F-16 на писта тип "съветска" е като Ferrari на планински път

Първите изтребители от САЩ пристигат в Украйна през юли
4 юли 2024 07:10, Петър Бойчев
303
F-16 на писта тип "съветска" е като Ferrari на планински път
Снимка БГНЕС

Военно-въздушните сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) биха могли да вдигат едновременно във въздуха до дузина F-16, след като получат първите американски изтребители. Но реалностите на военното време и съответното обучение на украинските пилоти ще ги принудят да изпълняват бойни задачи в много по-ограничен мащаб, коментират анализатори пред изданието Kyev Post.

"Типичният оптимален размер на група F-16 е два до четири самолета, работещи заедно с опитен пилот, който е обучен и квалифициран да управлява няколко самолета като ръководител на екип. Самолетът е оперативно настроен и проектиран да оптимизира бойните способности без стриктен контрол от непосветения персонал на земята, като МиГ-29 и Су-27“, се казва в публикацията.

Според Вадим Ивченко, член на комисията по национална сигурност на Върховната рада, първите F-16 ще пристигнат в Украйна през юли: "Вярвам, че в началото те ще бъдат използвани за защита от вражески ракети и няма да действат срещу цели в Русия“, казва той.

Подчертава се, че F-16 е проектиран за оптимално представяне във въздуха, а не за излитания от летища с тревни и чакълести повърхности. Бойните самолети изискват "чисти“ писти, построени с по-високо качество от украинските летища от съветската епоха, пише Фокус.

"F-16 има отвор на двигателя, способен да засмуква земни отломки. Той е проектиран да лети от нормално чисти летища, които отговарят на стандартите на НАТО и световните като цяло. Тези ниско монтирани всмукателни отвори също водят до това, че не могат да бъдат откривани от вражески радари... МиГ-29 има защитни наземни въздухозаборници, които пренасочват източника на входящия въздух към крилата, за да се даде възможност за работа върху мръсни повърхности, характеристика, която допринася значително за голямата му радарна зона“, пише изданието.

Отбелязва се, че управлението на F-16 на летища в съветски стил е еквивалентно на шофиране на суперавтомобил Lamborghini или Ferrari по път, по-подходящ за Jeep Wrangler или Toyota Hi-Lux 4x4.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ф16 ще измете руската авиация от небето за това врещят на заклано московските Джанговци руската техника е по зле от ромска
188
5
 
19
 
! Отговори
престъпникът джо преди 1 седмица
В статията са пропуснали, че не само летището трябва да е чисто но и измито с перилен препарат да няма и микроби тъй като може и да попаднат в самолета в кабината на пилота. Чисто , измито , подсушено- също както в аптеките и блясък трябва да има да не би да се лепят мръсотиите, не само това в хангарите , трябва да имат климатик да не би да останат на много топло , да се навреди електрониката им . Скъпо поддържане , прецизни , капризни някъде 4-5 пъти повече време се отделя за контрола им след всеки полет както и замяна на частите след определени часове спрямо Миговете.
187
3
 
9
 
! Отговори
Работник преди 1 седмица
Първият 2 3 и 4 конгрес на комунистическата партия Владимир Ленин се провежда в Лондон 1904 ,05,06 година финансирано от великите сили.
186
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Знаех си че правим грешка с купуването на тези допотопни барутници.
185
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоест, Ф-16 е толкова некадърно проектиран, че трябва да минават метачките от градска чистота преди всяко излитане. И за да замажат този гаф, са измислили нов натовски "стандарт" за писта.
184
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А за руските самолети е без значение по какви "стандарти" е проектирана пистата и могат да излитат както от американски писти, така и от съветски.
183
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"F-16 има отвор на двигателя, способен да засмуква земни отломки"-------------От Ферари никога не биха направили подобно аматьорско проектиране, така че не обиждайте марката сравнявайки я с американското инженерно недоразумение.
182
4
 
21
 
! Отговори
. преди 1 седмица
Нашите са само хартиени :)
181
2
 
10
 
! Отговори
тоти преди 1 седмица
а ние ще има да чакаме благословия да получим поне един..??
180
22
 
3
 
! Отговори
Роко преди 1 седмица
Абе тия РУСОФИЛИ са гломи пропагандатори на руска техника като най добра.Амислед като ефките били слаби радвайте се че ще ни докарате обратно руския феодализъм.Нека да дойдат и да се включат тогава ще коментираме дали са добри и какво могат.Но като гледам характеристиките на ефките от какво разстояние могат да изстряскат руснака май друга песен ще запеете
179
13
 
25
 
! Отговори
Оборът на кравите преди 1 седмица
Оборът на кравите с хвърчащи прахосмукачки Ф-16 срещу отбора на богатирите с МиГ и Су - победителят е ясен!!!
178
3
 
14
 
! Отговори
На крив самолет и т. преди 1 седмица
На 17 юни 1951 г. в 01:30 часа авиобазата Сувон е бомбардирана от два Пo-2, съветски биплани от 20-те години, дървена конструкция и платнени крила. Летят ниско, радарите не ги засичат. Пилотите са млади жени и от всеки биплан хвърлят ръчно чифт осколъчни бомби. Повредени са автомобили , един F-86A Sabre е запален и избухва, осем други Sabre са повредени, четири сериозно, ранени са пилоти. Водеща на ятото е лейтенант Ла Вон Юн.
177
5
 
5
 
! Отговори
Welder преди 1 седмица
Другари не му се сърдете на ниско тарифен писар той не е виновен а редакция dnes.bъгъ
176
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Запада дава ефките на укрите да се повозят а той заминава на море , лято е.
175
2
 
16
 
! Отговори
фолклор преди 1 седмица
Който има брада си има и гребен за нея!Толкова скъпа машина без логистика няма да им е дадът просто е така да плашът гаргите.И на децата е ясно че това ще е мишена и приоритет Но1 и това определено не е дяфо Коледа да ръси подаръци за милярди!
174
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По публикацията работи: Петър Бойчев''' - т.е. тип български, защото руските не са тип съветско-бугарски . Всички читатели сега разбраха . По публикацията работи: Петър Бойчев....
173
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Запада не разбира че в Руската империя човешкия живот няма нито смисъл нито стойност и затова си хаби напразно усилията.
172
2
 
22
 
! Отговори
До Алекс преди 1 седмица
"По времето на СССР" Украйна не е и помисляла за самостоятелна държава - беше си, както винаги е била до 1991 г., просто република.
171
33
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Старото натовско оръжие се оказа по-добро от най-новото руско. Путин от повече от 20 години вкараше милиарди да модернизира руската армия, ама тая корупция ще му изяде главата.
170
2
 
8
 
! Отговори
Химик преди 1 седмица
Писта тип съветска ги познавам те са широки като нато-писти а нашите си останаха съветски , т.е. планински ама манталитетът ни кара да се надсмеем нали дори на булгарко