24-годишен и небинарен: Швейцарският певец Немо спечели "Евровизия"

Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел
795
24-годишен и небинарен: Швейцарският певец Немо спечели "Евровизия"
Снимка: БГНЕС

Швейцарският певец Немо спечели песенния конкурс на „Евровизия“ в шведския град Малмьо, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Немо получи 591 точки с песента The Code. На второ място е хърватският изпълнител Бейби Лазаня с предизвикателната песен Rim Tim Tagi Dim и 547 точки, следван от Альона Альона и Джери Хейл от Украйна. Тяхната емоционална и религиозна песен Teresa & Maria събра 453 точки, уточни ДПА.

„Благодаря Ви толкова много. Надявам се този конкурс да изпълни обещанието си и да продължи да отстоява мира и достойнството на всички хора по света“, каза просълзеният Немо, като приемаше наградата.
Швейцария печели конкурса за трети път.

Немо е на 24 години и е небинарен – не се определя еднозначно като мъж или жена. Той излезе на сцената в  розова пола и пухкав топ и  балансираше върху движещ се се метален диск, докато изпълняваше песента The Code, която е с оперни елементи.

Конкурсът, учреден от Европейския съвет за радио и телевизия като аполитичен, тази година премина под сянката на протести заради участието на Израел.  За първи път в историята му участник – нидерландецът Йост Клайн беше дисквалифициран преди финала след инцидент с операторка. Няколко часа след това норвежката водеща се оттегли заради участието на Израел.

Песенният конкурс на „Евровизия“ се провежда всяка година от 1956 г. Излъчва се по телевизиите на участващите държави и привлича голям зрителски интерес. През 2023 г. са го гледали над 160 милиона души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


795
Още по темата: Евровизия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
503
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** то като сгазено на магистралата.
502
2
 
27
 
! Отговори
Гола вода Евровизия преди 1 месец
Цирка е по-добре
501
2
 
44
 
! Отговори
ДДТ преди 1 месец
Трябва или да си обратен, или от Украйна, за да спечелиш тази смехория. Слава Богу в последно време се отдалечихме от това порно!
500
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уотсън, кой е написал Шерлок Холмс, знаеш ли?
499
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На бас че има някой влиятелен дедо дупетат дет му е благодетел :)
498
3
 
45
 
! Отговори
Eee преди 1 месец
Онази от Ирландия освен небинарна била и сатанистка, финландеца пееше по patka, този път нормалните не бяха много, а другите се оляха, ако това е Европа, ние сме 100 пъти по напред от тях по нормалност.
497
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Клипът е по-въздействащ от участието в Евровизия и идеята е: всеки да си намери виртуална реалност, в която да се чувства в Рая. Европа загива и краят ще е надрусани европейчета умиращи по канавките с нахлупен визьор за виртуална реалност и стърчаща игла от вената след последна доза хероин. Вероятно няма да има визьори за всички.
496
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В САЩ има 500 арестувани преподаватели и студенти протестирали срещу геноцида в ивицата Газа и участието на САЩ в това. Ние сме в 3СВ. Освен двете големи горещи точки тече икономическа война Китай-САЩ. Странно е, че горещите точки се палят все върху Пътя на коприната! Нагнетява се гражданско напрежение в ЕС и САЩ. Мрежова, мултиточкова 3СВ е в ход и великият Карл Маркс може би е отново прав, че крахът на капитализма ще започна от най-богатите капиталистически държави.
495
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Какво е небинарен бе?"------------Необидно име за психично болен индивид.
494
4
 
28
 
! Отговори
НУДИСТКИ ПЛАЖ преди 1 месец
ТОВА ЛИ Е ДРЕС КОДА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ????? О-О-О, ЕЛА МОМЕ НА НУДИ ПЛАЖА ДА ТЕ НАПРАВИМ ЩАСТЛИВА!!! ВИЖДАЛ СЪМ ТАКИВА М_А_Й_М_У_Н_К_И В ЗООПАРКА...
493
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
..избраха това недоразумение, за да скрият по-големия скандал...отрязаха холандеца от финала, а той беше фаворит.. причината - обида на жена от екипа (и то май от екипа на Израел).. той е същия хубавец като това на снимката, така че едва ли е сексуално посегателство, сигурно се е изказал полит-некоректно просто..
492
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво е небинарен бе?
491
3
 
10
 
! Отговори
На нищо не вярвам преди 1 месец
Лгбт/то им обещава гласове срещу агитация. Съгласяват се да сложат една розова пола и първото място му е сигурно. И всяка година ново рекламно лице. Никъде за нищо няма честно гласуване. Комунистите поне не правеха манипулации за избори. Те ги определяха и финансираха и никакви нпота не допускаха.
490
24
 
10
 
! Отговори
Jj преди 1 месец
На мен пък песента ми харесва много :) Свежа е, запомняща се, а Немо показа страхотни гласови възможности. Но хейт да има, братче ;)
489
18
 
14
 
! Отговори
Гюргя преди 1 месец
НЕ ХАРЕСВАМЕ ТИЯ ЕВРОДЖЕНДЪРИ!!!!! ОБИЧАМЕ СИ АЗИС И ФИЛИП КИРКОРОВА - НАШИЙ ЗОЛОТНИЯ ТАЛАНТИ ИЗ РЕПУБЛИКИ!!!! НЕ НА ЕВРОДЖЕНДЪРАСТИЯТА Я ВАМ СКАЗАЛА
488
4
 
9
 
! Отговори
До 521 Абе преди 1 месец
... аз пък се сещам за интервю на покойния (отец) Дим Дуков, който разказваше какви луди гей-оргии се вихрят по нашите манастири.. сещам се и че скоро казаха по новините за някакво ирландско попче у нас, подмамвало момченца от столипиново... та толкова за ''църквата'' - нищо общо с вяра и морал вече...
487
5
 
14
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Сещам се за една женичка, която ревностно спореше в мрежата , че нямало нужда от църквата , тъй като семейното възпитание било достатъчно ! .. Та ето заради такива като нея се стига дотам !
486
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прикрива се бездарие и липса на свежи идеи с подобни гротески... И това не е само в ''гнилия'' Запад - кичозното руско-българо-арменско тренни Киркорова е N1 певица в Путинландия от векове...А в Китай и Ю.Корея е пълно с уж момчешки групи от безполови или феминизирани индивиди..
485
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато и да пуснат атомните бомби все ще е късно!
484
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Ай юруш към Гейтс отечеството и на нашите джендуря нъл искат на заапад,а и английският им е роден, а за Българският ,,мани *** тоз дивашки език бре"