Газовата криза стигна нова точка на замръзване

152 фирми у на са останали без газ, дневно губим по 8,4 млн. лв., сочат данни на енергийното министерство
9 яну 2009 09:59,
32
Газовата криза стигна нова точка на замръзване
Снимка: БГНЕС

Кризата с прекъснатите газови доставки от Русия за Европейския съюз (ЕС) през Украйна достигна нова точка на замръзване след продължилите вчера цял ден преговори в Брюксел, завършили с взаимни обвинения, съобщава ДПА.

Пред много европейски страни остава перспективата от недостиг на газ в разгара на зимата, след като ЕС, Русия и Украйна не успяха да постигнат споразумение.

Разговорите в Брюксел бяха съсредоточени върху това Русия да бъде убедена да възобнови доставките на газ за Европа, като в замяна бъде изпратена мисия от европейски наблюдатели в Украйна да следят да не се краде газ по мрежата, както твърди Москва.

"Разочаровани сме, защото сме убедени, че руската страна няма никакво основание да откаже подновяването на газовите доставки за ЕС през Украйна", каза чешкият министър на енергетиката Мартин Ржиман, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Вижте още

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
jorj преди 15 години
БОЙКОТ НА ВСИЧКО УКРАИНСКО!БОЙКОТ ЗА ЧЛЕНСТВОТО ИМ В НАТО И ЕС!ТОВА Е НЕПРЕДСКАЗУЕМА ДЪРЖАВА-ДЪРЖАВА ТЕРОРИСТ
10
0
 
0
 
! Отговори
вече никой преди 15 години
Всичко казал Сашо Дончев, само забравил, че ние също имаме газови находища, ама нещо сме ги позатапили, че не сме се разбрали, кой да ги разработва. Трябваше да си вземем оная компетентна фирма от Люксембург (нали знаете, там имат страхотен опит в газодобива - навсякъде в Люксембург бъка газ, там са факири по тази технология), ама ние - не. Щото си нямаме наши фирми и инженери, нашите не разбират, затова отглеждат билки и прасета. Но ние международнf солидарни - подкрепяме чужди икономики (т.е. джобове), е, и някое нашенско джобче. Ругахме и синия поток, пак заради джобчетата. Ха сега - зъзнете и чакайте благоволението на тоя и оня.
9
0
 
0
 
! Отговори
boristodorov56 преди 15 години
.ruУкраина заявила о готовности восстановить транзит газа из России .ru - 27 мин. назадУкраина готова восстановить транзит российского газа после того, как Россия возобновит его поставки. Такое заявление сделал президент Украины Виктор Ющенко в телефонном разговоре 8 января с председателем Еврокомиссии Жозе Мануэлем Баррозу, сообщает агентство "Интерфакс". Ранее 8 января в Брюсселе представителями российского "Газпрома" был подписан меморандум о группе независимых наблюдателей, которые проследят за транзитом газа из России в Европу по территории Украины. При этом "Нафтогаз Украины" этот ...Киев обвиняет Россию в попытке подорвать репутацию Украины РИА НовостиПутин: Россия готова работать с Украиной Вести.RuНТВ.ru - ЛГА.net - Би-би-си - Regions.ru
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Голяма част от пишещите тук са заинтересовани лица, близки до Костов или Бойко или Станишев. Всеки от тях развива теории в полза на своя стопанин... никой не гледа кое е добро за хората, всеки се интересува единствено от личния си джоб. А истината е че Путин е един луд, който е готов на всичко за да постигне болните си имперски амбиции
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не купувайте руски и украински стоки. Бойкот на правителствата които не спазват законите.
6
0
 
0
 
! Отговори
boristodorov56 преди 15 години
Какво е общото между свалянето на правителството на България и Русия?ОБЩОТО Е, ЧЕ У НАС НЯМА ГАЗ!По отделно или двата елемента взети заедно - са главната причина - тук в България да няма газ, КОЕТО - ЗАБЕЛЕЖИ - БЕЗИМЕННИЯТ: ПОСТАВЯ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ НА РЪБА НА ДОПУСТИМОТО!За да се регулират нещата - ясно и просто е: Русия не щем да я гътаме - ЩЕ МАХНЕМ ТЕЗИ, КОИТО СА ПРЯКО ВИНОВНИ ЗА КРИЗАТА - ПЪК И СА ПО-ПОД РЪКА - ПРАВИТЕЛСТВОТО !ТО Е ВИНОВНО - НЕГО МАХАМЕ!ЩАТО ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСА НА РУСИЯ - да ходи в Сибир!
5
0
 
0
 
! Отговори
Потърпевш преди 15 години
Аман от глупави наредби. На същата логика могат да променят наредбата и да задължат всички потребители в това число и битовите да си държат газ за една година напред. Колкото топлофикациите спазват наредбите да имат алтернативно гориво и то готово за работа. Пък мислете дали ще се газифицирате за в бъдеще.
4
0
 
0
 
! Отговори
boristodorov56 преди 15 години
"Два основни аспекта в газовата криза у нас очерта в разговор със Слави изпълнителният директор на един от основните доставчици на газ за България Овергаз Сашо Дончев. Първият от тях касае това, което се случва в отношенията между Газпром Русия и Украинската газова компания. Вторият аспект се отнася до това защо така изведнъж и тежко се случиха нещата в България, в резултат на този проблем, имайки предвид, че той би могъл да възникне и в резултат на аварии.Няма съмнение, че ние българите обичаме да решаваме глобалните проблеми в света и затова е разбираемо защо толкова се вълнуваме от отношенията между Русия и Украйна. Но в този разговор не успяваме да стигнем до истината какво не сме свършили и защо не сме го свършили. заяви Сашо Дончев. В продължилия разговор той изтъкна два основни момента за недопускане на подобни кризи занапред. Първият страната ни да търси начини за разнообразяване на доставчиците доставка по различни трасета, независимо дали газта идва от Русия или от другаде. И второ - потребителите да поддържат 15-дневен резерв от алтернативно гориво, за да могат да реагират на аварии. У нас във всички промишлени потребители на Овергаз това се случва, конкретизира Дончев. Той поясни още, че по смисъла на нормативни уредби и договорености за такъв резерв, Булгаргаз не дължи неустойки на своите потребители, в случай, че в срок от 15 дни успее да възстанови доставките. У нас действа наредба 10, на базата на която във всички договори на Булгаргаз с потребителите е вменено задължение за поддържане на 15 дневен резерв - каза Дончев, - и добави, че там, където се спира парното, вината е в самата Топлофикация, защото тя е длъжна да премине незабавно на алтернативното гориво, което съхранява. Вината на държавата и правителството каза още Дончев, - е че позволява да не се спазват нормативни документи. Според закона за държавния резерв България трябва да има резерв и от енергоносител. Такова хранилище има в Чирен и в него се съдържат над 600 млн. кубични метра газ. При положение, че среднодневното потребление в България е между 6 и 8 милиона, общото количество е достатъчно за 60 70 дни. обясни Сашо Дончев. Той уточни обаче, че в момента проблемът е в извличането на тази газ. По думите му дневно успяват да се извлекат едва 4,2 млн. кубични метра газ и това е така, защото някой не си е свършил работата. Принципалът на Булгаргаз не е осигурил инвестиционни възможности да се осъществи проект за разширяване на този добив, каза Дончев. Казано с прости думи, ние имаме газ, но не можем да го извадим. Изпълнителният директор на Овергаз не се ангажира с прогноза кога ще приключи кризата, тъй като проблемът не е технически, а политически. Според него, ако продължим да извличаме по 4,2 млн. кубични метра газ дневно, те ще са достатъчни за 50% от нуждите на страната. Това означава, че битът не би трябвало да страда, а ще се наложи онези промишлени производители, които могат да работят с алтернативни горива, да го с
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Свалете правителството и Русия може да се уплаши и да пусне газа ,освен това и световната икономическа криза ще изчезне моментално... Долара пак ще поскъпне ,заплатите ще станат тройно по-високи а цените тройно по-ниски.. Свалете Станишев изберете Бойко ,който не плува а направо ходи по водата и ще видим благоденствие.. ха ха ха има мноого тъпоглавци в тая страна.
2
0
 
0
 
! Отговори
boristodorov56 преди 15 години
МНОГО ЧЕНГЕТА В ТОЯ САИТ!КАК ИЗВЕДНЪЖ СКРИХА ВСИЧКИ ТЕМИ ЗА ГАЗТА, КАСАЕЩИПРАВИТЕЛСТВОТО И РУСИЯ!БРАВО, БРАВО - НО 14 ЯНУАРИ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА ЩЕ СЕ СЪСТОЙ!ЩЕ ИМА СЕРИОЗЕН ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ!
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дано замръзването помогне на бетонните тикви да 'загреят'...

Спонсорирани публикации