Закриват близо 70 болници

Повечето са частни, не отговарят на изискването за минимален брой легла
Обновена: 26 окт 2010 15:34 | 26 окт 2010 14:32,
93
Закриват близо 70 болници
Снимка: БГНЕС

Близо 70 болници ще бъдат закрити, повечето са частни, няколко – общински, защото не изпълняват основните изискванията на обнародваната наредба 49 за минимален брой легла – 30.

Това стана ясно след среща на представители на Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и директори на лечебните заведения с ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Dnes.bg припомня, че на 22 октомври беше обнародвана в Държавен вестник наредба номер 49 на МЗ, която касае основните изисквания, на които трябва да отговарят болниците и домовете за медико-социални грижи.

Според наредбата многопрофилните болници трябва да разполагат поне с 60 легла, а специализираните – с 30.

Същевременно срокът, в който това изискване трябва да бъде изпълнено, изтича на 31 октомври 2010 година.

“Комунизмът се върна в България. Аз съм инвестирал един милион в болницата и изведнъж се появява един Уго Чавес и връща комунизма”.

Това беше коментарът на д-р Николай Болтаджиев, директор на болница СХБАЛ „Св. Богородица“ в София.

По думите му се затварят малките, добре функциониращи и добри болници, като се смята, че те са конкуренция на държавата.

Той разказа история за уволнен по времето на комунизма директор на болница, защото детето му избягало в чужбина.

„В момента това се повтаря, виждам една национализация, за да няма качество“, заяви д-р Болтаджиев.

Още по темата

Според него целта на министър-председателя Бойко Борисов е да върне комунизма и да ликвидира интелигенцията.

Ощетените болници ще оспорват Наредбата в съда и смятат да съдят здравния министър проф. Стефан Константинов, съобщи още д-р Николай Болтаджиев.

Според председателя на Федерация „Български пациентски форум“ Теодора Захариева директорите на закрити болници имат право да съдят министерството, тъй като с наредбата се нарушава основното право на пациентите да избират.

„Надявам се , че Административният съд ще отмени наредбата“, каза още тя.

Тя обясни, че закриването на болниците се прави, защото МЗ вярва, че така ще има по-добра пазарност. „Единственото ми обяснение е, че се прави, за да се ликвидира конкуренцията на държавните болници“, каза Захариева.

От Български пациентски форум са предложили на зам.-министъра на здравеопазването д-р Зортев да се даде отсрочка от една година, за да имат време директорите да преструктурират болниците си.

От частните болници, които няма да бъдат закрити, са „Доверие“ и „Токуда“, останалите се закриват от следващия месец.

Всички останали директори на болници, които ще се закрият, бяха категорични, че имат право на своето съществуване и това решение е тип национализация спрямо тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: МЗнаредба 49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
uha преди 13 години
Министерство на здравеопазването ще даде една година гратисен период за въвеждането на изискванията за минимален брой легла към болниците. Това съобщи пред журналисти здравният министър д-р Стефан Константинов, след среща с управители на общински и частни болници, на която беше обсъдено съдържанието на Наредба 49. С наредбата, която бе обнародвана в Държавен вестник в петък, се въведе изискване за минимален брой легла 30 за специализирани болници и 60 за многопрофилни. Според информацията на М
58
4
 
8
 
! Отговори
Дедка преди 13 години
Грозно. В много от частните обслужването и оборудването е доста по-добро от това в повечето държавни. Така убивате всяка възможност за честна конкуренция между болниците и следователно - всяка възможност за повишаване на общото качество на медицинските услуги в България... Защо не оставите хората и пазара сами да определят кои болници трябва да съществуват и кои не?
57
9
 
7
 
! Отговори
uha преди 13 години
омразата на водещия Гербер се изля срещу всичко интелигентно в тази страна-БАН,театри,медицина,образование...май навремето доста го е млатила сестра му,че сега всички лекари са му омразни ;-))
56
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо така избирателно, господа от ГЕРБ? Вкарайте изискване за ниво на обслужване и материална база. Но ще се наложи да затворите 99% от държавните болници, нали? А сега просто целите да закриете и малкото места, на които можеше да се получи сносна помощ срещу заплащане и да ни насочите към местата, където НЕ ПОЛУЧАВАШ никаква помощ, освен с нерегламентирано допълнително заплащане. Е, браво.
55
4
 
9
 
! Отговори
gtf преди 13 години
м-у другото в държавните тях се краде в пъти повече и се обслужват актуални партийни интереси.
54
2
 
18
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
Ако до утре не отложат закриването на болниците,аз ще си отрежа онази работа още един път и ще си оставя само едно пънче,колкото да пикам.
53
4
 
4
 
! Отговори
gtf преди 13 години
? държавата индиректно субсидира полуфалиралите соц. болници с плачевна материална база и остаряла техника. Кви правила те гонят - тва си е чист комунисъм и намеса на държавата в частния бизнес. Собствениците ще вземат по няколко милиона от нашия джоб ..ама тва няма да е по времето на тва правителство - тъй, че на кой ли му пука...
52
6
 
14
 
! Отговори
burgazliikata преди 13 години
'' 6TOM NIAMA6 PARI , *** TOGAVA ''V BULGARIA E TAKAMLADI HORA , BIAGAITE KOLKOTO MOJE PO BARZO , NIAMA BADE6TE V MAFIOTSKATA MIZERNA DARJAVA.
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бе кво ме интересува коптора на баба ти бе?
50
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Жалко завистниче, тъй ще си пукнеш във злобата и мизерията...Тия доктори ще отидат на Запад, ще направят 100 пъти повече кинта от тук, ама няма ти стане по- хубаво от това!
49
2
 
8
 
! Отговори
Той преди 13 години
Напълно съм съгласен с теб, с изключение на това да работят с НЗОК.Който иска да ходи в частна болница, се плаща на 100% лечението!Друг е въпроса, че им по-лесно да затворят болници от колкото да променят здравноосигуритления модел, а именно падане на монопола на касата.Но това не им отърва, тъй като бюджета и упрваляващите, ще загубят един много голям паричен ресурс от здравните вноски!
48
2
 
3
 
! Отговори
Дааа преди 13 години
Ако прабаба ми беше построила къща 2000-та година със сигурност щеше да има документи.
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ко можеш бе?
46
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма какво да плачат частните болници, които се дооборудваха от държавните тихо-мълком, а освен че смучат от пациента, дърпат и клиничните пътеки на НЗОК! Щом са частни - наистина да бъдат частни. И да спрат да пробират пациенти! Нека ги закрият. Аман от пиявици.
45
3
 
7
 
! Отговори
:) преди 13 години
Не пич това е удар на държавата срещу бизнеса работещ без да спазва правилата.
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти можеш ли да докажеш къщата на пабаба ти с кви пари е купена бе?Фактурка пазиш ли, пазиш ли, а????
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От частни болници ще станат на частни клиники и готово...
42
7
 
6
 
! Отговори
gtf преди 13 години
Това е удар на държавата срещу частния бизнес и конкуренцията. Явно някой не иска да има заслужено добре платени лекари и качествено обслужване за българските граждани ..или за пореден път това правителство прокарва лобистки закони (после да не се чудим от къде ЦЦ има пари и имоти)
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко и е частно, създадена е с парите на частно лице, техниката, сградата, леглата, инструментариума, всичко е купено от собственика. Работят си по договор с НЗОК.
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Първо пенсионните фондове, после болниците, следват спестовните влогове ...