЛАТНЕН , БЕ...ха,ха,хааааааа....ама за тебе е СКЪП защото си мвооого про ЗЗЗЗЗЗ..... и още живееш на дърва и съчки!
108
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Путин е виновен!
107
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
От бон филе на свинска пържола. Глад мори европееца.