Децата у нас са сред най-пристрастените към социалните мрежи в ЕС

Страната ни се нарежда на трето място
6 окт 2024 11:22, Нели Христова
24
Децата у нас са сред най-пристрастените към социалните мрежи в ЕС
Снимка: Pixabay/StartupStockPhotos

Децата у нас са сред най-пристрастените към социалните мрежи в Европа. Страната ни се нарежда на трето място след Румъния и Малта, показват данни на регионалния офис на Световната здравна организация за Европа, съобщава Нова тв.

В информационното общество, в което живеем, при очаквана продължителност на живота до 82 години прекарваме близо 28 години от тях пред екран. Разбира се, днес е невъзможно да загърбим електроните устройства, но когато става дума за интернет и социални мрежи, все по-често говорим за реална зависимост, като тази към субстанции като алкохол, дрога, цигари.

Пристрастяването може да има сериозни психически и физически последици, а всеки like при споделяне на снимка повишава нивата на допамин в мозъка и води до върхово удоволствие.

"Пристрастяването към социалните мрежи не съществува като истинска болест сама по себе си. Но тенденцията, рискът да се пристрастите е вид заболяване на мозъка, което се третира като другите зависимости, защото мозъкът страда от същите последици", твърди психиатърът професор Фаредж Шерик.

Д-р Шерик, е професор по психиатрия, който от години работи с хора със зависимости. Твърди, че не броят на часовете прекарани в интернет, а загубата на контрол, са признак за зависимост към виртуалното пространство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Свободно време.
5 модела обувки, които ще носим през есента
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
Едно време на тяхната възраст играхме на улицата и учихме! А сега играят игри по цял ден на телефоните и компютрите и не учат.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 минути
Изобщо не са грозни децата на снимката! Този, който ги определи като грозни нека да застане пред огледалото и да изкрещи, за да види каква ще е физиономията му в този момент.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
До Ларавел - А имаше ли интернет?
19
0
 
1
 
! Отговори
Една българка преди 8 минути
Децата могат и сами да се забавляват-остави ги 10 минути да скучая и после въображението им се активира само. Но родителите сами грешат като им пускат филмчета от най ранна възраст докато ги хранят примерно.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
Това не е вярно.Децата в България не са по различни от всички останали деца.Трудно можеш да ги отделиш от монитора.
17
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 8 минути
ами родителите по цел ден у фейсо и тик токо , немат време за децата си , и ето го резултата
16
2
 
0
 
! Отговори
Ларавел преди 11 минути
При Бай Тошо нямаше такива проблеми.
15
1
 
6
 
! Отговори
Морален партизанин преди 34 минути
До РетроградВидехме им морала на комунистическите доносници и спортисти. Всички до един станаха лихвари,мутри и крадци на държавни пари. От висок комунистически морал е само това да знаете.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анормален преди 38 минути
До АнонименТи па си мноу убав. Изплати ли кутийките, дето рално струват 20 хилки , а им плащаш 200 к. 35 години оти не си консуматор и си мноу отворен.
13
0
 
8
 
! Отговори
кв. Изгрев преди 41 минути
То има квартали дето възрастните ги е страх да излизат след 19ч. . Децата дори не ходят вече сами до училище , всеки с кола ги кара , а в колата таблет да не скучае в трафика.
12
1
 
4
 
! Отговори
Децата са пред екран преди 45 минути
А вън е много устроен квартала. Има игрища градинки в жилищния комплекс е осветено, няма каращи пийнали тийнове с коли от по 500 коня да минават със 100 на пешаходна, няма кал, скитащи кучета, няма психично болни лятото (тогава ги пускат щото 0,68 лв на ден се дават за храна на институцията ), няма и деца пласьори дето продават шума поръсена с бял химически прах от далечна азия....
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 55 минути
Виждам две грозни деца,бъдещи консуматори от обществото ни.
10
6
 
3
 
! Отговори
Ретроград преди 55 минути
Евро-атлантически-краваризм в действие. Не ли това искали - пълна деградация с обвивката "демократия". Не е като при мизерния соц режим, дето имало спорт, култура, морал...
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Читанка.бгЗатова в бъдеще може да се пусне детска социална мрежа където да е предвидена за деца
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
И какво да правят децата по цял ден.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 1 час
Ми вие кво очаквате? Интернета е евтин. Всички други детски забавления са скъпи.
6
3
 
3
 
! Отговори
Гомнистанци! преди 1 час
Дайте един линк да видим статистиката бе да ви и кофпомпаджиите! Пуснали ми 3 държави от 27.. кво да я правя тая информация?
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Пазете децата си от интернет и телевизорите, обикновено там биват постепенно заразявани и зарибявани без да подозират това и се въвличат в грозните игри на елита, след което убиват родовете им един по един чрез разболяване и смърт! Убиват масово хора по света! В България, това настъпи и се развихри, при идването на ББ, ЦЦ, ДП на власт. Това не е шега, това е истина, тези, които владеят света, си играят игри за забавления, при които умират(умишлено са убивани) масово хора по света! Трябва да спре
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Това са децата и внуците на две поколения, които израснаха под лозунга "Българската нация - нация техническа!" :))
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
И много бедни ... Това е Макбук от 2014 :(