"Газпром": Украйна затвори последния газопровод

"Нафтогаз" твърди, че "Газпром" е прекратил подаването на газ през Украйна за Европа
7 яну 2009 10:02,
53
"Газпром": Украйна затвори последния газопровод
Снимка: БГНЕС

Украйна е затворила и последния, четвърти газопровод, по който транзитният газ се доставяше в Европа, заяви пред  вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев, цитиран от Интерфакс.

По-рано говорителят на украинската компания "Нафтогаз" Валентин Землянский заяви точно обратното - че "Газпром" е прекратил подаването на газ през Украйна.

"Днес в 7,44 ч. местно (и българско) време са прекратени доставките на газ през единствената работеща газоизмервателна станция "Суджа", каза той.

Ако доставките в Украйна са равни на нула, то точно толкова ще бъдат те и за Европа, каза Землянский.

В подобна ситуация "Газпром" ще трябва сам да се оправя с Европа", допълни още той.

По думите му доставките на газ за украинските потребители се осигуряват за сметка на подземните хранилища.

През Украйна преминават около 80% от руските доставки на газ за европейските потребители. 

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Коля Бондарчук преди 15 години
Украйна показа на цяла Европа , как да се държиме с РУСКИЯТ РЕКЕТЬОР И АГРЕСОР !
31
0
 
0
 
! Отговори
Rosen преди 15 години
Haide ne pripisvaite politi4eski celi na targovskite nerazbiratelstva! Da si pripomnim nqkoi cifri: Mejdunarodna cena na gazta 440 Evro, cena, koyato Ukraina plashtashe do sega - 190 evro, nova cena, koyato rusnacite iziskvat ot ukraincite za novi dostavki - 250 evro (po4ti dvoino po-niska ot mejdunarodnata). Vsashtnost to4no Ukraina reketira Rusiq i se opitva da prinudi Gazprom da padne na kolene. Haide svalete tamnite o4ila i poglednete istinata molq vi
30
0
 
0
 
! Отговори
Григорйи Фадеев преди 15 години
............ държавата , *** на съд в Хага за военни престъпления в Грузия и за подстрекателство на тероризма ! За 8 годин и олигарха съсипа емиджа на Русия и я докара до дъното ! Щели да спрът газа , за да рекетират ЕС ! Абе мухловци , а от какво ще живее тая Русия , ТОВА Е МНОГОМИЛИОННА НАЦИЯ , С РЕХАВА ИКОНОМИКА И НАЙ - МАЛКОТО СЪТРЕСЕНИЕ СЕ ОТРАЗЯВА КРАЙНО БОЛЕЗВЕНО НА БЮДЖЕТА И СТРАДАТ МИЛИОНИ , ЗАРАДИ МИШИЯТ МУХЛЯСАЛ АЛЧЕН УМ НА *** ! ТОЯ ПРЕСТЪПНИК Е ОСЛЕПЯЛ ОТ АЛЧНОСТ !
29
0
 
0
 
! Отговори
Vofka преди 15 години
Не могат да го направят това иначе вече отдавна щяха.Украина да не е като малка Грузия, това си е голяма държава и в момента със силна армия, украински военни фирми са втори като по количество така и по качество и развитие след американские в света, след 91 да запазят армияти си дееспособна държава е субсидирала военни фирми и те почнаха да се развиват по американски начин, в момента къде има американци там са и украинци, макар че тя не е в НАТО ама фирмите си действат в Авганистан, Ирак, ЛИван, В Африка.Второ Украина има на доста добро ниво воена промишленост танкове, стрелково оружие,скоро например ще произвеждат своя истребител от 5 поколение Антонов(сега ще го покажат на изложение в Лондон), много е развита още от советско време ПВО (в Грузия свалиха 3 самолета на руснаци), да нямат ядерно оружие, обаче 91 като се отказаха от него подписаха големия договор според който САЩ, 3 от Европа(Германия, Великобритания и Франция) както и Русия са задължени да защитяват украинска териториална целостност.
28
0
 
0
 
! Отговори
ДРЕМЕ И НА УКРАИН преди 15 години
дА ПОДАВА ОТ СОБСТВЕНИЯТ СИ ГАЗ И ДА ОТБИЧИ РЕКЕТЬОРИТЕ ! ЗА РУСНАЦИТЕ ЕДИН БЪЛГАРСКИ И ЕДИН УКРАИНСКИ ,,САМОЛЕТОНОСАЧ,, ХА , ХА , ХА .....................
27
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Според мен,руснаците отдавна чакаха такава възможност,за да се разправят с украинците.От край време Украйна им е като трън в окото с нежеланието си да им играе по свирката.Най-страдала от руския империализъм и най-бедна в региона винаги е била Украйна.Между руснаци и украинци никога не е имало "братска дружба".Не съм сигурна,че Украйна е виновна за положението...Апетитите на Биг Брадър-а отдавна са всеизвестни. Мисля,че конфликта е създаден изкуствено от руснаците,които използват Украйна за маша срещу нарастването броя на държавите в ЕС. Смисълът е Русия да покаже на ЕС,че Балканите все още са зависими от нея.Като не можа да разшири империята си отново на Балканите(защото ЕС я изпревари),новата Русия-на агресивните олигарси,направи всичко възможно да ни зароби поне в това направление.Вината е на всички онези от правителствата ни,които прокараха руските интереси на наша земя !
26
0
 
0
 
! Отговори
Rosen преди 15 години
Yavno mnogo maloumnici 4etat novinite, v koeto nqma nishto losho, neka se prosveshtavat. Dobre shte e oba4e da se vazdarjat ot glupavi komentari. Dali sa komunisti ili ne, rusnacite imat stoka, koqto iskat da prodavat, a ne da podarqvat, taka 4e napalno razbiraemo e da sprat gazta, dokato Ukraina ne si uredi plashtaniqta. Vtoro, pravitelstvoto moje da e vinovno za mnogo neuredici v Bg, no ne i za bezotgovornostta i naglostta na ukraincite.Treto, kogato govorim za otgovornost na ministri i pravitelstva, Kostovoto pravitelstvo beshe tova, koeto otkradna nai-mnogo za li4no obogatqvane i sazdade nai-golemia haos v targovskata i zakonodatelnata sistema v Bg, vsi4ki ostanali prosto bledneqt pred Kost i priqteli. To4no te prinudiha mnogo sposobni balgari da izbqgat v 4ujbina i da hranqt rodninite si ot tam.
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На мен ми мирише на голям международен заговор, чиято цел ще стане ясна когато вече е постигната. Вие си пишете по форумите, щом ви успокоява. Една моя теория е, че руснаците, пообеднели от ниските цени на петрола, гледат да надуят цените на газта, за да избегнат националния фалит. Правят комбина с украинците, а за пред света са си "много сърдити". И понеже са монопол ж газта, могат да надуват цените й доста независимо от петрола. Той може и да поевтинява, ама го има. А газ няма. Може и да не съм прав точно за целта, но със сигурност цялата игра има крайна цел и е дирижирана. Жалко е колко много хора се заблуждават, че света не се управлява от парите, и изпадат в дребнави русофилски/русофобски спорове.
24
0
 
0
 
! Отговори
КУНЧЕВ преди 15 години
Имам 10 кубика дърва , мога и още да си резна ! А , мога да си извадя от където искам , дндвд хья хьуя,нщае спь *** ! Наще държавници да са си мислили , когато са подписвали с един монополист - доставчик ! Такава рускогъзия няма никъде ! Руснаците се опитват да предоговорят цената на газа с цяла Европа , за да компенсират намалението на цената на петрола , ама ще си вкарат автогол ! Браво на украинците , славен и смел народ със смели и неотстъпчиви политици , защитаващи националните си интереси и сувернитет ! Само така ! Сега цяла Европа видя хищническите апетити на московските вампири и несериозността на руските доставчици , което ще предизвика преразглеждане на договорните отношения ! Но докато ЕС има артелнативни източници , тукашните рускогъзолизци не са си напрегнали ума да помислят малко с промитите си червени мозъци ! Сега народа да ги помете ! Време е да се плащат много грехове ! Затова великият ни политик ИВАН КОСТОВ съветваше от трибуната на парламента , че бюджетният излишък не бива да се харчи , а да стой за преодоляване на последствията от кризата ! Има кой да дума няма кой да слуша ! Това не бе единствената му препоръка !
23
0
 
0
 
! Отговори
Vofka преди 15 години
Честно казано аз макар и уж украинец, ама нищо не разбирам какво става и че толкова критична ситуация ще настъпи не можах да си представя.В Украина положение супер трагично, по първо общество е разделено на рускоговорящи и украиномовни, НАТО и БЕЗ НАТО, ЕС и без ЕС, второ има мусульмански Кръмския полуостров който все повече става не управляем, макар че той по принцип се броеше като гореща точка, ама изненадващо Закарпатская област обьяви независимост и провазгласиха държава Карпатская-РУсь-това изобщо никой не го очакваше.Има голяма политическа криза, в парламент вече 3 година има само разправии, в момента например той не действащ, рейтинг на президента падна под 5%.Экономическа криза направо е ужасна, миналия месец курс на национална валюта заради спукулации на банките падна в два пъти (заради това Нафтогаз не можа да изплати си дълга, той физически не можа да го направи защото украински предприятие плащаха в гривни и по стария курс, а той трябваше да върне на руснаци в долари и по новия курс, от къде да се земе разлика), бюджет на 2009 не е приет, голяма инфлация, външния дълг стигна 30% на ВВП, има голяма вероятност че след няколко месяца държава ще фалира.Само не стигаше някакав външен фактор, и мисля ще руснаци решиха да помогнат с този проблем, малка искра коя-то да запали голям огън.Украина физически не може да спре транзит, това да не вие кранче на водопровод, налягане е огромно, те ако спрат някаде, а руснаци продолжават да подават газта значи това налягане и количество газ преди кранче някаде трябва да излезе (взрив).Както и руснаци от свойта страна също не могат да спрат да подават газта защото то си е система която работи непрекъснато, една мрежа от малки станции в поголуме, те трябва да спрат добив на газта че иначе какво да я правят тая газта, става дума за много ама разбирате много количество.Значи в 94 за малко да стигне до военен конфликт между Русия и Украина, но газта не спираше да тече в Европа, това е за първи път се случва.
22
0
 
0
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 15 години
Zapadna Ukraina (toest industrialnata 4ast) e s Ruski etnos, te vednaga shte se prisaedinjat kam Rusia, kakto i Krim, podaren ot Hros4ov prez 50-te godini na Ukraina. Golemi oblasti ot izto4na Ukraina sa bili Polskipredi voinata (Lvov, Galicia, Bukovina), ako shat da hodjat kam Polsha, ako shat da stavat US-State. Ukraina da ni si igrae s cjala Evropa i Rusia.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Руснаците да палят танковете и напред към Украйна.Мислите ли че ако някой се еб.аваше така с американците щяха да му простят.Тези сега които управляват Украйна не са украинци а ***.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Виновни са всичките, които бяха на власт от промените след 1989-та година досега и не направиха нищо, за да не сме в 100%-ва зависимост от доставките на газ от Русия през Украйна. В този смисъл Иван Костов и Сакса са най-виновни, защото бяха най-дълго премиери - Иван Костов над 4 години и два месеца, а Сакса почти толкова. Но Иван Костов беше и министър в друго правителство, а Сакса сега е една от водещите фигури в тройната коалиция.Като партии - най-дълго ни управляваха и съответно най-виновни са ***. Второто място делят турците и жълтурковците на Сакса, но близо до тях са и бесепарите. Това са виновниците, че България зависи на 100% от доставките на газ от Русия през Украйна.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В свою очередь первый зампред правления "Газпрома" Александр Медведев 7 января заявил, что Украина перекрыла последний, четвертый, из ведущих в Европу газопроводов, лишив российскую сторону физической возможности осуществлять поставки топлива, сообщает РИА Новости. Днем ранее глава российской компании "Газпром" Алексей Миллер в разговоре с премьер-министром Владимиром Путиным заявил о нецелесообразности осуществления поставок топлива в украинскую газотранспортную систему в том случае, если Киев будет воровать его.
18
0
 
0
 
! Отговори
До #15 преди 15 години
Предупредени са в средата на декмври а чак сега се сетиха че мазута трябва да се подгрява. За кадри на аонсу това е разбираемо.
17
0
 
0
 
! Отговори
ivanka преди 15 години
Национальная акционерная компания "Нафтогаз Украины" поздравила российское ОАО "Газпром" с наступающим Рождеством Христовым, сообщает агентство УНИАН. "В современном мире нефтегазовая отрасль играет ведущую роль в динамическом развитии общества любого государства. Нефтяники и газовики по праву могут гордиться тем, что именно от их трудной, но престижной работы во многом зависит энергетическая безопасность всего человечества", - отмечается в поздравлении, распространенном за два дня до православного Рождества. "Будьте всегда исполнены оптимизма вопреки сегодняшним неурядицам! Желаем вашим семьям и друзьям процветания и благополучия, радости и добра, взаимного уважения и уверенности в завтрашнем дне! Пусть наступивший год будет щедрым на любовь в ваших сердцах, прибавит мудрости в повседневных делах", - сказано в поздравлении, подписанном председателем и членами правления украинской компании. Кроме того, коллектив "Нафтогаза" пожелал российским коллегам "успехов в делах, творческого вдохновения и крепкого здоровья". Как известно, в настоящее время значительная часть "творческого вдохновения" руководства "Газпрома" направлена на то, чтобы добиться от "Нафтогаза" погашения долгов за ранее поставленное топливо. Помимо этого, "Газпром" требует устранения всех препятствий для транзита газа из России в Европу через территорию Украины. О реакции руководства российской компании на поздравления из Киева пока ничего не известно.
16
0
 
0
 
! Отговори
Гордия пенсионер преди 15 години
Подаръци ще има за всички от сърце,за новата година да тропнем ний хорце!
15
0
 
0
 
! Отговори
тони преди 15 години
действа адекватно.Да проявим разбиране и го подкрепим!
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нищожество, марш обратно в костовия нужник,това не е форум за травестити!
13
0
 
0
 
! Отговори
констатция 0 2 преди 15 години
за съжаление не мозъчен акселерат.как може такива дебилни неща да пишете.ще се задавите от неоснователна злоба.

Спонсорирани публикации