Аптеки късат договора с Касата, как ще ни се отрази?

Пациенти няма как да получат безплатните лекарства
28 юни 2024 18:15, Стела Стоянова
26
Аптеки късат договора с Касата, как ще ни се отрази?
Снимка БГНЕС, архив

Задава се сериозен проблем с аптеките. Голяма част от тях искат да си прекратят договора със здравната каса. Това ще е проблем не само за НЗОК, но и за хората, на които няма да отпускат безплатните медикаменти.

Вече има аптеки, които са прекратили договорите си, други ще подадат едномесечни предизвестия, каза пред „Телеграф“ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Причина за напрежението е намерението на НЗОК да направи икономии в бюджета си, като намали плащанията на аптеките за изпълнени рецепти. Едно от последните им предложения е на една рецепта да могат да се изписват по повече от три лекарства, което ще доведе до спад в броя на електронните документи, а това ще рефлектира върху плащанията към фармацевтите. Въпреки това те намират идеята за намаляване на броя на рецептите за добра, но настояват да се измисли механизъм, който да осигури адекватно възнаграждение на труда им, като подходяща не е и идеята да се плащат по 5 лева на едно ЕГН, независимо колко лекарства е получил пациентът. Костов настоя да се запази това, което аптеките са получавали досега.

По думите на Костов НЗОК трябва да преосмисли идеята си. „Икономията няма да е кой знае колко голяма. Става дума за 5-6 млн. лева до септември, което за над 2500 аптеки, които работят с касата, не е кой знае каква сума на фона на милиардния й бюджет. Само една болница превишава тази сума“, коментира председателят. Според него проблемът не е в аптеките, а е на друго място - в това, че бюджетът на касата не е балансиран и тя е в преразход с 15 млн. лева към 1 септември, което идвало от разликата в заплащането на аптеките. „Тези над 400 лекарства, които напълно се покриват, не бяха предвидени в бюджета на касата и сега ние страдаме от това“, посочи то
От Министерството на здравеопазването казаха за „Телеграф“, че промените в Наредба №4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти е публикувана за обществено обсъждане до 04.07.2024 г. и заинтересуваните страни имат право да подават възражения, становища и предложения. От ведомството обясниха, че предложените промени ще позволят на лекарите да предписват повече от три лекарствени продукта за повече от три заболявания на едно електронно предписание.

Това ще улесни предписването на цялостна и комплексна лекарствена терапия. Пациентите пък ще имат по-лесен достъп до определената лекарствена терапия, като ще имат възможност за частично изпълнение на електронното предписание в различни аптеки в рамките на два работни дни. От своя страна това ще намали броя на посещенията в аптеките и ще улесни получаването на цялата предписана терапия наведнъж.

Промените ще създадат възможността за едновременно отпускане на лекарствени продукти, когато те са с различна продължителност на терапия. Това ще бъде от полза за пациентите, особено за трудноподвижните и тези, живеещи в труднодостъпни или отдалечени населени места, които ще могат да получат цялата си терапия с едно посещение в аптеката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: НЗОКаптекилекарства
Още от ЕС
У нас липсват 268 хил. работници, търсим непалци и бангладешци
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
БРАВО преди 1 ден
НА ФАРМАЦЕВТИТЕ
23
0
 
2
 
! Отговори
аптекарите преди 1 ден
винаги са финансирали здравната каса-дълщащите им парити от касата са се изплащали с месец и половина след отчетите им,касата ходи и ги глобява за най-малката грешка-ЗА КОГО ДА РАБОТИШ
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Аптеките са прекалено много в големите градове, а са малко в малките, където няма голяма печалба. Не щат да работят с касата - няма проблем. Конкуренцията ще намали броя им. Аз ако съм на мястото на касата, ще им вменя изискването да обслужват безплатните лекарства безплатно със закон. Ако не искаш - затваряй, на 100 метра има друга аптека. Ако пък всички затворят - безплатна доставка с куриер, пак ще е по-евтино.
21
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 дни
Ако нямате кяр аптекари от аптеките си, защо през 100 м има аптеки. Малко са страните в ЕС с толкова скъпи лекарства.Масово се купуват лекарства от съседните ни страни. Питал с яко момче защо си избрал предимно женска професия, отговорът бе за голямата печалба и високи доходи.
20
6
 
3
 
! Отговори
Aптекар преди 2 дни
Не работя за Касата това са клошари,търсещи ефтинкото.Оброта отко ги натирих ми скочи 3 пъти бумащината падна 9 пъти. Вече няма навалици от мъртъвци тарци да задръстват аптеката. Всички цни -пазарни.
19
4
 
1
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 2 дни
ЩЕ ИМА СВОБОДНА ПРОДАЖБА НА ЛЕКАРСТВА------ НЕМА ЛОШО!!!!
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До котка. Таксата е 1 лев. И капитацията 1 лв.за няколко рецепти.А касата плаща на аптекар 5 лв за всяка рецепта.
17
6
 
6
 
! Отговори
AAAAAAAAA преди 2 дни
Вземайте моментално лиценза на всички оптеки отказващи да работят със здравната каса ! Затваряйте тези Из.Роди и ги вкарвайте в затвора.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Касиерките от касата няма да могат да правят далавери с разни фирми за двойна и тройна доставка на едно и също лекарство за онкоболни. Така ше ни се отрази.
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Преди: преглед при лекар, пише рецепта на хартия, от там аптеката и готово, а сега ...., реформи за ^здраве^:))
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да фалират, и без това на една улица има прекалено много аптеки. Само в БГ в продължение на 200 метра има 4 аптеки и 2 от другата страна на улицата.
13
0
 
19
 
! Отговори
ала-бала преди 2 дни
Малко са пациентите с безплатни лекарства, повечето получаваме по 20-30 стотинки намаление на едно лекарство от НЗОК , пародия :)
12
1
 
5
 
! Отговори
Котка преди 2 дни
До 112Той си прибира парите за записан при него пациент, както и потребителската такса.Тези лекарства са изписани от друг лекар - специалист, а джипито е само администратор. Колко още да му се плаща за проста компютърна работа?
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да се премахнат е-рецепти, проблем и за лекари и аптекари и пациенти, вместо лекуване, писане и чакане по опашки Същото беше с неудачния експеримент с пръстовия отпечатък на Москов, при който от бюрокрацията и писане припадаха тежко болни хора. Трябва ли експеримент със здравето.
10
3
 
8
 
! Отговори
112 преди 2 дни
А на този, който издава ел.рецептата- лекарят касата плаща 0 лв. НУЛА. ZERO.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
НЕ КУПУВАЙТЕ! редете се у аптека у съседния квартал или град.
8
0
 
5
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 дни
Къд доад,ако доад де,че им дадеме по чифт китайски сандали за добре дошли и после че ги настаниме по 4 звезди хотели тук и там....а след броени години току виж станали и мнозинство у "нашто" правителство. Море де тояга де...
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ще пуснат ли свободно антибиотик за да не обира лекара за една хартия.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Малко пациенти месечно имат нужда от 6 или 9 вида лекарства...
5
1
 
19
 
! Отговори
Муахаха преди 2 дни
на всеки Работещ-Беден, Удържани му в 10ки Хиляди Лева от Заплатата за НЗОК - Обаче Всичко Платено! къде Потъват Милиардите на НЗОК - явно някои яко Кешират!!