F-16 на писта тип "съветска" е като Ferrari на планински път

Първите изтребители от САЩ пристигат в Украйна през юли
4 юли 2024 07:10, Петър Бойчев
303
F-16 на писта тип "съветска" е като Ferrari на планински път
Снимка БГНЕС

Военно-въздушните сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) биха могли да вдигат едновременно във въздуха до дузина F-16, след като получат първите американски изтребители. Но реалностите на военното време и съответното обучение на украинските пилоти ще ги принудят да изпълняват бойни задачи в много по-ограничен мащаб, коментират анализатори пред изданието Kyev Post.

"Типичният оптимален размер на група F-16 е два до четири самолета, работещи заедно с опитен пилот, който е обучен и квалифициран да управлява няколко самолета като ръководител на екип. Самолетът е оперативно настроен и проектиран да оптимизира бойните способности без стриктен контрол от непосветения персонал на земята, като МиГ-29 и Су-27“, се казва в публикацията.

Според Вадим Ивченко, член на комисията по национална сигурност на Върховната рада, първите F-16 ще пристигнат в Украйна през юли: "Вярвам, че в началото те ще бъдат използвани за защита от вражески ракети и няма да действат срещу цели в Русия“, казва той.

Подчертава се, че F-16 е проектиран за оптимално представяне във въздуха, а не за излитания от летища с тревни и чакълести повърхности. Бойните самолети изискват "чисти“ писти, построени с по-високо качество от украинските летища от съветската епоха, пише Фокус.

"F-16 има отвор на двигателя, способен да засмуква земни отломки. Той е проектиран да лети от нормално чисти летища, които отговарят на стандартите на НАТО и световните като цяло. Тези ниско монтирани всмукателни отвори също водят до това, че не могат да бъдат откривани от вражески радари... МиГ-29 има защитни наземни въздухозаборници, които пренасочват източника на входящия въздух към крилата, за да се даде възможност за работа върху мръсни повърхности, характеристика, която допринася значително за голямата му радарна зона“, пише изданието.

Отбелязва се, че управлението на F-16 на летища в съветски стил е еквивалентно на шофиране на суперавтомобил Lamborghini или Ferrari по път, по-подходящ за Jeep Wrangler или Toyota Hi-Lux 4x4.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
8
 
17
 
! Отговори
FMC преди 2 месеца
Когато служех във ВВС, на такива самолети им викахме прахосмукачки. Интересно сравнение с МиГ 29 Само бих попитал, за какъв чеепп ми е самолет с ниска радарна видимост, след като не може да излети, като излети, кацането е само с катапулт? И нашите ВВС се нашиха с такива бклуци.
46
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
и миговете имат такъв отвор ама само при летене май. имат и някви калници дето пазят гумите да вдигат прах нагоре докато излита. а че Ф16 са прахосмукачки е ясно на всички, щом и на нас чертежи дадоха смятайте дали стават за нещо. а нашите "чертежи" да ви кажа ли как ще ги подарим сега след 10 дена на украйна и ще се окаже че руснаците са ни ги унищожили.
45
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
F-16 има отвор /въздухозаборник/ на двигателя, разположен на две педи над пистата. Има прозвище прахосмукачка.
44
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не юли, а октомври (най-рано), както им казаха холандците.... А укропите и сега имат към 35 бойни самолета (по оценки на военни експерти) скрити нейде си там - що не ги вдигат на дузини? А? А? )))
43
23
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Русия е африканска държава със сняг.
42
20
 
11
 
! Отговори
ало ало преди 2 месеца
тия ръждясали консерви СУ-57 пето поколение ги яде на закуска, и пушека му не могат да видят!
41
2
 
4
 
! Отговори
Оня преди 2 месеца
до IQ 3,14 Айде пак глупости...В цирка може да имаш голям успех, братко! Дай адрес- ще ти пратя един червен нос..;)
40
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има ли вече достатъчно яйца в Рушията,а кога ще произведе поне един тостер Рушията и докога ще произвежда само ссмърт долнната рушшка кочинааа.
39
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
за това ще ги паркират във Варна и Бургас и ще ни вкарат зорлян във войната. Познайте от къде "укитата" че бомбардират Крим и след коя атака от летищата ни ще са останали само кратери. И познайте след това как НАТО ще прати американци да умиргат и да ни пазят от лошата баба меца.
38
6
 
25
 
! Отговори
Параграф 22 преди 2 месеца
В сравнение със Су 30,Су 34,Су 35 тази летяща консерва е жалка.
37
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А как върви руският наступ към Вовчанск?Мърдат, ли още в Агрегатният завод?
36
6
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
До Оняотиваш, и четеш. четири пет са три, в едната е тренировъчен, в другата се вади от употреба, цариците на чардаша ще си го бият от главата.
35
5
 
22
 
! Отговори
да преди 2 месеца
тоя модел трошки от 1980 г. даже няма и да излетят, ще бъдат размазани на летището от руските ракети, от кога ги чакат братушките...
34
11
 
2
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 2 месеца
тва че са необходими специални писти едно време го пробута ал бънди, щот требваше да затворят неговото летище вместо габровница. не сме 1981ва
33
2
 
10
 
! Отговори
Оня преди 2 месеца
до iq 3,14 Пишеш неистини, приятелю - Грипен се ползва в 5-6 държави, и ТОВА беше доводът на българските "ястреби", да не го поръчаме! Че не е утвърден боен самолет и тнА f16 бил върха на сладоледа, по цял свят го ползвали...)))))
32
7
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
До Обективенискаш ли да спреш да се кълчиш на българосъветски?
31
8
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
До ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯстатията не е писана да я четат хора които са излизали от технологичната ос студено буче - каснаково
30
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като почнат да падат Ф-ките, пистите ще се окажат виновни :) Гениално хрумване. А на война никой не гледа има ли камъчета по пистите.
29
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-добре ферари на планински път отколкото москвич на магистрала.
28
7
 
19
 
! Отговори
Хи хи преди 2 месеца
Поръчах си Ф16, като прахосмукачка работи много добре !