Многопрофилните болници - минимум с 60 легла

Това е едно от изискванията в новата Наредба 49, в сила от днес
Обновена: 22 окт 2010 17:51 | 22 окт 2010 17:47,
2
Многопрофилните болници - минимум с 60 легла
Снимка: БГНЕС

Многопрофилните болници трябва да разполагат поне с 60 легла, а специализираните – с 30. Това предвижда Наредба 49 на Министерство на здравеопазването, която днес бе обнародвана в Държавен вестник.

Наредбата регламентира основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на болниците и домовете за медико-социални грижи.

Отпада изискването за максимален брой легла в едно отделение, като очакванията са така да се даде необходимата гъвкавост на мениджмънта за оптимизиране на болниците.

Въвеждат се и три нива на компетентност на структурите на лечебните заведения. Те се
определят според медицинските стандарти и показатели за дейността на болниците, като брой специалисти, апаратура и обем на дейностите.

Новите изисквания имат за цел да осигурят възможности за окрупняване на болничните заведения и осигуряване на по-добро качество на медицинската помощ.

Оценката на обема дейност ще става 12 месеца, след като лечебното заведение е получило разрешение за работа от Министерството на здравеопазването.

По този начин се осигурява равен старт на всички болници без оглед на тяхното създаване или форма на собственост, пише в съобщението на здравното ведомство.

С наредбата се регламентира и въвеждането на нова методика за заплащане на спешната помощ, която извършват болниците. Финансирането ще бъде от бюджета на МЗ.

В момента министерството също заплаща тази дейност според бюджета, с който разполага, и това по никакъв начин няма да ограничи достъпа на пациентите до спешна помощ, се посочва още в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До сега министерството плащаше само на Бърза Помощ и на реанимационните отделения, и това го наричаха "финансиране на спешанта помощ". Дано това се промени. Това беше страхотна пародия на финансиране. Спешната помощ според тях се заключаваше в това да изсипем пациента в болницата, а там вече болният не е спешен (съдейки по финансирането).
1
0
 
1
 
! Отговори
лусифер преди 13 години
като хотелиер...