Нов вариант на Ковид бързо се разпространява, ще стане доминиращ

Симптомите са като при грип и настинка
17 сеп 2024 10:27, Стела Стоянова
40
Нов вариант на Ковид бързо се разпространява, ще стане доминиращ
Снимка БГНЕС

Вариантът на Covid, наречен XEC, се разпространява бързо в Европа и скоро може да се превърне в доминиращ щам, предупреждават учени.

Беше съобщено, че вариантът, наблюдаван в Германия през юни, се е разпространил бързо и е бил наблюдаван на 3 континента. Експертите заявиха, че новият вариант в момента се разглежда като следващият най-вероятен вариант и че може да стане още по-ефективен със застудяването на времето, предупреждавайки, че „това едва започва“.

„В този момент вариантът XEC изглежда най-вероятният следващ вариант“, публикува Ерик Топол, директор на американският Институт за изследвания "Скрипс" в Ла Джола, Сан Диего, Калифорния, на X в неделя.

Изследователите прогнозираха през август, че може да отнеме няколко седмици до няколко месеца, преди този вариант да стане широко разпространен и да се разпространи по-бързо.

XEC, който е подвариант на Омикрон, беше докладван за първи път в Берлин, Германия, през юни и сега се разпространява „доста бързо“ в Европа, Северна Америка и Азия, според анализатора на данни за Covid Майк Хъни.

Словения имаше висок процент на заразяване с този вариант през август и беше съобщено, че повече от 10 процента от пробите на случаи на Covid в страната съдържат XEC.

Covid XEC, смес от варианти KS.1.1 и KP.3.3, причинява симптоми, подобни на тези, наблюдавани при често срещани заболявания като грип и настинки.

Симптомите включват висока температура, упорита кашлица, загуба на вкус или обоняние, задух и чувство на умора или изтощение.

Досега XEC е открит в повече от 500 проби от много страни, предимно в Европа, включително Полша, Норвегия, Люксембург, Украйна, Португалия и Китай. Анализаторите отбелязват, че вариантът е силно разпространен в Дания, Германия, Англия и Холандия.

За сега няма официално регистрирани случаи в България и съседните ни държави.

Тъй като еволюцията на новия коронавирус продължава, данните показват, че XEC непрекъснато се увеличава с всеки изминал ден в сравнение с известните преди подварианти.

Експертите твърдят, че тъй като XEC е подвариант на Омикрон, съществуващите ваксини и бустерни дози ще осигурят адекватна защита срещу сериозно заболяване и хоспитализация.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията също препоръчват да се обърне внимание на хигиенните практики и да се вземат мерки за чист въздух в сградите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: ХЕСковидомикрон
Още от Коронавирус
МЗ с кампания за ваксина срещу COVID
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Дано съм жив да видя всички тия по затворите,от политици ,МЗ и всички които подкрепиха корона геноцида,най-вече медиите.Кокалите да ви изгният по затворите,ето това ще е най-щастливия ми момент.Д.Гайтанджиева май е права,че и в България има лаборатория на Америка както имаше в Украйна и Грузия.Глобалистите опитаха да видят до къде ни е акъла и ние бяхме първи в света които се усетихме,но нищо не направихме.Благодаря на Мангъров,че каза истината и спаси доста хора.
37
0
 
0
 
! Отговори
Гати преди 16 часа
И мъдрия вирос....идва коги си иска. Що тъй?! Да не би да го пущат отгоре?! Много е умен,много! Ама ората са проссссс ти.играят си с нас как искат,а будалите вервАт.
36
0
 
1
 
! Отговори
Чудесно преди 20 часа
Есента дойде, с него и стандартните грипчета. Като този вариант , сигурно ще се кара по-леко от Грип А или Б.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
ас го изкарах с три попръъцквания и едно апчихууу - толкоз за тоя ХЕС
34
3
 
2
 
! Отговори
Йо преди 1 ден
В нашето семейство вече го изкарахме. Кара се супер леко, просто е малко по-продължително. Тоест има леко запушване на носа и някое друго изкашляне, което остава по-дълго от стандартното.
33
3
 
2
 
! Отговори
Lina преди 1 ден
Чакайте, нали летния модел се казваше флирт? За Коледа нещо по - така няма ли
32
3
 
12
 
! Отговори
Pipi преди 1 ден
Докога ще се позволява на Америка да си прави експерименти с населението.
31
2
 
3
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 ден
Таман до изборите в Америка вируса ще стане изключително опасен.....така се подготвят нещата !!!
30
6
 
7
 
! Отговори
Националния Нощ преди 1 ден
Бързо да се затварят парковете! Всички под ключ! Девет часа на балкона ръкопляскане два часа и подскоци!
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ваксата земи ич не се чуди, че без доза ич не стои. Боцкай, боцкай ти, и не му мисли. Сигурно са пощръклели ваксозависимите за поредната доза и атакуват рзи-тата кат тайфун япония И шанхай
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
е как пък 10 варианта са смениха, а тия ми ти "спИциалисти" все твърдят че съществуващите вече остарели вакси щели да осигурят защита - искат да си пробутат старите вакси и нали вече ваксинираните са станали ваксинозависими (като наркозависими) и ходят да се бодат с кот им дадат- да се боцкат там пък. Абе постигнаха си целите фармамафията, създадоха едни ваксинозамисими, които за дозата вакса, майка си, баба си и чичо си ще продадат
27
5
 
0
 
! Отговори
Анонимна преди 1 ден
XS е добър размер. Ама няма да ме хване скоро :))
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
започва есенното пръскане коУеги, но аз си нося чадър -ахахх - нема да *** фането тоя път на ковид въдицата си
25
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
И ТОЧНО ПО КАКВО СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ ГРИПА?!?!?
24
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Генерал Годжи церемониално да изкърти първата пейка и да почваме с КПП-тата, че много шава този народ.
23
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
айде слагайте един ХЕК на скарата и мирясвайте ковидясали
22
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
на никой не му пука вече за която и версия на ковид да става въпрос, измама отмина, веднага щом почна войната в украйна, изчезнаха всички вируси
21
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Вчера един тройноваксиниран познат се разболя, и теста му за Covid беше положителен :)
20
4
 
3
 
! Отговори
аха преди 1 ден
Децата в бели престилки нямат спирачки. Парата е сериозна, възможността да упражняват власт също. децата в бели престилки напоследък ги спира само едно нещо - лобутът. БГ индусите го разбраха първи и световната общност трябва да се поучи от техния челен опит. Иначе вирусите няма да имат чет и брой.
19
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ковид се разпространява вече пета година, а антиваксърите, затънали в блатото на конспирациите, още не вярват. Боледувайте си колкото искате. Да ви уврат дебелите глави!