МВФ: Световната икономика е в опасност

Затъва в нисък растеж и висок дълг
25 окт 2024 11:43, Анисия Иванова
66
МВФ: Световната икономика е в опасност
Снимка: БГНЕС, архив

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви по време на пресконференция, че търговията вече не е "мощен двигател на икономическия растеж".

"Ние живеем в по-фрагментирана глобална икономика. Междувременно публичният дълг е на път да надхвърли 100 трилиона долара тази година, най-високо ниво за всички времена и еквивалентно на 93% от глобалния брутен вътрешен продукт", каза още тя, добавяйки, че световната икономика е в опасност "да затъне на пътя на нисък растеж и висок дълг".

Според нея глобалната икономика се е държала забележително добре, но глобалният растеж е "анемичен", като се очаква "меко приземяване" за по-голямата част на света, съобщи БНР.

Относно провежданата в света парична политика Кристалина Георгиева посочи, че трябва да се гарантира, че инфлацията ще се върне навсякъде към целевите нива и не би навредила на пазара на труда.

"От основна важност е държавите да следват реформи за намаляване на бюрокрацията и за подобряване на държавното управление", каза още шефът на МВФ на брифинга вчера.

Управляващият директор на МФВ също така предупреди, че годишният икономически растеж на Китай може да падне до "много под" 4%, ако страната не извърши реформи за повишаване на вътрешното потребление.

Основна пречка за подобряване на доверието на китайските потребители е депресираният имотен сектор и трябва да се предприемат действия за справяне с това, каза Георгиева по време на годишните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от ЕС
Гръцки църкви прали пари в... нощни клубове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 19 минути
Нашата топ икономиска се окъка... Не стига че игнорира България, а сега и МВФ. Така му се пада на този фонд като не дават нищо на бедна България.
62
2
 
0
 
! Отговори
Дон Кикот преди 25 минути
До Анонимен 58 . Унижавали го били комплексаря. Навсякъде го посрещаха като цар него и другите от Кремъл. Сега поне 100 години запада няма да ги допусне пак и да инвестира в блатата им. Всички гонят инвестиции от запада и дават мило и драго за запада. Само ще си мечтаят пак за старите времена.
61
0
 
1
 
! Отговори
пак липсва инфо преди 28 минути
Канцлерът на Германия заедно със сериозна делегация в при Моди в Делхи с цел разширяване на икономическите връзки в доста сфери - от квалифицирани работници до военни подводници. Има защо да се отбележи и в България. Моди говореше със самочувствие.
60
3
 
0
 
! Отговори
nimportequi преди 33 минути
Да. Търсиш долари на черно все едно наркотици купуваш и после в корекомите те гредат като престъпник и ако нямаш разрешение да пазаруваш там буржоазни стоки може да те опандизят. Само определени хора с червена петолъчка на челото можеха да пазаруват от кореком. Жалки времена пази боже да се върнат някога.
59
1
 
4
 
! Отговори
Преди 10 ноември преди 39 минути
Доларът официално бе 90 ст., на черно - 2 лв. Но освен в *** от центъра на София, много не се търсеше. А и Кореком нямаше кой знае какви стоки - най-вървяха уиски и цигари.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 41 минути
Снощи на пресконференцита след срещата на главите на делегациите в Казань журналист от CNN, говорещ руски, попита Путин как преценява постигнатото в сферата на сигурността на Русия сега, когато към градовете и летят дронове и се взривяват там. Путин отговори, че наистина сега има дронове, но преди е било много по-зле, защото са били унижавани от Запада, били са зависими и са ги възприемали като низши (в този дух)А сега са самостоятелни във всяко отношение. Т.е. това е сигурност на държавата.
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 42 минути
Нали МВФ ни даваше указания как да си затваряме работещи предприятия .Лъсна цялата измама на сатанистите .Дори сега , в по голямата част от света бензина е 1 -1,50 лв . Измамници в чист вид .
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 44 минути
До 55 , аз съм бил младеж по онова време и повярвай ми съм си купувал долари по 80 стотинки ,имаше как . Събирах за касетофон Сони от корекома и си го купих , още си го пазя ,ела да ти го покажа ! *** !
55
4
 
0
 
! Отговори
Мазна копейка преди 49 минути
До Анонимен 50. 80-90 стотинки но само доносници и ченгета като тебе можеха да си купят долари тогава и да ги харчат в корекомите. Хаха жалки опорки на копейки.
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 53 минути
Ако БРИКС обезпечат валутата си със злато ще стане на мармалад западният "финансов пазар".
53
1
 
9
 
! Отговори
Незабравил преди 55 минути
Имало е момент, не всеки от четящите тук знаят но един български Лев се е обменял за две Дойч Марки! Малцина знаят! Тогава е дошъл и лафа "Ко ме гледаш като изпаднал германец" . Запада само консумира - капитализъм е експлоатация.
52
0
 
6
 
! Отговори
do 46 преди 56 минути
Да, така е. Защото сме в такава среда и никакъв собствен ресурс. В смисъл, по всички линии сме се вързали в система, наречена международна, но на практика управляема политически от едно място. Франция, Германия и въобще в ЕС до неотдавна говореха за създаване на собствена рейтингова организация, нищо не се получи, т.е. сащарите ги смотаха. ЕС няма база, няма материален, суровинен и интелектуален ресурс за самостоятелност. И се ръководи от злобни ***, свикнали да притискат по-слабите.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 58 минути
Не световната, а икономиката на хегемона. Това са две различни икономики. САЩ печатат долари като за последно, дълг до небесата. Икономиката им е основно ВПК-то, спрат ли войните, спира и тя. Изнудват васалите като нас за някакви покупки, но основното е в Украйна.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 46 . Долара стана 3000 лева точно като отидохме към запада . До 1989 година долара сии беше 80-90 стотинки .Живял съм тогава и много добре си спомням .Не лъжи !
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Да се въведе със закон че 1 лев ще струва 1 грам злато 18 карат и вече евро не ни е необходимо
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Кристалина , как набута родината си в алчните ръце на сатанистите .Какво е запада освен упадък .Само на американсата борса се търгува "хартиено злато" уж инвестираш в злато , ама няма злато , а има хартия . Пълни измамници . Осъзнайте се докато още имаме шанс .Когато държавата е на колене , народа е длъжен да се изправи !
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен 44За количествата пари с които оперират тва е все едно да кажеш че миналата седмица си си купил малка порция панирана скакалци
46
7
 
0
 
! Отговори
Докопейката разбирач преди 1 час
До Анонимен 39 Откачим ли се от запада и веднага лева пак става 3000 лв за 1 долар.
45
6
 
1
 
! Отговори
Милият преди 1 час
"Аз съм бил в Москва" - ами сметни колко е зле в Москва щом ония предпочитат да живеят на улицата пред това в апартамент в Русия ахахаха сам не се усещаш къв си де.билен горкия
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Само миналата седмица Блекрок купи над 1 милиард долара в Биткойн. Ама те тия Блекрок едва ли разбират повече от чичо Митко от 129 блок :-)