Алибегов за шопската салата: Разбрахме от медиите за наредбата

Експерти: Никой не ни покани на обсъждане
19 сеп 2024 19:52, Инна Ангелова
40

Въвеждат се допълнителни регулации при имитиращите млечни продукти. Задължават ресторантите да обявяват, ако в храната има имитиращ продукт вместо сирене.

"Битката на министерствата винаги е била за по-голяма информираност на потребителите. За мен сега целта не е ясна, но трябва да адмирираме дебата, който започна. На мен ми липсва въвличането на експертите от медицинския сектор. Това са на първо място кардиолозите и всички, които могат да кажат доколко е важно етикетирането", коментира Андрей Велчев от Сдружението "За достъпна и качествена храна" в студиото на "България сутрин".

Велчев допълни, че законите и глобите не винаги се спазват и подчерта необходимосттаот по-строг контрол.

Ресторантьорите имат възражения срещу наредбата

Ричард Алибегов, председателят на Българската асоциация на заведенията каза, че най-дразнещото нещо в случая е, че за пореден път се прав наредба, което сектора трябва да изпълнява и това се разбира от медиите.

"Никой не ни е поканил на обсъждане, никой не ни е поканил да си кажем, било то и писмено, мнението. Министерството на земеделието явно е решило всички проблеми в сектор "Земеделие" и сега се зае с този основен проблем на българското общество", каза  Алибегов за Bulgaria ON AIR.

Според него проблемът не е в самите продукти, а в липсата на обсъждане и участие на различни експерти в процеса на създаване на нови регулации.

Алибегов отбеляза, че клиентите рядко питат за съставките на храната, освен в случаите на алергии. В тези случаи клиентите директно уведомяват за своите изисквания, което помага за избягването на потенциални проблеми. Според него законите само ще натоварят допълнително Агенцията по храните, без да доведат до съществена промяна.

Велчев пък подчерта, че целта на регулацията е да подобри качеството на предлаганата храна, но има много по-дълбоки проблеми в системата. Той отбеляза, че потребителите все по-често четат етикетите в магазините, но същевременно посочи, че контролът върху имитиращите продукти и тяхното обозначаване в ресторантите е сложен и изисква по-добра координация между различните институции.

Велчев заяви, че новите регулации са "много шум за нищо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от Наука
Здравето ни е в риск от пластмасови чинии и чаши
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Kрумчу преди 1 час
ЕЕЕЕЙ, ИЗКЪПИ СЕ БЕЕЕЕ..........
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
На алитууу, салатата е като гаражния алкохол. Не знаеш дали ще оживееш след консумация.
33
0
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 2 часа
Тази държава няма ли друга важна работа и сега измисли това за салатите вместо да сложи чатала на производителите на храни като цяло да произвеждат продукти от качествени продукти и така ще се решат проблемите никой няма да може да клинчи по веригата до масата
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
За да имате истинско сирене в салатата ще трябва да идете в Гърция.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Чарли Коджаташаков от съседната кръчма и той иска да каже нещо по новините. Защо не го пускате, ами само Ричард Алибунаков?
30
0
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 часа
Ето го бе, нали някой пита за него като излезе статията за шопската салата :) Ами по яви се и защитава тезата, че ДДС-то трябва да си е 9% и никой да не им се бърка какво слагат в манджите :))) Аз откакто си поръчах преди години, на старите прединфлационни пари за 80 лева 100ml водка, една салата и чиния манатарки, които бяха отгоре вряли, че не се ядат, а отдолу с лед (тоест затоплени на микровълнова) и много внимавам къде сядам
29
0
 
3
 
! Отговори
Този Който преди 3 часа
Специално за Алибегай ще споделя, че тази година ходих четири пъти в Гърция за общо 20 дни. Луксозен хотел, къща за гости, квартира от AirBnb и бунгало със всички съпътстващи услуги като ресторанти, таверни, fast food, барове, плажни забавления за деца и лунапаркове. Пиша всичко това, защото за всичкото това обикаляне ни веднъж не се почувствах прецакан, както бих се почувствал ако си поръчам сирене, с ми донесат заместващ продукт.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Айде бегай Алибегоммаршов.
27
0
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 3 часа
Тез искат 304 месеца да работят ,а слде цяла година да почиват.А защо не питат нас правилно е да си купуваме винетки?) Цените при тях са с 5 до 8 пъти над себейстомостта ,а и нямат нкачествен перснал,както при сервитьорите,тъй и при готвачите.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Алибегай, какво ти пука, нали влагате само най-качествени съставки?
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Къф е тов мазно зализания и защо на него трябва специално да му се съобщава каквото и да е. Салатата вече стана 10лв, вечеря за двама 70лв не те оправят. Замислете се.
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Вдигнете им ДДС-то на 30% да наваксат намаленото ддс.
23
0
 
24
 
! Отговори
Абе ... преди 3 часа
Не ви ли е поне малко неудобоно, че получавате енергийни компенсации от нашите данъци, незнайно защо! И на всичко отгоре ни храните с имитиращи продукти и сте и против поне да сме информирани с какво ни храните! Ей сиктир и наглост вече!
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ричи мазната косица, ако си изтиска косата ще отвори завод за олио.
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
На никого не му пука за вас! Вдигайте им ДДС-то на 22%!!! Веднага!
20
0
 
21
 
! Отговори
Реалност преди 4 часа
Мазният наглец иска за 10 лева да ни сервира палмово масло . Кога ще им вдигнат ДДС ?
19
0
 
23
 
! Отговори
12312 преди 4 часа
Тоя плъх пак изпълзя от мижавия си ресторант!Намалиха им ДДС от КОВИД, запазиха го и след това!Вдигнаха си цените заради горива и други нещ, които удрят и нормалния потребител, и продължават да реват. Алчни хора!!!
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Че мен да не би да ме уведомяват лично когато приемат закон, който ме засяга?!
17
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Трябва тотално да се забранят имитиращи продукти и палмово масло в сирената. Пробутват ги на децата по градините и яслите, по училищата - за по-голяма печалба. Защо го правим - това са нашите деца....
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Щели да ми казали, само ако питам дали сиренето не е имитация - хайде де! От години се знае, че сирене в салатата НЯМА, някаква си изкуствена измишльотина върху салатата и картофките. НИКОГА няма да си признаят, затова просто не си поръчвайте нищо със "сирене" с космически надути цени.