Газовата криза стигна нова точка на замръзване

152 фирми у на са останали без газ, дневно губим по 8,4 млн. лв., сочат данни на енергийното министерство
9 яну 2009 09:59,
32
Газовата криза стигна нова точка на замръзване
Снимка: БГНЕС

Кризата с прекъснатите газови доставки от Русия за Европейския съюз (ЕС) през Украйна достигна нова точка на замръзване след продължилите вчера цял ден преговори в Брюксел, завършили с взаимни обвинения, съобщава ДПА.

Пред много европейски страни остава перспективата от недостиг на газ в разгара на зимата, след като ЕС, Русия и Украйна не успяха да постигнат споразумение.

Разговорите в Брюксел бяха съсредоточени върху това Русия да бъде убедена да възобнови доставките на газ за Европа, като в замяна бъде изпратена мисия от европейски наблюдатели в Украйна да следят да не се краде газ по мрежата, както твърди Москва.

"Разочаровани сме, защото сме убедени, че руската страна няма никакво основание да откаже подновяването на газовите доставки за ЕС през Украйна", каза чешкият министър на енергетиката Мартин Ржиман, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Вижте още

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
сигурно е така,както пишеш. За себе си мога да кажа,че обичам да мисля.А на теб мога да кажа,че същото мисля за Буш с не по-малко основания.
30
0
 
0
 
! Отговори
Соларис преди 15 години
Какво зло,Украйна краде от Русия газ и руснаците казаха,като ще е така я си е*ете мамата вие и цяла Европа и какво ще направим ние или Европа нищо,Русия е най-силната държава във света никой нищо неможе да й каже.П.С Гледах едно интервю преди време с Путин и му задаваха въпроси и една журналистка американка се обърна към него така : Не трябва ли природните ресурсите,които притежава Русия да бъдат поделени поравно м/у 2те най-големи държави във света,защото те са световно богатсво,а не само на Русия.Путин отговори така : Госпожо,богатствата които притежава Русия са само на Русия и на никой друг,Америка е тази която гледа да в чуждата чиния,ако смятате за нормално да си поделим природните богатсва на Русия,моля заповядайте,ще ви дадем войната която искате.
29
0
 
0
 
! Отговори
ОТ ЖЕНА ИЗ НАРОДА преди 15 години
ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА,СРЕЩУ ЗЛОТОказа вчера един умен човек в новините по TV
28
0
 
0
 
! Отговори
от жена из народа преди 15 години
стигнах до 12 и пиша отговор на този коментар,значи всички които се осират,извинение за думата добре дошли в нато и ес,нататък отговорете сами......И още за 12 на всяка тенджера ще се намери и похлупак,тъй че който няма акъл,нека да си сложи и по една натовска ракета от зад,така по бързо ще литне към рая.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Moje li da mi kaje nyakoy.za6to v ukrayna pla6tat na mesec po 10 leva.Za6toto kradat i iskat da polu4avat vsi4ko bez pari.
26
0
 
0
 
! Отговори
DAN преди 15 години
Аз се потих да пиша смислен коментар а той изчезна...
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Престани, бе... Нали ти обясниха, че тръбата , през която се изсмуква има ограничен дебит. Сега недей пита какво е дебит...
24
0
 
0
 
! Отговори
SokiBoki преди 15 години
По думите на министъра на енергетика в нашето газово хранилище има около 1млрд куб.м от които могат да бъдат изтеглени около 600млн куб.м. Дневното ни потребление е било около 12млн кум.м. Ако разделим 600 на 12 се получава 50дни при пълно потребление!!!Защо тогава се черпят само 3-4млн куб.м!!!Може би в хранилището няма нищо! Може би са го разпродали и сега ни правят постановки!!!
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хората мръзнат, но това не е големия проблем - големия проблем е загубите за българската индустрия. И този проблем е на път да се превърне в катастрофа за цялата ни икономика, питам аз управляващите - КОЙ ЩЕ ПЛАЩА МАСРАФА ???
22
0
 
0
 
! Отговори
Десебар преди 15 години
Трябва ясно да се каже - украйна без ЕС ако не възстанови доставките, срещу Русия ПРО от нас и без южен поток, на ЕС да се поискат парите за НАБУКО и искане за изтегляне напред на сроковете, така че поне нашата част да е готова догодина.Това са реакциите които са възможни на това правителство трябва да ги използва.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не разбирам как хора като Дончев дават акъл, овергаз леко е дъщерна фирма на газпром!
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Просто трябва да се изчислят всички загуби на циментови, фармацевтични, торови заводи, моралните и материални щети на обикновения българин и всичко това да се предяви като иск срещу Русия и Украйна солидарно. И тогава ще имаме пари за още един АЕЦ. Но това не влиза в плановете на руските мекерета, които ни управляват.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какво ще стане ако насочим Марица да се влива в Черно море?Ще ни обявят война защото Турция използва водите на реката за напояване и без нея ще има голям глад.
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
вече съм тук и ми е приятно хладноще изкореня корупцията и ще направя черна борсав момента печатам купони
17
0
 
0
 
! Отговори
Todor преди 15 години
Защо се пишат едни и същи неща? правителството е виновно, бате Бойко ще оправи всичко и т.н. Всичко това са едни големи глупости. Нещата могат да се оправят само ако всички имат желание за това - това означава да не се дават подкупи на полицаите, когато сме прегрешили и нарушили правилата, да не се дават подкупи, когато се иска някаква услуга от службите - държавни, общински и т.н. Трябва да ни се измени манталитетът - ако искаш нещо трябва да се стремиш да го направиш, а не да се оплакваш, че не става или някой друг ти е виновен или пречи. Всеки проблем има няккаво разрешение, което води до други проблеми, но така трябва да се планират нещата, че проблемите да не идват неочаквано.
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ние сме от едната страна на тръбата, а от другата се карат и се пазарят. Това е нормална ситуация, но се оказва че цялата ни нещастна страна се блокира ако през тръбата не постъпва газ и то в големи количества. Това е добра идея за терористите които могат с малки самоделни устройства да причинят огромни загуби на страните които пращат войски по тяхните земи.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
пропуск...
14
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Стига си скандирал глупости ! Това,че Украйна е най-пострадалата държава от окупираните от СССР държави и иска да бъде независима,не я прави терористична !
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Колко добре се живе когато има такива умници като 8, на тях всичко им е ясно преди още да се случи.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
След тези скандали за Украйна няма друго бъдеще освен да бъде член на НАТО и ЕС.Най-много ще загуби Русия защото ще загуби влияние в Европа и ще се наложи да търпи американски бази под носа си.