24-годишен и небинарен: Швейцарският певец Немо спечели "Евровизия"

Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел
795
24-годишен и небинарен: Швейцарският певец Немо спечели "Евровизия"
Снимка: БГНЕС

Швейцарският певец Немо спечели песенния конкурс на „Евровизия“ в шведския град Малмьо, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Немо получи 591 точки с песента The Code. На второ място е хърватският изпълнител Бейби Лазаня с предизвикателната песен Rim Tim Tagi Dim и 547 точки, следван от Альона Альона и Джери Хейл от Украйна. Тяхната емоционална и религиозна песен Teresa & Maria събра 453 точки, уточни ДПА.

„Благодаря Ви толкова много. Надявам се този конкурс да изпълни обещанието си и да продължи да отстоява мира и достойнството на всички хора по света“, каза просълзеният Немо, като приемаше наградата.
Швейцария печели конкурса за трети път.

Немо е на 24 години и е небинарен – не се определя еднозначно като мъж или жена. Той излезе на сцената в  розова пола и пухкав топ и  балансираше върху движещ се се метален диск, докато изпълняваше песента The Code, която е с оперни елементи.

Конкурсът, учреден от Европейския съвет за радио и телевизия като аполитичен, тази година премина под сянката на протести заради участието на Израел.  За първи път в историята му участник – нидерландецът Йост Клайн беше дисквалифициран преди финала след инцидент с операторка. Няколко часа след това норвежката водеща се оттегли заради участието на Израел.

Песенният конкурс на „Евровизия“ се провежда всяка година от 1956 г. Излъчва се по телевизиите на участващите държави и привлича голям зрителски интерес. През 2023 г. са го гледали над 160 милиона души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


795
Още по темата: Евровизия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
460
0
 
5
 
! Отговори
Кмета преди 4 месеца
Ями друг кмет имало дето отзад явно е като разриган терлик. Хора всякакви. Хахахахахаха
459
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заделил съм едни пари и се чудя дали да не инвестирам в магазин за кросдресъри в моят град.
458
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Честита Европа, българи!
457
1
 
22
 
! Отговори
вгз преди 4 месеца
Евро визия -> Евро извратенящина -> Евро безмозъчна простотия. Много се радвайте, че има такива неща. Това е съвременната еволюция. В крайна сметка те ще измрат, няма да имат деца (собствени) и техните линии за прераждане ще се изпозатварят. А после, на крайния съд -> в кофите, защото не са си изпълнили съдбите, а са натрупали много грехове... В канала ще оттекат, както тези, които им се вързват, така и подбудителите. Това е и изпитание за нас - НЕ ИМ СЕ ВЪРЗВАЙТЕ, ЗА ДА НЕ ОТТЕЧЕТЕ И ВИЕ.
456
1
 
31
 
! Отговори
НЕО-ЛИБЕРАЛИЗЪМ преди 4 месеца
Евровизия не е музикален конкурс, а политическо предаване. Нео-либерализма си е пуснал пипалата, а заличаването на пол, семейство, държава, нация върви с ускорени темпове.
455
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поздравления на момчето.Гаджето но дъщеря ми и то носи пола и е от мъжки пол.
454
1
 
8
 
! Отговори
Кмета преди 4 месеца
Тоя бай Амет чобанина го пампори на къра. Между слънчогледа го пампори. После дойде и бай Исмата и го въртяха като чеверме. За малко да им счупи шишовете много палав.
453
2
 
16
 
! Отговори
DRAGO преди 4 месеца
Глобалните ни господари за щастливи, такива искат да ни направят всички
452
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
После Путин бил най-голямото зло на планетата.Моля?!Най-голямото зло е това, което ще заличи всички естествени природни закони, и ще доведе до развмиване на понятията Мъж/Жена, а децата ще бъдат давани за осиновяване на ей такива развратници като този...
451
1
 
25
 
! Отговори
Кич преди 4 месеца
Хубаво че България не участва в този аморален фестивал!!!Той е всичко друго но не е музикален фестивал
450
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименТака е. Спомням си през 1998г. Израел печели с един такъв дето се беше направил на жена или си беше сменил пола не знам точно каква беше историята. С името Дана Интернешанъл се представи.
449
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ей тъй се печели Евровизия. Пускаш един педигрипал или някой който се прави на такъв и цяла Европа гласува за него. БНТ да го има на предвид ако пак реши да участва. Това е рецептата за успеха.
448
1
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
Значи в София скоро ще има парад на небинарните.
447
0
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
Какво стана с " брадатата жена" която спечели преди 2-3 години ? Да не са двойка небинарни хомо-педо-лезби-гейййове с този Немо?
446
1
 
19
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 4 месеца
Пропаганда на най-пошлата политика. Ако не бях влезнал в този сайт, нямаше да знам, че изобщо е имало Евровизия. Гледайте си кефа, а не си губете времето с тези измислени конкурси.
445
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отврат гнус каква пародия на тези Евровизия е реклама за тези а ние нормалните Децата как са след тези нени
444
1
 
18
 
! Отговори
ъ преди 4 месеца
В Евровизия извратенягите са на особена почит, а музиката е на посредствено ниво. Не знам защо изобщо съществува този "формат".
443
1
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 месеца
Който е небинарен, той печели, който не е, гори!
442
1
 
18
 
! Отговори
Многострадалец преди 4 месеца
Това може и да минава днес за "еврогейатлантически ценности" , но пък нема и следа от християнските ценности. Особено ако се заслушаш какви идиотии приказват от парламентарната трибуна родните полУтици.
441
2
 
13
 
! Отговори
И украинския преди 4 месеца
Изпълнител нямаше добра песен