Проверяват всички сайтове за търговия с лекарства от Турция

Те процъфтяват заради високите цени и дефицита у нас
12 сеп 2024 09:31, Петър Бойчев
91
Проверяват всички сайтове за търговия с лекарства от Турция
Снимка БГНЕС

Комисията за защита на потребителите започна проверка на всички онлайн магазини за продажба на лекарства от Турция. Тези сайтове не отговарят на законовите изисквания за търговия с лекарства, но поради високите цени у нас и хроничния дефицит у нас, хиляди българи купуват от тях. Такива продукти нямат ясен произход, не се знае как са съхранявани и често се употребяват без лекарско предписание, предава БНТ.

Търговията с лекарства от Турция кипи не само в интернет, а и по всеки панаир и десетки пазари в страната, като търговците обикалят с микробуси с написани на ръка надписи.

Комисията вече е забранила дейността на един сайт със съдействието на ГДБОП, но той е "възкръснал" с леко променвено име и отново продава турски лекарства. Зад сайта стои физическо лице. Глобите, които може да му наложи КЗП за множеството нарушения, надхвърлят 50 000 лева. Мъжът обаче е неоткриваем.

"И сме канили търговеца и сме опитвали на място да го посетим. Не е връчен актът по отношение на първия сайт, за който вие ни сезирахте", обясни пред телевизията Мария Филипова, председател на комисията. Агенцията за лекарствата пък, която следи за незаконна търговия с неразрешени медикаменти, не е отговорила на въпросите и не се знае направила ли е нещо по въпроса.

"Това, че е записана такава глоба в закона, въобще не означава, че тя е налагана. Аз поне нямам информация някога да е налагана точно тази санкция", обяснява магистър-фармацевтът Димитър Маринов, който е и председател на Българския фармацевтичен съюз.

"Това е престъпление с лекарства, което носи огромна вреда на българското общество. И в резултат виждаме и огромните процеси по дерегистрация на лекарства от България", коментира и изпълнителният директор на асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства Боряна Маринкова.

Незаконната търговия с лекарства у нас не е престъпление, а административно нарушение. Фармацевтите от години искат това да се промени. Александър Симидчиев - депутат от ПП-ДБ и председател на парламентарната здравна комисия, обаче смята, че това няма да реши проблема. Той иска, вместо това, затягане на контрола при куриерските услуги.

"Може да има ангажимент пред куриерската фирма да бъде декларирано, че въпросната пратка не съдържа определени опасни за живота и здравето неща. Ако някой реши да прати такива неща, ще предостави декларация с невярно съдържание на базата, на която цялата строгост на закона може да бъде прилагана", смята Симидчиев. Такова ограничение обаче лесно може да бъде заобиколено, а и голяма част от тази търговия тече не онлайн, а директно по пазарите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от Коронавирус
МЗ с кампания за ваксина срещу COVID
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
ИВАНОВА преди 4 дни
В случая Комисията за защита на потребителите се е объркала-тя трябва да провери ценообразуването в българските аптеки.Като проверява сайтовете,които търгуват /ДОСТАВЯТ/турски лекарства ,комисията не защитава потребителите,а българските търговци на лекарства.Високите цени у нас карат хората да купуват аналогични лекарства от Турция
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Значи, като ми е скъпо паля колата и съм в Турция.Ще си купя лекарства, сирене, кашкавал.А пък за сладките неща ъммм!
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 83 Тя е инфлуентцър и е против антибиотиците. От сутринта сипе обиди и не може да владее агресията си.
83
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Да спират завинаги антибиотиците, да затварят фармацевтичните концерни, че тука варненската инфлуенцърка ще получи инфаркт заради пустите му антибиотици!
82
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Има някакъв елемент тук,определено свързан с бялата мафия,били то фармецевт или лекар,който от сутринта разводнява темата с"рецепти,самоизписване,самолекуване"и прочие глупости!Истината е-Ори всеки удобен начинПазарувайте от Турция лекарства нужни за вашето здраве,по тоя начин спестявате пари и най важното не пълните джобовете на самозабравилата се бяла мафия!!!!!
81
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 72 Вече на националност ли го изби, ***? Така ли Започна да манипулираш? Кой, откъдето иска да купува, оттам ще купува. Ти като каква ще държиш сметка на хората? Да не си им господарка?! Самозабравила си се.
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"ад сайта стои физическо лице. Глобите, които може да му наложи КЗП за множеството нарушения, надхвърлят 50 000 лева. Мъжът обаче е неоткриваем." - Да е жив и здрав, да оперира още 10 години или поне, докато изчистим блатото!
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ами вижте нещо, като "Низорал". Само в апттекиете и гони вече 30 лева. В Турция, еквивалентен продук е 12 лева, ама е 2 пъти повече, демек 6 лева за същото количество. Ъъъъъъъ .... Да, води се лекарство. Който не е оплешивал знае ...
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И сега юруш на прахчетата и сиропченцата, дето така те лекуват, че лежиш и 2 седмици ти се вие свят. Че аз, по-добре на крак да карам, особено ако не кашлям. Главоболие и прочие ми минават за 3-4 дена. Ех, не е като да взема едно вълшебно хапченце и след 10 часа, вече симптомите са почти изчезнали. РЕзистенсност шмезистенсност ...
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"Стига да са прави, няма нужда от спор. Ама им много "умни и сладкодумни", които ръсят лъжи наред, с цел някаква лична облага, без да им пука за нищо и никого." - Първо каза, че ти изопачавам думите. Питах къде, не успя да ми кажеш. Сега твърдиш, че "ръса лъжи" ли? Или само така искаш да изглежда? Къде са лъжите? Къде ми е облагата? Ти като с креетенски коментар можеш да подхлъзнеш някой да се самолекува с антибиотик който сам си е избрал, без да знае дали му е вреден, тогава за това пука ли ти?
76
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"Много проcто, нарича се антибиотична резистентност, която води до това да намалее влиянието на антибиотика или да спре съвсем. Бактериите се променят и адаптират. Или върху тях има селективен натиск. Адаптирани бактерии започват да лазят по други хора, не само по теб." - О кеф. Почвам да ги въдя на макс тогава :)
75
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"Абе хора, научете се да не спорите с хора които говорят езика по-добре от вас, по-образовани са от вас, по-интелигентни са от вас, имат повече обща култура от вас." - Стига да са прави, няма нужда от спор. Ама им много "умни и сладкодумни", които ръсят лъжи наред, с цел някаква лична облага, без да им пука за нищо и никого.
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"До 62 За антибиотици, не зная, ама определено имаш нужда от лекарства по специална рецепта." - а ти имаш нужда от мозък.
73
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 62 За антибиотици, не зная, ама определено имаш нужда от лекарства по специална рецепта.
72
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"Бъди сигурен че хората които си закупуват лекарства от Турция са достатъчно интелигенти" - вероятността да си турчин и заради това да имаш проблеми с разбирането на книжовно написан български език, е твърде голяма. Комшиите също страдат от балканизацията и националните комплекси, това в коментара ти прозира някак си. ;) А реално, хората които си купуват лекарства от Турция са... всякакви. Има и умни, има и мега глyпаави. А на някои им ги купуват.
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Продължаваш да изопачаваш чужди думи, загрижената за общественото здраве. В сайт с хигиена, не само щеше да си изтрита, а и банан щеше да отнесеш за агресивните си коментари, пълни с обидни епитети, отколкото със съдържание. Давай цитирай. Да вадиш думи от контекста, да изопачаваш думи, си първа, което е характерно за манипулаторите.
70
2
 
5
 
! Отговори
До69 преди 5 дни
Бъди сигурен че хората които си закупуват лекарства от Турция са достатъчно интелигенти и самоизписването и самолекуването е последното нещо от което се водят,пък ти се пени като магаре на мост не пречиш,!
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"Определено нещо не схващаш за иде реч и за какво е тоя вой,хората във България" - Не, напротив, много добре схващам за какво иде реч. Аз самият съм си купувал лекарства от Турция, от Русия, от Украйна, от Германия, от Холандия. Просто е идииoтизъм в коментарите да влезне някой крeттeн и да почне в 10 коментара да спори и да твърди, че "Няма такова нещо антибиотична резистентност! Някой ако може да ми обясни как аз като си самоизписвам антибиотици без да съм лекар, това ще навреди на околните!"
68
8
 
4
 
! Отговори
До67 преди 5 дни
Определено нещо не схващаш за иде реч и за какво е тоя вой,хората във България масово се осъзнаха че едни и същи лекарства от които има нужда всеки един от се предлагат на цени доста по ниски в съседката ни Турция,това мигновено удря по джоба нашите мародери и те се мъчат да спрат или най малкото да ограничат това,а ти ми дрънкаш за лекари, рецепти резистентност,противопоказание и прочие глупости!
67
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"И какъв ти е проблема български лекар да ти ги изпише на книжна рецепта и ти да намериш начин да ги вземеш от Турция на цени в пъти по ниски от родните-никакъв!" - Аз нямам проблем. ТИ имаш проблем. :) Аз казвам, че лекар трябва да изписва лекарства, а ти имаш проблем с разбирането и питаш какъв ми е проблема лекар да изписва лекарства. От къде ще ги купи пациента си е лично негова работа.

Спонсорирани публикации