Майките формират вкуса на децата си още преди раждането

Ароматът на някои продукти се предава през околоплодната течност
Обновена: 11 авг 2011 16:33 | 11 авг 2011 13:40,
27
Майките формират вкуса на децата си още преди раждането
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Майките могат да влияят на вкусовите предпочитания на детето си още преди раждането му. Учени от американския център за химически изследвания Монел установили, че бебето може да усети какво яде майка му чрез околоплодната течност. Ето защо бъдещите майки внимателно трябва да подбират храната си.

Вкусът на ванилия, чесън, моркови или мента лесно се предава чрез течност или майчиното мляко. По този начин е възможно бебето да запомни тези вкусове още преди раждането си и веднага след това.

Тези спомени могат да формират определени вкусови предпочитания.

Например ако майката е наблягала на броколите през бременността си, вероятността детето й да обича този зеленчук е голяма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: ражданедецавкус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
3
 
! Отговори
статията преди 13 години
аз па те намирам за много проста!п.п. и дебела.
25
2
 
10
 
! Отговори
az преди 13 години
Това са глупости, съгласна съм с други майки тук, които казват, че изобщо няма общо вкуса на детето с яденено по време на бременност. Напротив- аз например тооолкова обичах риба, купувах, пържех, печех и т.н, но откакто бях бременна със сина ми се отвратих от всякакви морски дарове, без да съм го търсила този ефект!За сметка на това ужасно ми се ядяха *** и си готвех почти всеки ден, а сина ми сега не иска и да ги види. И така от 17 години насам! С дъщеря ми ядях много кисело и солено и тя е по този начин, но не мисля, че е от бременността, а от наследствен вкус. И с двамата ядях плодове, но те сега обичат различни плодове от мен и от ядените по време на бременностите ми.Намирам статията за много слаба.
24
5
 
7
 
! Отговори
бай хой преди 13 години
абе че е вярно - вярно е. ама има ли нормален човек, който да не го знае това? аман от изследвания тип "мокра ли е водата и пръднята мирише ли". п.п. жена ми си пийваше бира през цялата бременност - в резултат малкия дзвер пропи бира на 4 месеца. само като усети аромата и подивяваше, после се научи да разпознава и бутилката, и само като я види, не мирясва, докато не я награби :) е, не пие, а ближе - да не ми прати сега някоя стара мома-пуританка социалните....
23
6
 
14
 
! Отговори
ева преди 13 години
А голяма част от българските майки автоматично предават на децата си любовта към цигарите и алкохола. Да свикват от малки
22
0
 
19
 
! Отговори
хой преди 13 години
верно? не думайте! аз па си мисех, че между детето и майката нема нищо общо.... абе тия както са тръгнали със сензациите, дали няма да вземат да открият, че детето прилича на родителите си? това вече ше е революционно!
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само вкуса и желанието за ядене ли? A пиенето ... ?!Ако мамата жули ракии със салати и мезета ... какво казва науката по тоз въпрост...
20
0
 
10
 
! Отговори
Според мен преди 13 години
Има неща, които като дете много обичах, а сега не мога да ги гледам. И дъщеря ми е така, като бременна с нея много обичах определени храни, а сега тя изобщо не ги харесва. Аз толкова много плодове и зеленчуци ядях и сега продължавам, а моята принцеса ги гледа все едно са отровни и все с разправии да яде малко повече плодове и зеленчуци.
19
0
 
11
 
! Отговори
do 18 преди 13 години
Напълно си прав..обичат и кетчуп вместо домати.
18
1
 
12
 
! Отговори
$ преди 13 години
Значи, че производителите на храни-ментета обричат не само нас, но и бъдещите поколения на изкривени възприятия за вкуса на истинската храна. Дори и сега децата не харесват вкуса на домашно квасеното мляко, защото са свикнали с ерзац кисело мляко с добавка на сухо мляко и други гадости.
17
1
 
6
 
! Отговори
Прилеп преди 13 години
А какво да кажем за сурогатните "майки"?
16
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи мама, която беше вегетарианка (не по убеждения, просто обичаше да и е зеленко) ми е предала любовта към вратните пържолки. Мерси мамо:)
15
1
 
32
 
! Отговори
галактика преди 13 години
По време на бременностите съм приемала всякаква храна и винаги с мисълта това да се отразява добре на бебето. Стремяла съм се да съм максимално добра с околните /навсякъде/ с мисълта и децата ми да бъдат обичани. Оказах се права - живи и здрави са, и много обичани от всички. Звучи като в приказка, но си е така.
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По голяма тъпня не бях чел през живота си. Всеки кулинар знае че вкуса се възпитава.
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи е вярна статията...майка ми обича да яде всичко от бг кухнята, аз обичам всичко,брат ми също баща ми и той.Хаха..въпрос на възпитание е да ви кажа. В нашето семейство няма човек, който да не яде някаква храна ползвана от българина. Капризи при нас няма.А стринка ми примерно..пърлим прасе и вече опърлено късаме кожа от него и хапваме,стринка ми идва и бащата и подава парче кожа: заповядай!Стринка: А, аз не ям такова.Дъртия: А опитвала ли си някога?Стринка: Не, но знам че не е хубаво.
12
1
 
7
 
! Отговори
gft преди 13 години
колегите на колосите в нАуката англииските учени, са се произнесли.оп айде в другия крачол.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Страхотна статия, чувствам се щастлив, че научих толкова полезна информация, която ще ми помогне в живота.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
vqrno e
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
някои хора трябва да си оправдаят заплатите и пишат откровени лъжи и глупостижените ,които повръщат от всичко раждат деца живеещи от фотосинтезапростотииа за брокулите да си ги заврът ...всяка държава си има климатични особености и хранителни навициараби не ядът свинско защото трябва да живеят в своята родина на 40 градеса и ще изпукат от висок холестеролнашите предци са яли и пили свинско и винско -зиме пролет агнешко ,лято пиле,есен овче и шилешко-всичко съобразено с климата
8
1
 
21
 
! Отговори
galya преди 13 години
Глупости! Аз като ям това-онова (не ми се изброява), то нито едното ми дете не обича част от тези храни! Абсолютна лъжа е .... за мен поне!
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Са и за вкуса да си я подбират , вие луди ли сте?! В повечето случаи организмът сам знае от какво се нуждае , съответно на майката й се яде точно това . В други случаи от определени храни може да й се гади и това вероятно е защото организмът има предостатъчно запас от в-вата ,съдържащи се в тези храни.Ако се пренебрегва това , може да се окаже в един момент , че това ,което се съдържа в броколито е в прекомерни количества в майката и бебето , а нещо друго липсва, щото майката е яла само треви.