Договорено! Евроексперти ще дебнат как газът тече към Европа

ЕС настоява синьото гориво да потече незабавно, без никакво по-нататъшно задържане
9 яну 2009 11:15,
59
Договорено! Евроексперти ще дебнат как газът тече към Европа
Снимка: БГНЕС

Постигнато е съгласие по мониторинга на транзита на газ през територията на Украйна, съобщи агенция "Новости", като цитира съобщение на пресслужбата на Европейската комисия.

"Постигнато  е съгласие по детайлите на мониторинговата мисия. В момента акцентът е  газът да започне да тече към Европейския съюз без никакво по-нататъшно задържане" , се казва още в съобщението.

Междувременно германски и австрийски експерти коментират, че подаването на жалба в Международния арбитражен съд, с което Русия заплаши Украйна, все още не се е състояло.

Няколко дни след началото на газовия конфликт Русия обвини Украйна в несанкционирано отклоняване на газ, предназначен за европейските потребители, и заплаши да се обърне за помощ към Международния арбитражен съд.

Въпреки това до момента в Стокхолмския арбитраж все още не е постъпил официален иск от "Газпром”.

"Дойче веле” зададе на европейски експерти въпроса защо Русия не подкрепя обвиненията си за кражба на газ със завеждането на съдебен иск.

"В своите претенции Русия би могла да се позове на договора, подписан между "Газпром” и "Нафтогаз” на 3 януари 2006 г. и регулиращ условията за транзита на руски газ в Европа през територията на Украйна за срок от пет години”, разказа в интервю за "Дойче веле” експертът по политология от Университета на Инсбрук Герхард Мангот.

В този документ Украйна е гарантирала осигуряването на транзита на горива до края на 2010 г. по ясно фиксирана цена от 1,6 долара за 1000 куб. м на 100 км. Но на 5 януари 2009 г. Стопанският съд на Киев обяви този договор за недействителен, заявявайки, че лицето, подписало този документ, не е имало съответните пълномощия.

Герхард Мангот смята, че в настоящия момент съдебен процес няма да донесе реални ползи нито на Русия, нито на европейските потребители.

"Както показва практиката, решението на съда се налага да бъде чакано няколко месеца, освен това то ще бъде предшествано от трудно изясняване на обстоятелствата кой в действителност е виновен за проблемите с доставките”, отбеляза той.

Според австрийския експерт ще бъде много трудно да се установи по чия вина е бил прекратен транзитът на газ, защото в самия разгар на конфликта не е имало независими наблюдатели, които биха могли да засекат какво е количеството на горивото, постъпило в газопреносната мрежа на руско-украинската граница. В някаква степен това е пропуск от страна на Европейския съюз, който не е настоял своевременно да бъдат създадени механизми за контрол на енергийните доставки, смята Герхард Мангот.

"Мисля, че искът в Международния арбитражен съд – това е карта, която Москва ще разиграе само в краен случай. За "Газпром” е много по-важно да намери краткосрочно решение на проблема с транзита и плащанията от страна на Украйна”, отбеляза политологът.

Експертът от германската фондация "Бертелсман” Корнелиус Охман вижда други причини, заради които Русия не бърза да прибягва до юридическия лост под формата на иск в Стокхолмския арбитраж. Според него причината се крие в нежеланието да се привлича вниманието към дейността на компанията "РосУкрЭнерго”, чийто съсобственик е както "Газпром”, така и украински частни лица, приближени, по някои сведения, до президента Виктор Юшченко.

"Ръководството на „Газпром” три пъти ще помисли преди да доведе нещата до международния съд, защото в случай на разследване ще се наложи да се направят публични всички структури и пълномощия в компанията "РосУкрЭнерго”, смята експертът.

И Европейският съюз, който също може да предяви претенции към Украйна за неспазване от нейна страна на Енергийната харта, също няма да подава жалба в Стокхолмския арбитраж, според Корнелиус Охман. Ще припомним, че този документ, освен всичко останало, задължава държавите, които са го подписали, да облекчават транзита на енергийни ресурси през своята територия.

"Европейският съд е напълно незаинтересуван от решаването на този въпрос чрез многомесечни съдебни прения, а се нуждае от най-скорошното възобновяване на доставките на газ”, отбеляза Охман в интервю за „Дойче веле”.

Преди няколко дни заместник-председателят на управителния съвет на "Газпром” Александър Медведев призова Европейския съюз да прибегне към юридически лостове, с които той разполага в рамките на Енергийната харта, за да склони Украйна към сътрудничество.

Самият факт, че именно Русия е предложила на Европа да се обърне към документ, който сама отказва да ратифицира през последните няколко години, е повече от странен, смятат и двамата експерти.

"Призивът на Москва да се позовем на юридически документ, който тя отказва да признае, според мен граничат с парадокс”, заяви Корнелиус Охман.

 Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
merkator преди 15 години
Явно и вас ви тресе "червената чума"!Има такава болест...чувстваш се безпомощен и слаб без Русия да стои зад теб, а ти със свалени *** чакаш милостиня...а!И много вазелин трябва!
37
0
 
0
 
! Отговори
Желязко Желев jele преди 15 години
,,,,,,,,,,,,,,,,,,Изборите.И пак тая или тоя ни чака 4години.После 10г. да се оправят поразиите.Моя живот замина,А вашия?
36
0
 
0
 
! Отговори
Борис преди 15 години
Ние сме българи,а не славяни,само езика ни е славянски.Това за славянството е измислено във имперска Русия и най-големите им подръжници са сърбите.Русия се от край време се опитва да бъде Византия,издигайки знамето на панславизма и православието....и някой хора им вярват.Русия от 130 год. ни е била пречка,мъчейки се да ни превърне в губерня........за жалост има хора във България който и помагат...
35
0
 
0
 
! Отговори
сс27 преди 15 години
Много прости хора има по нашите ширини, пример номер 23 merkator...
34
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
Докато чакаш с настървение 11 - ела ми направи една с.вирка...или *** да копаш нефт в Тюмен...
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
11 под заглавие ГО.ВЕ.ДА- беше изтрит.Мисля, че е правилно
32
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
"По думите на министъра на енергетика в нашето газово хранилище има около 1млрд куб.м от които могат да бъдат изтеглени около 600млн куб.м. Дневното ни потребление е било около 12млн кум.м. Ако разделим 600 на 12 се получава 50дни при пълно потребление!!!Защо тогава се черпят само 3-4млн куб.м!!!Може би в хранилището няма нищо! Може би са го разпродали и сега ни правят постановки!!!"Защото изградената газопреносна инфраструктура е с капацитет 4.5М кубика на ден. Все пак хубаво е, че двете страни се разбраха ... до следващия път когато Путин се събуди на криво.
31
0
 
0
 
! Отговори
boristodorov56 преди 15 години
Автоматически создано 3 мин. назад Версии.сомДокумент о транзите газа через Украину будет подписан в пятницуРИА Новости - 8 мин. назадСОЧИ, 9 янв - РИА Новости. Документ о создании международного механизма обеспечения транзита российского газа через Украину будет подписан в течение пятницы, после этого поставки возобновятся, заявил глава "Газпрома" Алексей Миллер на встрече с президентом России Дмитрием Медведевым. "Мы рассчитываем, что в течение сегодняшнего дня будет подписан протокол о создании международного независимого механизма об обеспечении транзита российского газа через территорию Украины, и буквально сразу возобновим ...Путин: Россия готова работать с Украиной Вести.RuУкраина готова допустить представителей России для контроля за транзитом газа ГАЗЕТА.GZT.ruРБК - РИА РосБизнесКонсалтинг - .ru - Правда.Ру - Дни.Ру
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
23- от такива като теб мога да се смея по цял ден.Един исторически пример-Хитлер, Наполеон , Чингиз Хан-чел ли си за тях?-те също са имали подобни фикс идея, като твоя, уви-след като са посегнали на Русия-единия си тегли куршума, др.-умря самотен на островче, третият -го покоси болест... Откажи се ,чадо мое, от тъй греховни мисли...
29
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 15 години
Не политиците ни се нагъзиха, а за кой ли пореден път - нас ни нагъзиха - и за лична, и за чужда употреба...А ние от тъпота и страхливо угодничество си траем!
28
0
 
0
 
! Отговори
Йоан Златоуст преди 15 години
Слава, слава пеем ний!Слава, слава пеем ний!Слава, слава пеем ний!
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
е кое ще и е мъртвото на русия след 1/2 век ? ...ако стане така ние сме доста преди нея питай някоя рускиня кви пари получава след като роди ...
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
11,за теб имам конструктивно предложение,вместо да изписваш йероглифи,намери си парици и се включвай в проекта "Набуко"-проекта е западен, няма да се наложи да плюеш по руснаците. Е, ще те гледат известно време, както ти гледаш, сигурно, на *** население, но ще се примириш... А, и друго, докараха изгнили мандарини,посиняло месо -западно, нали се сещаш , над 10тона ли беше, случайно да знаеш от коя западна държава месото и от коя държава се доставят мандаринките ,за да им изпиша ***? отговори ,чакам те с настървение...
25
0
 
0
 
! Отговори
отебал преди 15 години
ЪЪЪъъъ.... какво беше туй промяна ве ?!?
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да излезем и ние! Вярващите в правилността на социалната идея и обичащи българия, мислещи хора и да запазим с оръжие в рака нациопалните си интереси и смволи! ще обградим парламента и ще го пазим от набезите на платените гамени които ще искат да го осквернят!
23
0
 
0
 
! Отговори
merkator преди 15 години
Русия е мъртва, след половин век...а руската държава е най-големия враг на България!Това казва историята, не аз!!!!
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
kuv komunizum kvi pet leva be bastun
21
0
 
0
 
! Отговори
merkator преди 15 години
И Русия, и ЕС унизиха българския народ!А политиците ни отново се на.гъ.зиха...
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
NA 14:01:2009 6TE SE IZVYR6I OPELO NA BG KOMUNIZMA,KOITO GI MRAZI DA ZAPOVQDA
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
От това което казват, такъв е максималния дебит, не може да се точи повече от 4,5 млн дневно или нещо подобно. Сега дали е истина или не, кой знае

Спонсорирани публикации