МЗ с кампания за ваксина срещу COVID

Доставени са около 85 хил. дози иРНК ваксини
11 сеп 2024 23:15, Инна Ангелова
41
МЗ с кампания за ваксина срещу COVID
Снимка: БГНЕС

От здравното министерство съобщават, че стартира имунизационна кампания срещу COVID-19. Доставени са около 85 хиляди иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech. Те вече са предоставени на регионалните здравни инспекции за организиране на имунизационния процес по места.

Приложението на новите ваксини ще бъде безплатно и започва от днес в цялата страна в кабинетите на РЗИ и общопрактикуващите лекари. При необходимост ще бъде създавана организация за провеждане на имунизация и в други лечебни заведения, а при наличие на желаещи по места е възможно и сформиране на мобилни екипи за трудноподвижни лица, лица от отдалечени места.

От доставените количества са предназначени за имунизация на лица на и над 12 г., а останалите близо 4000 дози са за деца от 6 месеца до 11 години.

Ваксината срещу JN.1 на SARS-CoV-2 може да се прилага самостоятелно, независимо дали са налице преболедуване и предходни ваксинации. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

При лицата от посочените групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу Covid-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.

Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи, допълват от МЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: ваксиниимунизацияCOVID-19
Още от Коронавирус
Д-р Бацелова: Отново има повишение на случаите на COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
13
 
! Отговори
Cwci преди 5 дни
Депопулацията върви с пълна сиша
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
тези с какъв чип са или това ъпгрейд на предния чип на вакснатите
30
0
 
16
 
! Отговори
фон говнянен преди 5 дни
Хайде народее не се блъскайте ще има за всеки днеска има утре нема.............
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ПРЕСТЪПНИЦИ
28
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А томбола за смарт часовник ще има ли? А 20 лева за супера? Ако не изкъртите пейките в парка няма да се фъксинирам. На Витоша само с зелен соп...л, пардон сертификат. Помните ли? Никога повече ! Никога!
27
2
 
26
 
! Отговори
Овчар преди 5 дни
Есен е. Ще броя ОФсите.
26
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Едва ли ще има опашки, да бъркат в торбата с късмети. Кеф ти инфарктче, кеф ти инсултче, кеф ти турбо раче...
25
4
 
31
 
! Отговори
1 преди 5 дни
Ваксинираните се бе. Ако грам акъл не ви е останал...
24
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Аз пък нямам нито един тест и нито една поставена ваксина :)
23
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"МЗ с кампания за ваксина срещу COVID" - Купон за Ваксозомбитата - ще получат нова безплатна доза :)
22
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Решение на Върховния съд на САЩ: Ваксините срещу Covid НЕ са ваксини
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Много по-необходима е една кампания против тютюнопушенето например, но чиновническия мозък не обича да мисли.
20
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Интересно, защо предлагат препаратите точно преди сезонните грипове. COVID нали не се влияеше и заразяваше пролет, лято, есен ,зима!
19
2
 
34
 
! Отговори
75 преди 5 дни
На диларката още пари ли и трябват? Да върви в уКрайна да ги пласира нали има ЕС буДали да плащат.Там да експериментира.
18
4
 
38
 
! Отговори
Хахаха преди 5 дни
В Канада буквално скъсаха договора за ковид ваксини, защото е доказано, че иРНК "ваксините' на Пфайзер и Модерна причиняват рак и свръх смъртност от инфаркт. И се унищожават закупените дози.Повтарям в Канада, където турболиберала Трюдо е въвел ЛГБТИ фашистки режим.
17
2
 
31
 
! Отговори
Исо Хазара преди 5 дни
Пак ли ще ни пръскате с тази лабораторна гадост, Илюминати?
16
29
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 5 дни
Ако сте карали ковид преди ок , а сега сте с отслабена имунна система , ще ви удари лошо като симптомите от началото може да не изчезнат с години и просто ще ви пишат в графа пост ковид , щом ви се рискува окей, но не си налагайте глупавото мнение.
15
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"имунизационна кампания срещу COVID-19" НЕ МОЖЕ ДА ИМА - инжекциите, които заблуждаващо са наричани ваксини - НЕ СЪЗДАВАТ ИМУНИТЕТ - НЕ ПРЕДПАЗВАТ ОТ РАЗБОЛЯВАНЕ -НЕ ПРЕДПАЗВАТ ОТ ПРЕДАВАНЕ НА БОЛЕСТТА - Айде вече бе!!?!? ПРИЕМЕТЕ ГО ПРИЗНАЙТЕ ГО ПИШЕТЕ ГО!!!
14
2
 
34
 
! Отговори
Нова преди 5 дни
Най-безопасната ваксина е небитата / изсипаната в мивката също е безопасна. А в приказки за чудодейните им свойства не вЕрваме. Нито вЕрваме в Снежанка и седемте ваксиНЕта. И накрая пише за някакви други лица, необхванати от над 12 год и между 6 месеца и 12 год, като пожелаят да се боцнат, щели с радост да им услужат. Това за под 6 месечните ли е опцията? И малките деца щели да бучат по 3 пъти, докато ги модифицират безвъзвратно. Ало
13
4
 
21
 
! Отговори
до 14 преди 5 дни
"Всеки ковид носи все по голям риск в момента особено при боледували вече."...............Две години след положителния ми тест за Омикрон не съм боледувал от нищо, а се твърди, че Ковид не е излязъл от циркулация. Нужно ли е да ти обяснявам, че в моя случай прилагането на ковид ваксина е крайно безсмислен акт?