АСП осъдена над 400 пъти заради украински деца бежанци

Данните са на Българския хелзинкски комитет
26 окт 2024 15:21, Стела Стоянова
30
АСП осъдена над 400 пъти заради украински деца бежанци
Снимка iStock

Общо над 400 към момента са съдебните решения срещу противозаконните откази на Агенцията за социално подпомагане (АСП) да отпусне социални помощи за деца на украински граждани под временна закрила в България.

Тези данни обяви Българският хелзинкски комитет. Те са на Програмата му за правна защита на бежанци и мигранти, посочва "Сега".

В началото на седмицата социалното министерство съобщи за среща между служебния министър Ивайло Иванов и украинската посланичка Олеся Илашчук. Иванов е цитиран да казва, че МТСП ще продължи да предоставя подкрепа на украинските бежанци и да осигурява помощ и безопасна среда за украинските деца и семейства с деца в този тежък за тях период. Иванов посочва, че украинските граждани могат да ползват социална защита и социални услуги в България, ако имат предоставено убежище, статут на бежанец, хуманитарен статут или временна закрила.

На фона на това БХК обяви, че с години продължава незаконосъобразна практика на дирекциите "Социално подпомагане" на Агенцията за социално подпомагане (АСП) при МТСП в цялата страна да отказват да отпускат семейни помощи за деца на бежанците с временна закрила и хуманитарен статут, както и социални помощи за учебници и помагала за украинските деца, записани в българските училища.

Към момента водените съдебни дела против тези откази на социалните служби са повече от четиристотин. Решенията на съдилищата са константни и категорични, че тези откази са в противоречие с разпоредбите на Закона за убежището и бежанците, Закона за социалното подпомагане, Закона за семейните помощи за деца, Конституцията на Република България, както и Конвенцията на ООН за правата на детето и европейски директиви.

Така практиката  на АСП при МТСП противоречи на  указанията на съда, националните и международните норми и е проява на неприкрита институционална дискриминация срещу семействата на бежанците с хуманитарен статут или с временна закрила заради войната в Украйна, твърди БХК и призовава министъра да вземе мерки да я прекрати.

В Закона за семейните помощи за деца (ЗСПД) липсва изрична разпоредба, която да позволява  хората с временна закрила или с предоставено убежище, както и със статут на бежанец или с хуманитарен статут, да получават детски надбавки. Това ограничава правната възможност на Агенцията за социално подпомагане да подкрепя по него и украинските граждани. Към настоящия момент правното основание за отпускане на този вид помощи са единствено съдебните решения за всеки конкретен случай, твърди МТПС. И припомня, че много пъти е обръщало внимание на тези несъответствия и нуждата от отстраняването им, но парламентът не е предприел нищо.

"От страна на министерството проблемът ще продължи да бъде поставян пред народните представители, в чиято компетентност е неговото решаване. Въпреки този проблем екипът на МТСП многократно е получавал благодарности от страна на Посолството на Република Украйна за съпричастността и оказваната подкрепа на децата и семействата, намерили убежище у нас", се казва в позицията.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от София
Близо 5000 коли "на трупчета" гният по улиците на София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 минути
Сайта гъмжи от рускоплатени иzzzroдиии!
27
2
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 36 минути
"""""Да си ги закарат при Путин, той подпомага украинските деца!""""" ------- Що, бе, "Старите Чичковци" на Запад много обичат укропчета и плащат доста добре, тъй че, да вървят в посока Запад, хем пари, хем шъ усвоят най древния занаят от детска възраст!
26
3
 
7
 
! Отговори
Иванова преди 41 минути
За нашите деца-капачки,но другите да ги отглеждаме с радост и разбиране.Докога,мили хора?!
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 43 минути
Да си ги закарат при Путин, той подпомага украинските деца!
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 49 минути
БХК няма нищо общо с Финландия или правата на човека.Това е Сороска организация която за пореден път доказва,че работи срещу българите.В много държави ги изгониха.
23
3
 
11
 
! Отговори
00-11 преди 52 минути
Кът не им харесват условията у Бг да хващат Куфарите и да вървят на Запад или обратно у 4.0.4!!! А, нашту БХК съди нашту АСП за украинчета, но е сляпа и глухоняма за българските деца?!
22
3
 
8
 
! Отговори
мак преди 53 минути
Нищо против децата, но на практика украинците имат същите права, ако не повече, като българи. Не стига, че са на държавна издръжка, пребивават временно, уж, и нищо не им липсва, държавата харчи като за световно. Богата България, нали.
21
10
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 58 минути
Лекар от Украйна, без да знае немски може да започне работа като лекар, лекар от Украйна и да знае български и да е с български корени,не може да започне да ра,оти като лекар....ето това е разликата ...нормална държава и държава обсебена от руски шпиони и путинови поклонници. Е, може би това има значение,че демографската ни криза ако продължава така след 50 г. Ще сме 3 ,5 милиона...но няма значение...ще угодим на руснаците..та те винаги ни ОПРАВЯТ....
20
4
 
12
 
! Отговори
НеРазбрал преди 1 час
Не, че нещо , но се получава нещо като дискриминация , и то вече втора година. Настаняваме по хотели , да пътуват в градски транспорт без пари, здравни помощи, до кога? Нашите деца , както могат , така да живеят , така ли да разбирам? Не напразно се казва, че професия номер едно е ли за не то на з*д*ц* от управляващите. Хайде, да са ни честити управниците.
19
5
 
10
 
! Отговори
alex преди 1 час
ако може и да ги разкарат от България тия навлеци от Украйна ще е още по-добре
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Как тия чужди агенти работят за народа?
17
4
 
1
 
! Отговори
Русопитек преди 1 час
В моята част останахме само аз и един забранен ЛГБТ
16
8
 
8
 
! Отговори
Украинчетата и преди 1 час
техните родители ги чувствам по-близки в сравнение с обитателите на тукашните екзотични махали и бхаратските дивотиите, които те вършат. За тях всяка година отделяме по минимум два милиарда, а те пишат по стените, че мразят България. На украинците сме длъжни да помагаме не само защото са съседен на нас, славяноезичен и православен народ, но и заради това, че във вените им тече и българска кръв. Част от територията на някогашната Велика България съвпада с днешната територия на част от Украйна.
15
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Копейки утре ходете до урните да се пребройте,и тогава ако не ви е срам дрънкайте,че България била с русия;))))
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
евала поне едно нещо да работи в полза на народа в тая държава
13
2
 
10
 
! Отговори
Този път подкрепям преди 1 час
и дори предлагам различен аршин. Украинските деца задължително трябва да получат временна закрила, да учат, да се хранят, да имат подслон и медицинско обслужване. За тях ще е пагубно, ако се върнат в родината си преди да е приключила войната. Украинските деца не затрудняват учебния процес в нашите училища и не са заплаха за нашите деца. Не мога да кажа същото за същества, дошли незнайно откъде и твърдящи, че са непълнолетни. Меркел ги покани, нека сега тя да им търси колая, мястото им не е тук.
12
0
 
2
 
! Отговори
Даскал Граматик преди 1 час
До АнонименНе си доучил в основното училище, за да пишеш тук.
11
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Излиза, че българите са маловажни, а укропитеците и талибаните приоритет.
10
2
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 1 час
Ти нормален ли си,бе?Как може да пожелаваш такова нещо на когото и да било?
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Украинските деца трябва да подпомагаме,а не да хрантутим талибаните от Авганистан.