Руски магнати прибраха 11 млрд. долара дивиденти от военната икономика

Проблемът им е къде да инвестират парите си
11 юли 2024 20:42, Анисия Иванова
227
Руски магнати прибраха 11 млрд. долара дивиденти от военната икономика
Снимка: БГНЕС/EPA

Руските магнати получиха милиарди долари дивиденти, тъй като компаниите им възобновиха или увеличиха изплащанията на фона на намаляването на икономическата несигурност заради войната на Кремъл в Украйна.

Най-малко дузина бизнесмени са спечелили повече от 1 трилион рубли (11,3 милиарда долара) за 2023 г. и през първото тримесечие на тази година, според данни за дивидентите, събрани от Bloomberg от публично оповестена информация. Много от тях имат тесни връзки с президента Владимир Путин и включват някои, които са били санкционирани заради войната.

Вагит Алекперов, ключов акционер и бивш президент на петролния гигант "Лукойл", оглави списъка с около 186 милиарда рубли дивиденти. Той е санкциониран от Обединеното кралство и Австралия, но досега е избягвал наказания от САЩ и Европейския съюз.

Милиардерите Алексей Мордашов от "Северстал" и Владимир Лисин от "Новолипетск Стийл" са следващи със съответно 148 милиарда и 121 милиарда рубли приходи от дивиденти. Мордашов е под санкции на САЩ, Великобритания и ЕС, докато Лисин не е под никакви сериозни ограничения.

Списъкът включва и съюзника милиардер на Путин Генадий Тимченко и Татяна Литвиненко, които получиха дял в PhosAgro PJSC, преди съпругът ѝ Владимир да бъде санкциониран от САЩ през 2023 г. Владимир Литвиненко е ректор на Минния университет в Санкт Петербург, където Путин получи докторска степен през 1997 г. и беше ръководител на кампанията на президента в града по време на три избора.

САЩ и техните съюзници наложиха широки санкции на Русия в отговор на инвазията през февруари 2022 г., което накара много компании да спрат изплащането на дивиденти на фона на несигурността относно потенциален икономически колапс. Тези страхове не се оправдаха, тъй като руската икономика постепенно се адаптира към новите условия и износителите намериха алтернативни пазари.

След свиване през годината, последвала началото на войната, руската икономика се възстанови рязко, тъй като правителството изразходва огромни средства за разширяване на отбранителната индустрия, защита на местния бизнес от въздействието на санкциите и осигуряване на социална подкрепа за семействата.

Брутният вътрешен продукт нарасна с 5,4% през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година. Много износители на суровини възобновиха изплащането на дивиденти, след като промениха бизнеса си и пренасочиха продажбите си към пазарите в Китай, Индия и други глобални южни нации, които не са въвели санкции заради войната в Украйна.

Много контролирани от държавата корпорации като "Газпром Нефт" и най-голямата руска банка "Сбербанк" никога не са спирали да изплащат дивиденти, тъй като са натрупали рекордни печалби по време на войната. Миналия месец акционерите на "Сбербанк" одобриха рекордните 752 милиарда рубли дивиденти за 2023 г.

Все пак икономиката на Русия може да се изправи пред значителни проблеми през втората половина на годината и през 2025 г., което може да накара правителството да повиши данъците, според Крис Уифър, главен изпълнителен директор на Macro-Advisory Ltd. За много собственици на бизнес „това е по-добре да вземем парите сега, вместо да рискуваме да ги загубим в данъци през следващата година“, каза той.

Компаниите са изправени пред нарастващи трудности при плащанията, които могат да доведат до недостиг на индустриални компоненти и потребителски стоки, каза той.

Това идва, след като САЩ засилиха заплахите за вторични санкции срещу банки в страни, които Русия смята за „приятелски“. Санкциите на САЩ срещу Московската борса миналия месец я принудиха да спре търговията с долари и евро.

Министерството на финансите миналия месец повиши оценката си за бюджетния дефицит за 2024 г. до 2,12 трилиона рубли, или 1,1% от БВП, от 1,595 трилиона рубли. При инфлация, надвишаваща повече от два пъти целта от 4%, Банката на Русия може да повиши основния лихвен процент до 200 базисни пункта по-късно този месец от 16% сега.

Още един проблем пред руските магнати е къде да инвестират дивидентите си, след като санкциите принудиха мнозина да се насочат към вътрешния пазар.

През май частни инвеститори са инвестирали 116,3 милиарда рубли на Московската борса, което е месечен рекорд досега през 2024 г.

Инвестициите в руската индустрия са скочили с 14,5% на годишна база през първото тримесечие до рекордните почти 6 трилиона рубли, показват данни на централната банка. Все пак вътрешните възможности са ограничени.

„Просто има твърде много несигурност за магнатите да правят големи инвестиции в този момент“, особено когато могат да получат високи лихвени проценти от руските банки по депозити в рубли, каза Уифър. „За повечето разумният курс на действие е да изчакат.", съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от Русия
Сенчестата война на Русия с НАТО: Кремъл се опитва да сплаши Алианса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Що бе, то Българските, Европейските и Американските нищо не прибраха ;)Че и украинските даже поналяха сметките ;)За 4 месеца контранастъпление миналата година САЩ изхарчиха за оръжие за Украйна 120 милядра долара, а ЕС наля за тези 4 месеца 60 Милярда Евро и нищо. Къде са парите според тебе, aвтoрe? ;) Понякога си мисля, че тези хора живеят в някаква далчна полупаралелна реалност. До ри не паралелна...
164
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
събират ги за войниците
163
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
180 - АМИ ЩЕ ИМА ИЗГОДА, ВЪВ УКРАЙНА ВЕЧЕ НЯМА МЯСТО ЗА ГРОБИЩА. ЗАПЪЛНИХА ГИ НАЦИСТИТЕ. ЩЕ ГИ ГОРЯТ ВЪВ РУСИЯ. ТАМ ИМАТ ГАЗ.
162
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А ВЪВ УКРИЯ ВЪРЛУВА ХОЛЕРА, ЗАРАДИ "ПРЕКРАСНИЯ" ЖИВОТ ОСИГУРЕН ОТ НАРКОМАНА.
161
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега е момента да си магнат на погребални агенции в росия.
160
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Статията е за руските магнати. Кви американци, кви пет лева. Капейките пак не са в час.
159
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Американските олигарси си бяха богати и преди войната. А руските голтаци забогатяха от нея. Затова не искат да свършва. Колкото до малцината рашки, които си бяха богати преди това, те или не живеят в Русия, или ги самоубиха.
158
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 170 - 'А колко прибраха американските магнати?' А ,те там работят ,както казваше един наш политик - Ползу роду :)))) Ни ,един цент не са спечелили ....
157
3
 
7
 
! Отговори
С 500 преди 2 седмици
Българските оръжейни олигарси спечелиха няколкостотин мръсни милиона от доставки за фашистката хунта в Укра.Дано не им донесат нищо добро.
156
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Така става. Путинарко требва да се разплаща с олигарсите иначе ше му скочат.
155
2
 
4
 
! Отговори
НЕ на войната! преди 2 седмици
Откак' свят светува най-добри печалби се правят от кръв. Някои печелят от пилешка, а други от проливането на човешка кръв.
154
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
какви убийци на деца бе? повечето деца напуснаха уссрайна отдавна. в болницата са били френски, немски и английски главорези "деца". и руснаците са ги попиляли. да ходят сега еврогейтараците да ги подреждат като пъзели. аз ако бях на путин, гъби в берлин, париж и лондон и на амитата от двете страни посейдон и да го духат бедните след това.
153
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да, а американските магнати обедняват, нали? За едни война, за другие мат родная. Кво се правите на ударени и изненадани със свалени гачти.
152
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
а райн метал в германия дето остана единствената компания на печалба ако изключим монсанто къде ги забравяте? колко пари направихте швабските ефрейторчета? ани бербок и онази другата коза от зелените защо са им като говорители на тези? ами американците да не ги почваме, те единственото дето още произвеждат е смърт и машини за смърт.
151
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А колко прибраха американските магнати? Тези $200 милиарда които "дадоха" на Украйна къде са? Да не мислите че дементиралияПамперс ги носи на белото носле в куфари? Тези пари отиват във военно-промишления комплекс на САЩ и се "усвояват" от играчите там, по подобен начин както се усвояват евросредства от нашите кирчовци и кокорчовци.
150
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Странни са руските милиардери- най често сираци- водили тежък и труден живот и опа милионери и милиардери- олигарси- създадени от един и същи майстор- Кремъл- раздават щедро милиони за сваляне и разтуряне на парламент правителства- а неудобните на кремъл се спряват с милиони от олигархични технически изградени партийни кръгове- виж ДПС, Величие...
149
7
 
3
 
! Отговори
Математически преди 2 седмици
100 долара са равни на 8850 рубли. Иначе ще фалира долара нали?
148
7
 
10
 
! Отговори
82ОМБр преди 2 седмици
Забравих да добавя, че руската ракета която уби децата е норвежка и е изстреляна от Украйна.
147
9
 
7
 
! Отговори
82 ОМБр преди 2 седмици
Много е красива фасадата на резиденцията на руския посланик във Вашингтон с този голям лазерен надпис на покрива УБИЙЦИ НА ДЕЦА
146
10
 
8
 
! Отговори
82 ОМБр преди 2 седмици
русия се изцапа с кръвта на всички свой съседи! русия убива деца в болници,всичко казано повече от това е излишно!