F-16 на писта тип "съветска" е като Ferrari на планински път

Първите изтребители от САЩ пристигат в Украйна през юли
4 юли 2024 07:10, Петър Бойчев
303
F-16 на писта тип "съветска" е като Ferrari на планински път
Снимка БГНЕС

Военно-въздушните сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) биха могли да вдигат едновременно във въздуха до дузина F-16, след като получат първите американски изтребители. Но реалностите на военното време и съответното обучение на украинските пилоти ще ги принудят да изпълняват бойни задачи в много по-ограничен мащаб, коментират анализатори пред изданието Kyev Post.

"Типичният оптимален размер на група F-16 е два до четири самолета, работещи заедно с опитен пилот, който е обучен и квалифициран да управлява няколко самолета като ръководител на екип. Самолетът е оперативно настроен и проектиран да оптимизира бойните способности без стриктен контрол от непосветения персонал на земята, като МиГ-29 и Су-27“, се казва в публикацията.

Според Вадим Ивченко, член на комисията по национална сигурност на Върховната рада, първите F-16 ще пристигнат в Украйна през юли: "Вярвам, че в началото те ще бъдат използвани за защита от вражески ракети и няма да действат срещу цели в Русия“, казва той.

Подчертава се, че F-16 е проектиран за оптимално представяне във въздуха, а не за излитания от летища с тревни и чакълести повърхности. Бойните самолети изискват "чисти“ писти, построени с по-високо качество от украинските летища от съветската епоха, пише Фокус.

"F-16 има отвор на двигателя, способен да засмуква земни отломки. Той е проектиран да лети от нормално чисти летища, които отговарят на стандартите на НАТО и световните като цяло. Тези ниско монтирани всмукателни отвори също водят до това, че не могат да бъдат откривани от вражески радари... МиГ-29 има защитни наземни въздухозаборници, които пренасочват източника на входящия въздух към крилата, за да се даде възможност за работа върху мръсни повърхности, характеристика, която допринася значително за голямата му радарна зона“, пише изданието.

Отбелязва се, че управлението на F-16 на летища в съветски стил е еквивалентно на шофиране на суперавтомобил Lamborghini или Ferrari по път, по-подходящ за Jeep Wrangler или Toyota Hi-Lux 4x4.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 4 седмици
Руснаците чакат с нетърпение Еф-ките ,даже им правят място за паркиране - на аеродрума в Долгинцево са унищожили един МИГ - 29.
26
12
 
10
 
! Отговори
ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯ преди 4 седмици
Виждал съм доста ферарита на планински пътища в Австрия и Швейцария...не можеш ги стигна! Виждал съм и москвич на магистрала...
25
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 седмици
До Онямене ми е интересно що стачкуват аптеките, например. тва, че по целия свет хората ползват грипен за подготовка/тренировки на екипажи преди да минат на ф16 може да се прочете от открити източници и не е някаква сериозна тайна.
24
5
 
20
 
! Отговори
Оня преди 4 седмици
А добър ден! Ф-ките са известни още като "Прахосмукачките" между кашиците. Ще е интересно, да видим Грипените, които обещава да дари Швеция, в реален бой, за да разберем , дали Бокича пак ни е прецакал с " политическото" си решение...
23
4
 
6
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 4 седмици
един вид, тва че в северна европа се тренира излитане и кацане от пътища, са долни монархофашистки инсинуации. знаех си.
22
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нали е боен самолет, вие кво на паркет ли ще го пускате?
21
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това че си измислят "стандарти" за писти защото иначе калпавият им самолет не може да излети показва колко струеа. При една война какви чисти писти сънуват
20
4
 
21
 
! Отговори
Метлите ? преди 4 седмици
Ами ще метат пистата, аз ли да ги уча?!!Нашите ястреби, на дело доказаха че китките им са меки да държат автомат в бой с руските агресори- ами да сформират поне един доброволчески отряд метачи по украинските писти. Сигурен съм, че ще им се зачете за активни борци с путинизма. А те помнят такива благинка носи да си в такава група.
19
3
 
8
 
! Отговори
Езоп преди 4 седмици
а грозгето кисауо, та направо втриса
18
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Демек за нищо не става казано в прав текст.
17
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Стига руска пропаганда, f-те са топа, те са алфата и омегата, могат и от Луната да излетят. Сега ги пращаме на Украйна и Зеления взима всичко -от Краснодар до Сибир!
16
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пращайте им и нашите дето са на хартия... със здраве и най-вече живот, да си ги карат
15
10
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 седмици
Пуснете сега още една осемдесетарска ефрейтория за това, как ар-15 засича често и как във виетнам войниците хвърляли м-14ките и натегали на калашници и да се приключва.
14
10
 
20
 
! Отговори
Вие си пишете преди 4 седмици
Ние си ЗНАЕМ! Бой по чу ..урите украенски, докато им дойде акъла в т..иквите, че от хамерика добро НЯМА да видят! Да молят Путин за прошка и да се върнат в семейството на руските православни народи! За Балканкия Г..ньо също се отнася
13
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами тие ф-16 са съвсем безполезни А ние богатите платихме милиарди за тях и получихме чертежи нарисувани от некое детенце.
12
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Само да напомня на украинските авиоспециалисти, че ферарито на САЩ е Ф-22 и те не са го продавали на никой. Ф-16 с едно двигателче е по-скоро Опел или баничарка. Украинците не успяха да разберат една истина - никой не дава на клошаря ключовете от апартамента и колата си, всеки му дава дребните. Та така и с Ф-16, ако бяха Ферари никога украинците нямаше да го помиришат. В украйна отива само пенсионираната техника, Ф-16 е пенсиониран в САЩ от 2014г до колкото си спомням, какво ферари може да е?
11
4
 
26
 
! Отговори
Фък16 преди 4 седмици
На калпава ракета космоса и пречи.
10
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Някой май се опитва да внушава съмнения относно перфектният самолет ф 16.
9
7
 
6
 
! Отговори
Споко преди 4 седмици
Бат Бойко ши упрай работата
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Каракачамбо:Събираме ги от дъвки TURBO