ЕС и САЩ призовават за разследване на изборите в Грузия

Години наред Грузия беше една от най-прозападните страни
28 окт 2024 09:32, Гергана Попова
62
ЕС и САЩ призовават за разследване на изборите в Грузия
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените щати и Европейският съюз призоваха за пълно разследване на съобщенията за нарушения на избори в Грузия, където президентът призова за протести в понеделник след спорния парламентарен вот.
Резултатите, в почти всички преброени секции, бяха удар за прозападно настроените грузинци, които бяха поставили изборите като избор между управляваща партия, която е задълбочила връзките си с Русия, и опозиция, целяща бърза интеграция с Европа, пише Ройтерс.

Още по темата

Президентът Саломе Зурабишвили призова хората да излязат по улиците, за да протестират срещу резултатите от оспорваните парламентарни избори в събота, които според избирателната комисия управляващата партия е спечелила.

Управляващата партия „Грузинска мечта“, на която Зурабишвили е яростен критик, спечели близо 54% ​​от гласовете, каза комисията.

В неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Съединените щати се присъединяват към призивите на наблюдатели за пълно разследване.

„Занапред насърчаваме политическите лидери на Грузия да зачитат върховенството на закона, да отменят законодателството, което подкопава основните свободи, и заедно да се справят с недостатъците в изборния процес“, каза Блинкен пред медиите.

По-рано Европейският съюз (ЕС) призова Грузия бързо и прозрачно да разследва предполагаемите нередности при вота.

„ЕС припомня, че всяко законодателство, което подкопава основните права и свободи на грузинските граждани и противоречи на ценностите и принципите, върху които се основава ЕС, трябва да бъде отменено“, се казва в съвместно изявление на Европейската комисия с върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

Години наред Грузия беше една от най-прозападните страни, произлезли от Съветския съюз, като проучванията показват, че много грузинци не харесват Русия заради подкрепата й за два отцепнически региона на тяхната страна.
Русия победи Грузия в кратката им война за бунтовническата провинция Южна Осетия през 2008 г.
Резултатът от изборите представлява предизвикателство за амбицията на ЕС да се разшири чрез включване на повече бивши съветски държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: избориРусияЕСГрузия
Още от ЕС
И Нидерландия връща граничния контрол
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Точно така.. И незабавно да подадат оплакване на арменския поп...
37
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ужас! Някой друга държава извън Свещения обединен запад манипулира изборите в малка държава според своите си интереси. Ужас! Да се меси и манипулира други страни е единствено право на Свещения обединен запад!
36
1
 
22
 
! Отговори
Sd преди 2 часа
А ще видите за наще избори, че нищо няма да кажат въпреки масовото купуване на гласове, защото печелят техните коне ;) те толкова за западните ценности
35
1
 
16
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 2 часа
Европейците и хамериканците да си гледат техните избори ! Всичките евроатлантици не могат да се закачат на върха на грузинския кинжал !
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
А от Сащ и ЕС нема ли да разследват партията на Магнитски ?От де събра толкоз мъртви души?
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Това "демократичните" режими в САЩ и ЕС ли го искат? Ха-ха-ха :)
32
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Думи на Сталин : Мислех, че демокрацията е власт в интереса на народа, но другарят Рузвелт красноречиво ми обясни, че демокрация всъщност е власт в интереса на американския народ.Край на цитата.
31
1
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 3 часа
интересно какво ги интересува грузия тя е на възлово място и им пречи да седокопат до китаи и индия навсякъде се завират интриги преврати воини смърт
30
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Няколко автобуса с укри са заминали за Грузия да им правят Майдан,защото имали опит в тази работа.Вместо да са на фронта те ходят по чужди държави да създават напрежение и после бягат,а нормалните хора после ще страдат.
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Я фak, бе, reйтаци! Раследвайте си наркоманските дупки!
28
4
 
1
 
! Отговори
Бойко Иванишвили преди 3 часа
Така, така... :)))
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Как мислят Европейскияят съюз и САЩ: Ако отворим още един фронт в Грузия срещу Русия, ще отслабим Русия, ще навредим на Русия, ще загинат още руски сили. Този път ще успеем. Ако не успеем, да сме живи и здрави. Грузия и грузинците ще са умрели и осакатени за свободата си.
26
4
 
2
 
! Отговори
До 23-ти Хр.Хр. преди 3 часа
Купен вот е това. Няма как да са толкова глупави хората.
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Наглата пасмина ес и фащ призовавали... Не и отърва и като нищо ще спретнат майдан, Саакацвили е в паниза, а грузинската полиция ще БИЕ ЛОШО! Среден пpъcт за пиндocтанците!
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Грузинците са умни. Не искат колониален първобитен краваро фашистки режим ...със ценности
23
2
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 часа
Какво ревете бе, про'с'таци неграмотни? Вчера ПАК 85% гласувахте да ви управляват Брюксел и Вашингтон!
22
1
 
17
 
! Отговори
стига бе преди 3 часа
А тия както какви призовават? Защо не призоваха за разследване в Молдова? И сигурно щяха да призоват, ако резултатът се беше задържал както тръгна в началото. А защо не разследвахме избора на Байдън преди години? Значи когато ни изнася, изборите са честни и демократични, а когато не са фалшиви и манипулирани. Не допускат ли, че 54% от грузинците не искат да последват съдбата на Украйна? Имат много пресен пример, пък и са го яли от Русия.
21
2
 
31
 
! Отговори
хаха преди 3 часа
В Молдова резултатите ни харесаха и там всичко е ок. В Грузия не са за нас, така че разследване и избори до дупка. Ей на това се вика демократични евроцености. ЮСмешни и жалки юроатлантиккравари.
20
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
САЩ цял Майдан организираха в Украйна, с над 100 жертви и после го изкараха съвсем законен. Щото 5 млрд дадени за преврата се изплатиха, поне първоначално. Сега в Грузия, САЩ и ЕС се питат къде потънаха парите. Някой наивник да не си помисли случайно, че става въпрос за демокрация.
19
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Да проведем и едно разследване по въпроса: Защо в Русия живеят 300,000 молдовани, а имаше 2 отворени избирателни секции с 10,000 бюлетини, които свършиха в ранния следобяд? Защо Санду спечели вота за "присъединяване към ЕС" с 50,16% като на 290,000 граждани на Молдова живеещи в Русия, което са (ЗАБЕЛЕЖЕТЕ) 15/18%!!! от гласоподавателите на Молдова, им бе отнето правото да дадат своя демократичен вот?