Работодателят трябва да осигури условия за работа в жегите

Температурите на закрито трябва да варират от 18 до 25 градуса
12 юли 2024 13:07, Анисия Иванова
27
Работодателят трябва да осигури условия за работа в жегите
Снимка: Bulgaria ON AIR

Високите температури през лятото създават потенциални рискове за работниците, като най-застрашени са тези, които се трудят на открито. Всички работници имат право на среда, в която рисковете за тяхното здраве и безопасност са правилно контролирани.

"Основно задължение на работодателя е да осигури безопасни и здравословни условия на труд за своите работници и служители. През летните месеци, когато температурите навън са високи, той трябва да предприеме такъв режим на работа, който да е съобразен с температурите. Когато говорим за закрито, има оптимални гранични стойности, които трябва да варират тези температури, а когато е на открито той трябва да създаде всички мерки, за да предотврати прегряване, особено при оранжев и червен код", каза Ваня Джупанова от Главна инспекция по труда в "България сутрин".

Температурите на закрито трябва да варират от 18 до 25 градуса, и не по-високи от 28°.
"Законодателят е предвидил, че ако температурата навън е много висока, тези температури могат да бъдат и до 33° на закрито. За работещите на открито се предприемат предимно организационни мерки, като първа мярка, която може да бъде предприета, това е промяна на работното време. Началото на работния ден се измества в по-ранните часове с идеята, че в тази част на деня, когато температурите са по-високи, работещите да бъдат в почивка", добави Джупанова за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ работодателят може да въведе и повече почивки, но е изключително важно и да се осигурява вода.

"Работодателят е задължен да осигури достатъчно количество питейна вода, за да може работниците да са хидратирани. Ако това не се случи - може да се подаде сигнал в Инспекцията по труда, имаме и телефон, който е за консултации. Ние нямаме право да издаваме източника на сигнала и сме длъжни да пази анонимност", поясни още гостът.

От началото на годината има 20 сигнала, свързани именно с температурите, като само за вчера те са били четири.

"Във вчерашния ден имаше такъв случай, веднага се самосезирахме, отидохме на място. Сигналът беше за заведение за бързо хранене в град Пловдив, оплакването беше, че температурите в заведението са твърде високи. Дейността ни има преди всичко превантивен характер, първо започваме с предписанията, а санкциите са на по-късен етап. Те са от 1500 до 15 000 лв. А при всеки получен сигнал ние сме длъжни да направим проверка", обясни Ваня Джупанова.

Очаквайте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Околосветско
Туристите бягат от жегата, търсят планината
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
5
 
! Отговори
125 преди 2 седмици
Законодателя знае ли какво е, да работиш при 33 градуса, ръчен тежък труд. Всички закони, са против работника. Тия синдикати и те са проформа.
24
0
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 3 седмици
Направо като в Испания стане ли 14 часа и работата спира до късния следобед
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Друг бг.живот сам си осигурявах водата, спенсъра, даже ми я присвоиха, вентилатора.Уж богата ай ти фирма, *** спести ли са ми от осигуровките.
22
8
 
2
 
! Отговори
така ли било преди 3 седмици
а "работника"даже присъствие не осигурява,само права имат българските неработници,просто едни заплатополучатели
21
1
 
8
 
! Отговори
.. преди 3 седмици
Условията са мизерни е огромна част от фирмите..проверяващи няма или си затварят очите за 2лв
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А ние какво да кажем, като работим на над 50 градуса в кабините на трамвайте. Ламарината горе като се напече вътре е мор и не се диша. Наказани защо няма? Къде тук са нормалните условия за работа? Някой интересува ли го това?
19
2
 
13
 
! Отговори
Бай Хой преди 3 седмици
Ми като си трае раята мишоци, шефовете ще злоупотребяват - нЕма студена вода, нЕма и климатик.Да пие роба тОпла вОда и да работи на отворени джамове, докато му дойде акъльо.
18
3
 
7
 
! Отговори
Той пари преди 3 седмици
Да дава пък за жегите не берете дерт!!! Като ви е жега и работите навън от рода на строителството от 6 до 2 и готово кво има да се мисли бре ид...ти???Жеги и то по-големи е имало и ще има НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ЗАПАДНИЯ САТАНИЗЪМ С ТЯХНОТО ГЛОБАЛИСТКО ЗАТОПЛЯНЕ!!!
17
1
 
9
 
! Отговори
Интересно преди 3 седмици
Защо на закрито има температурни граници а на открито не? Нещо намирисва тук!
16
2
 
9
 
! Отговори
Dinosaurus преди 3 седмици
Ама синдикалистката Ваня Григорова стана общински съветник, щото там се папка и е работодател, а не се джавка по "гадните" работодатели. Що някой не тръгне на проверка по фирмите, ще го разкостят. А държавните чиновници са си добре обгрижени шот са от младите и умните и красивите ПП. А на тях не им пука за нищо,освен за гушките им
15
0
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
То затова си има сиеста в Испания, а и не само там в нормалните държави
14
1
 
4
 
! Отговори
Зоорбас Узо Сиртаки преди 3 седмици
ДАНАКОЗПЛАТДЖИИТ ДАНЕ БИ ДА СЕ ОПЛАКВАТ НЕЩО ТОПЛО ЗИМАТА НЕ ПЛАЩАТ ОСВЕТЛЕИЕ СЪЩО ВОДА СЪЩО КЛИМАТИЦИТЕ НОН СТОП РАБОТЯТ ПОВЕЧЕТО ДАНАКОЗАПЛАТАДЖИИ В БЪЛГАРИЯ СА.НЕНУЖНИ ИЛИ С МАЛКА ПОЛА ОТ ТЯХ ЕЛЕ ОБЩИНАРИТЕ СЪС СЕДМИЦИ ПО СЕЛАТА И МАЛКИТЕ ГРАДОВЕ НИКОИ НЕ ХОДИ ПРИ ТЯХ ЗА НЕЩО . МНОГО ДАНАКОЗАПЛАТАДЖИИ В МАЛКА БЪЛГАРИЯ НЕЩО ЯСЛАДДЖИИ.ПРИ НЯКОЙ ОТРАСЛИ ОТ ИКОНОМИКАТА КОЯТО КРЕТА В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ ДОБЪР КЛИМАТ САМО С ПРОМЯНА НА РАБ.ВРЕМЕ И НЕПЛАТЕНИ ОТПУСКИ СТРОИТЕЛСТВО,ШИВАЧИ И ДР
13
3
 
5
 
! Отговори
селянин преди 3 седмици
правилно по едно канче ракийка за разлаждане
12
4
 
3
 
! Отговори
ТАКСА СПОКОЙСТВИЕ преди 3 седмици
Не ни бърка !
11
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А вие защо чакате сигнал, а не отидете на място и да си свършите работата?Чакате работникът сам да се уволни ли като пусне сигнал? Защо заедно със синдикатите не се хванете и промените работното време като в Гърция. Тук е 30 градуса вечер в 22 часа. Качвам се в колата и в 16,30 е 43 на сянка в купето. Колко горещо трябва да стане, питам? Или вие сте на климатици и не ви пука?
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всичко в Бг е З-Бръкано !Как може 1 млн. , млади българи , нито да учат , нито да работят ?Това е по-големият проблем в тая държава / ако въобще ИМА държава , тъй като май-май е станала частна собственост !
9
3
 
27
 
! Отговори
ибре курорте преди 3 седмици
Ако много ви се проработи легнете си, ще ви мине.
8
1
 
17
 
! Отговори
Туск преди 3 седмици
Най-много да те изкарат да работиш в някоя каторга.
7
1
 
17
 
! Отговори
Р0ботодател преди 3 седмици
Р0бе, Марш на Тръстиката!
6
2
 
14
 
! Отговори
Бай Митьо преди 3 седмици
И най-вече, студена биричка!