Киев се фръцна. Не пуска газа на Русия

"Нафтогаз" твърди, че заявката на "Газпром" е провокация и е нереална за изпълнение
13 яну 2009 15:00,
172
Киев се фръцна. Не пуска газа на Русия
Снимка: БГНЕС

Киев призна, че е блокирал доставките на руски газ за Европа заради "неприемливите условия за транзита“, наложени от руския газов гигант Газпром, съобщи говорителят на украинската държавна компания "Нафтогаз" Валентин Землянски, цитиран от АФП.

"Руският газ за Европа не преминава през украинската газопроводна мрежа заради неприемливите условия за транзита, наложени от Газпром“, заяви Землянски, без да даде повече уточнения.

Минути по-рано Газпром съобщи, че Украйна блокира транзита на газ за Европа, въпреки че сутринта Русия обяви, че възобновява частично доставките за европейските страни.

Упълномощеният представител на украинския президент по въпросите на енергийната сигурност Богдан Соколовский заяви, че заявката на "Газпром“ за транзит на 76,6 милиона куб. м газ през компресорната станция "Суджа“ за станцията "Орловка“ е провокация и е нереална за изпълнение.

"Днешната заявка от руската страна за уж възобновено подаване на газ носи абсолютно провокационен характер, тъй като пред украинската газопреносна мрежа се поставя технологично нереална задача“, каза той.

По-рано заместник-председателят на "Газпром“ Александър Медведев определи като "невероятни“ действията на Украйна, която по думите му, въпреки подписаните договорености, така и не е отворила газопреносната си система за транзита на руски газ за европейските потребители, предаде ИТАР-ТАСС.

Той предположи, че действията на Киев се "дирижират“ от друга страна.

"Това наистина е невероятно“, каза той.

"Ние вярвахме, че вратата за руския газ в Европа ще бъде открита, но, изглежда, украинците даже не са планирали да отворят своята система“, отбеляза Медведев. Заместник-председателят на управителния съвет на "Газпром“ не може да обясни действията на Украйна.

"Възниква впечатление, че целият този мюзикъл, който се случва в Украйна, се дирижира от съвсем друга страна“, отбеляза той.

При това Медведев спомена за споразумение, сключено между Украйна и САЩ през декември, без да уточнява неговото конкретно название.

През декември Украйна и САЩ подписаха Харта за стратегическо партньорство.

В нея се посочва, че Вашингтон ще помогне на Киев в развитието на украинската енергийна инфраструктура. Едновременно с това Медведев не отговори на прекия въпрос дали смята, че Киев действа по инструкция на Вашингтон. "Не съм политик, а бизнесмен“, добави той.

Междувременно стана ясно, че руският министър-председател Владимир Путин е провел телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, предаде Интерфакс.

Разговорът се е състоял по инициатива на руската страна.

"Премиерът е информирал Барозу, че транзитът на руски газ, чието подаване е частично възобновено, не постъпва в газопреносната система на Украйна“, съобщиха от пресцентъра на руското правителство.

"Тя е затворена", каза Путин.

Барозу заявил, че възнамерява да обсъди този проблем с украинските власти. 

Кризата с газа

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
бсп в сибир, крайно време е
130
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Stanishev, Staviiski i vsi4kite ostanali ruski ubiici i pedofili da bydat IZGONENI DO DUPKA I OSYDENI V KONCLAGERITE NA IDOLITE IM STALIN ! ! !
129
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
kakvi ste mi umni vsi4ko e igra da ne mislite 4e golemiq igra4 spi a usa
128
0
 
0
 
! Отговори
коко преди 15 години
ох ах ех стига сте пъшкали
127
0
 
0
 
! Отговори
Handel преди 15 години
Не се оставяйте да ви манипулират ***, агент Коце и съветския гражданин другаря Сергей и другаря с 40-те милиарда долара спестени от банички.За да работи един газопровод част от газта се изразходва за технологични нужди. А ако е през зимата този разход е много по-голям тъй като е необходими сериозно подгрявяне на тръбите и на компресорните станции. Като пуснеш съвсем малко газчица тя доникъде няма да стигне - ще изчезне при подгряването на първите няколко помпени станции.По принцип през зимата само на територията на Украйна за такива технологични цели отива до 3% от целия транспортиран газ. А дали транспортираш с пълем капацитет или само "пробно" този разход е един и същ. Така че пускането на "пробно количество" газ просто е невъзможно и това е просто провокация на руснаците в допълнителен опит да изкарат украинците лоши.
126
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Жестоката истина е че докато Буш си замина, защото в Америка все пак има демокрация, КГБистката олигархична мафия окупирала Кремъл, скоро няма да си отиде, защото демокрация в Русия никога не е имало и скоро няма да има. И това е огромна опастност за целия свят, както се вижда в момента.
125
0
 
0
 
! Отговори
БяйХуйй преди 15 години
Поуспокойхте ле се платените агитатори...Почнахте по смело да пишете... Включително грешно от мене копирате ... тапунгериамериканците по добе мотга да им препоръчам кадрите да си избират че то пари пари ама и работа трее се върши...Киевскй Рус газа ми брато написах го с идеята на Ай уиу би бакедвали и това ще разбереш... закаво ти трябваше да излизаш от програмата преговорена с агентите вече? издаде се ! край ! може и неустойка да ти искатБОКЛУК
124
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ti da ne si se obgazil ne6to be promit mozuk
123
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бай - леко че се окапа бе...малиии- голяма любов тва твойто към русия бе,баси...кога русия е играла по правилата че не се сещам ?единствената игракоято русия знае е шантаж и натиск от позиция на силата,единствената игра от която руснака разбира е бой по зъбите.за това само сталин ги е оправял тия пияндета- руснака разбира само от бой и сибир...
122
0
 
0
 
! Отговори
JD преди 15 години
Хохляндия как само разиграва целия ЕС! Украйна ще влезе в ЕС на куково лято. Резбата на напрежението вече превърта!
121
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
94 - тия ***, щом България е куртизантка, според теб, стой си в Русия и се радвай на любимия си вожд Путин както му се радват и другите крепостни като теб. Радвайте се на любимото ви КГБ, и любимата ви мафия и ругайте Запада, защото това е политическата линия на другаря Путин. Ти всъщност МНОГО ДОБРЕ разбираш истината, че Путин защитава 3% от олигарсите и е обрекъл на глад (много скоро) останалите 97% и защото се страхува от гнева на народа - създава изкуствени врагове, но спокойно, няма опасност все още за вас от КГБ, руснака не е узрял за свобода.
120
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Васил Филипов за конфликта между Русия и Украйна Пълното интервю можете да прочетете http:// .focus-news.net/
119
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
94 - тия ***, щом България е куртизантка, според теб, стой си в Русия и се радвай на любимия си вожд Путин както му се радват и другите крепостни като теб. Радвайте се на любимото ви КГБ, и любимата ви мафия и ругайте Запада, защото това е политическата линия на другаря Путин. Ти всъщност МНОГО ДОБРЕ разбираш истината, че Путин защитава 3% от олигарсите и е обрекъл на глад (много скоро) останалите 97% и защото се страхува от гнева на народа - създава изкуствени врагове, но спокойно, няма опасност все още за вас от КГБ, руснака не е узрял за свобода.
118
0
 
0
 
! Отговори
Schiketo преди 15 години
zasto mislite ce ruskite energy resursi sa pod pravitelstven kontrol svetovnata kriza ydari cial sviat ruskite banki sa prazni i edinstvenite resyrsi idvat ot energy (gas petrol ) niakoi poglednal li e kak varvi petrola i gasta na mezdynarodnia pazar us markets natisnaxa wall street cenata na petrola padna pocti dvoino za da oblekci amerikanskite grazdani da ostane povece para v goba da se kypyva povece po praznicite da se xarcat pari da ne ispadne stranata vav po goliama recesia otgovora na ryskite grazdani i pravitelstvo e da spre gasta i da se vdignat cenite i da ne ispadne stranata vav po goliama kriza evropeskte grazdani i pravitelstvo imat zapasi i se potsigyriavat predi zapasite da se iscerpat A BULGARSKITE GRAZDANI I PRAVITELSTVO? PAK VAV @#$%^&* kade sa nasite zapasi kade sa alternativite kade e AEC KOZLODYI zasto nie kato bulgari vse oste spim i se bydim kogato vece e kasno i pavetata letiat pred narodnoto sabranie!!!! COLD WAR mezdy iztoka i zapada ne e svarsila no mi pisna da sam potarpest i !@#$%^& ot vsicko tova zastoto nasto pravitelstvo ne vzima pone za edin pat stranata na naroda koito go e izbral
117
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Булгаргаз-Васил Филипов: Аз все още живея с мисълта, че в последния момент ще извадят някоя причина, някое основание да развалят тази договорка от вчера. Промъква се такова мнение, че някой трябва да плати някакви щети и това не трябва да е Руската страна, че трябва само Украинската страна да понесе разходите по консумацията на горивен газ от компресорните станции за своя сметка, което не е практика досега и т.н. Тоест поставят се непрекъснато нови и нови условия от Руското правителство на Путин. След това ми се струва, че от Газпром-Русия ще има отново препирни за цената, тъй като това е в основата на конфликта, за прецакването на Украйна.... Не бой се Украйна българите са с теб. Няма да се оставим Русия да ни ЛЪЖЕ.....Украйна + България + Грузия***Не очаквайте истината за Газа и Украйна, всичко се маниполира от медиите, да ни кажат , колко са "добри" руснаците, а украинците лошите, само че вече НЕ можете да излъжете Българина !...Всички медии в България са ПроРуски....Уляна Пръмова-БНТ, агент Тошо Тошев Труд, Велислава Дърева Дума , TV- Емил Кошлуков жълто-червено руско *** и предател на Синята идея, лайнярен царист. А ЗАЩО НИКОЯ МЕДИЯ НЕ КОМЕНТИРА ТЕЗАТА НА Васил ФИЛИПОВ ? А ??? Ни вестници, ни електронни медии ! Все едно, че го е казал по местна кабеларка! Защото НЯМА независими медии. Всичко е платена журналистика и *** като агента Тошо Тошев и Моралният му етичен кодекс на журналиста- подигравка със свободното слово т.с. докато не ти цензурирам материала, НЕ може да излезе... Замислете се колко са ни свободни медиите!! Впрочем няма много за мислене - като видите кои са им собствениците (агенти комунистически на ДС) и "основните" им рекламодатели......
116
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ti edva li 6te moje6 da 4ete6 kakvito i da e adresi. Typa komunisti4eska tikva ruska.
115
0
 
0
 
! Отговори
GRAJDANIN преди 15 години
RUSIQ NA SAPUN ZAEDNO S IMPERATORA MU PUTIN OT KGB ! ! ! VYN V SIBIR, POMIQ NE6TASTNA ! ! ! I VYN OT BALGARIQ ! ! !
114
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ДА ИЗХВЪРЛИМ ***!14.01.2009ДА ИЗХВЪРЛИМ ***!14.01.2009ДА ИЗХВЪРЛИМ ***!14.01.2009I EVALA NA UKRAINA !!! RUSIQ VYN ! ! !
113
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
104, ти си дървен философ. Да не би най-големите телевизии - БТВ и Нова да са проруски. Няма да се учудя ако си оня *** Спиро, ама си забравил да си напишеш името
112
0
 
0
 
! Отговори
ЗА СУВЕРНИТЕТ И ИНТ преди 15 години
Украинците поне знаят как се защитава нацинална кауза , сувернитет и национални интереси , за разлика от наще гъзоподавци ! По предателска папляч от сегашното правителство , аз не съм виждал ! Прокурора има думата ! А *** тия журналисти що не го подсещат ?!