Кои са скритите признаци, че сте в риск от диабет?

Забелязвате изменения по кожата си
29 юни 2024 14:55, Михаела Лазарова
4
Кои са скритите признаци, че сте в риск от диабет?
Снимка: Istock

Диабетът е едно от най-опасните заболявания, застрашаващи живота и качеството му. За съжаление, диабетът има редица скрити признаци, които издават наличието му, но понякога твърде късно. А има и сигнали, които подсказват, че сте в риск от диабет, който обаче все още не се е отключил.

Ако успеете да им обърнете внимание навреме, ще имате добър шанс да понижите този риск и да предотвратите появата на диабет.

Кои са скритите признаци, че сте в риск от диабет?

Наднормено тегло

Наднорменото тегло е един от рисковите фактори при диабет. Особено показателно е трупането на мазнини около талията и по корема. Мазнините по която и да е друга част от тялото не са така застрашаващи от диабет, както тези по корема. Затова обърнете внимание на теглото си, докато е време и се опитайте да го намалите колкото се може по-бързо. Важно е обаче да не гладувате, защото това ще има временен и определено йо-йо ефект.

Преструктурирайте диетата си така, че да съдържа по-малко въглехидрати, повече протеини, фибри и полезни мазнини. Рафинираните въглехидрати и захарите е добре да се изключат.

Имате постоянен глад за сладко

Ако имате непрекъсната нужда да си хапвате сладко и го правите всеки ден, това е лош навик. Честата консумация на захари повишава риска от диабет, предпоставка е за трупане на наднормено тегло и мазнини, което влошава чувствителността на клетките към собствения инсулин.

Така той става по-малко ефективен, а панкреасът секретира по-големи количества от този хормон, за да компенсира неефективността му. Този омагьосан кръг води до инсулинова резистентност, която е рисков фактор и предпоставка за отключване на диабет.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от Здраве
5 начина да не напълнеете по време на бременността
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А ако не съм жаден а ми се пие?
3
2
 
3
 
! Отговори
Т преди 2 дни
Верно си е, яз защо вече не ручам благо. Не съм дебел ")
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А постоянен глад за суджук :)))
1
2
 
5
 
! Отговори
Йофчо преди 2 дни
Да, типично по женски - какво да ям, за да отслабна. 😆🤘