Без мерки: Смъртността от топлинните вълни ще скочи три пъти

Най-засегнати ще са Испания, Италия и Гърция
22 авг 2024 21:00, Нели Христова
46
Без мерки: Смъртността от топлинните вълни ще скочи три пъти
Снимка: БГНЕС

Смъртните случаи заради жегите в Европа може да се утроят до края на века, като броят им ще нарасне непропорционално в южноевропейските страни като Италия, Гърция и Испания, установи проучване.

Студът убива повече хора от топлината в Европа и някои твърдят, че изменението на климата ще бъде от полза за обществото, като намали тези смъртни случаи. Но проучването, публикувано в Lancet Public Health, установи, че броят на смъртните случаи ще реагира бавно на затоплянето на времето и може дори да нарасне, тъй като хората остаряват и са по-уязвими към опасни температури.

Ако глобалното затопляне достигне катастрофалните 3 или 4C, заключиха изследователите, нарастването на смъртните случаи от топлина ще изпревари значително спада на смъртните случаи от студ.

Изследователите казаха, че резултатите показват, че изменението на климата може да създаде "безпрецедентни предизвикателства" за системите за обществено здравеопазване, особено по време на горещи вълни.

"Очаква се да настъпят много повече смъртни случаи, свързани с жегата, със затоплянето на климата и застаряването на населението, докато смъртните случаи от студ намаляват леко", каза Дейвид Гарсия-Леон от Съвместния изследователски център към Европейската комисия, съавтор на изследването .

Смъртните случаи от топлото време могат да убият 129 000 души годишно, ако температурите се покачат до 3C над прединдустриалните нива. Днес смъртните случаи, свързани с жегите в Европа, са 44 000. Но годишният брой на смъртните случаи от студ и топлина в Европа може да нарасне от 407 000 души днес до 450 000 през 2100 г., дори ако световните лидери постигнат целта си за глобално затопляне от 1,5C, установи проучването.

Изследването идва на фона на поредица от продължителни горещи вълни, които причиниха хаос на целия континент. Резултатите от него оспорват аргументите на отрицателите на климата, че глобалното отопление е добро за обществото, защото по-малко хора ще умрат от студ.

Дори в Европа, най-хладният обитаем континент, животите, изгубени от по-силната жега, ще компенсират тези, спасени от по-мекия студ, установи проучването. Страните в Азия, Африка, Океания и Америка се пекат при още по-смъртоносни температури.

"Това изследване е ярко напомняне за броя на животите, които излагаме на риск, ако не успеем да действаме достатъчно бързо срещу изменението на климата", казва Мадлин Томсън, ръководител на климатичните въздействия и адаптация към благотворителната организация за здравни изследвания Wellcome.

Прогнозираното утрояване на смъртните случаи от пряка топлина в Европа "дори не е пълната картина", добави тя, посочвайки изследвания, които свързват екстремните горещини със спонтанни аборти и влошено психично здраве. "Има косвени въздействия. Вече видяхме как екстремните горещини могат да причинят провал на реколтата, опустошение от горски пожари, да повредят критична инфраструктура и да засегнат икономиката – всичко това ще има косвен ефект върху живота ни."

Изследователите са моделирали данни за 854 града, за да изчислят смъртните случаи от горещи и ниски температури на целия континент. Те установиха, че топлината ще убие повече хора във всички части на Европа, но че най-тежкото бреме ще падне върху южноевропейските страни като Испания, Италия и Гърция, както и части от Франция.

Те прогнозираха, че броят на смъртните случаи ще нарасне с 13,5%, ако планетата се нагрее до 3C – ниво на климатични сривове, малко по-високо от очакваното от политиките, което ще доведе до 55 000 допълнителни смъртни случая. Повечето от починалите ще бъдат на възраст над 85 години.

Гари Константинудис, епидемиолог от Центъра за околна среда и здраве MRC, който не е участвал в изследването, каза, че проучването е с високо качество и предоставя ценна информация, но предупреди, че прогнозирането на смъртни случаи, свързани с температурата, е сложно и винаги ще съдържа несигурност.

Анализът се основава на предишно проучване, което приема, че ефектът от температурата върху смъртността е постоянен между 2000 и 2019 г., каза той, но други проучвания съобщават за намаление поради фактори като подобрено здравеопазване и промени в инфраструктурата. "Неотчитането на това се очаква да надцени бъдещото въздействие на топлината върху смъртността", каза той.

Проучването също екстраполира данни за смъртността от топлина от градовете към селските райони, които са изправени пред по-малко топлинен стрес.

Елиза Гало, екологичен епидемиолог в ISGlobal, която е изследвала смъртността от горещини в Европа и която не е участвала в проучването, каза, че е "все по-важно" да се адаптираме към нарастващите горещини.

Изследователите насърчиха правителствата да обмислят политики за намаляване на смъртните случаи, като инвестиране в болници, създаване на планове за действие и изолиране на сгради. Те подчертаха, че прогнозираното увеличение на смъртните случаи се дължи на промените в структурата на населението и климата на Европа.

"Ако искаме да избегнем достигането до най-лошия сценарий, от основно значение е да се справим с корена на проблема, като се заемем с емисиите на парникови газове", каза Гало.

Изследователите заключават, че усилията за адаптиране трябва да се съсредоточат върху региони с висока безработица, бедност, структурни икономически промени, емиграция и застаряващо население. Те казаха, че такива райони са по-малко способни да се адаптират към щетите от климата и също така са засегнати по-силно от увеличаването на смъртните случаи от топлина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от НОТИФИКАЦИИ
Навиците на жените, които винаги са във форма
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не съм усетил никакви топли вълни. Температурите са си нормалните за лято. В крайна сметка по-възрастните или болни хора би трябвало да избягват горещината по обедните часове.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
еко gaslighting на 11
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Хи-хи-хи Скоро ше усетиш жезъла на Господ! Бъди готов!!!
38
0
 
0
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 2 седмици
Генерала-доктор каза че яко ще се мре,ама никой му не вярва...
37
4
 
1
 
! Отговори
Хи-хи-хи преди 2 седмици
Ще скочи за ненужният пенсионен лош материал и за силно дефектните. Ние здравите сме екстра и на топличко. Пък и прекалено много станаате ,нека малко ви разредят.
36
3
 
1
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Нормално. Населението застаря три пъти. При положение, че в съседна статия пише, как след 10 години половината работещи в България ще са над 55 години, няма как да е иначе. В края на века работещите сигурно ще са над 60 години. А както е известно, възрастните са по-податливи на жегите. Ама иначе си вземаме паричките за някакви безсмислени изследвания, които дори да не се окажат верни, никой нито ще се сети за тях, нито ще потърси отговорност на авторите! След мен и потоп!
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Емчи то ема ли пекалено много хора и бес туй?
34
3
 
1
 
! Отговори
Аз мисля пък, че преди 2 седмици
смъртността ще скочи до тридесет 30 пъти? Все пак тройния скок е взет под внимания! Гледах на карти и хвърлях зарчета а и кафето също гледах и показва повече от три! За по сигурно тридесет защото четиридесет не излязоха ?(
33
5
 
4
 
! Отговори
ДейвидАйк къмробите преди 2 седмици
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
32
1
 
2
 
! Отговори
възмутен преди 2 седмици
аНГЕЛОВ, ТЕБ МАЙ ТЕ Е УДАРИЛО ТОПЛИННОТ ЗАТОПЛЯНЕ. Писнами от такива дърдоркови като тебе. Дървен филосов.
31
3
 
0
 
! Отговори
Танас преди 2 седмици
ФЕД, Кобургите и други Венециенски еуреи ви казаха, че Глобално затопляне няма.
30
1
 
1
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 седмици
Ша са мрие. Ами как ша са рита?
29
1
 
0
 
! Отговори
Ми ша преди 2 седмици
Скочи, кът не си пиеш бирата
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пак ли климатичния скам, фейк бг, долни *** ***** ***
27
0
 
7
 
! Отговори
До Angelov, Valve Co преди 3 седмици
Върнете го този вентил в лудницата и го вържете в усмирителна риза!
26
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Добре , какво ще стане ако ги пуснем пак....ще го направят пак още по-жестоко!
25
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Малко старовремски колониални поздрави в никакъв случай няма да навредят!
24
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Аз съм удивен от толкова щети дето понесе тук ияк още не си се отказал! Ще те откажем няма страшно - тоя хора имат въображение!
23
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Имам идея - я намерете някоя бедрена кост или по -голям кокал .... И така нали знаете как се връзва гаг! Ще разбере посланието!
22
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 седмици
Някой хора са останали с много погрешно впечатление, че целият град е публичен дом предлагащ всички услуги от списъка!