Киев се фръцна. Не пуска газа на Русия

"Нафтогаз" твърди, че заявката на "Газпром" е провокация и е нереална за изпълнение
13 яну 2009 15:00,
172
Киев се фръцна. Не пуска газа на Русия
Снимка: БГНЕС

Киев призна, че е блокирал доставките на руски газ за Европа заради "неприемливите условия за транзита“, наложени от руския газов гигант Газпром, съобщи говорителят на украинската държавна компания "Нафтогаз" Валентин Землянски, цитиран от АФП.

"Руският газ за Европа не преминава през украинската газопроводна мрежа заради неприемливите условия за транзита, наложени от Газпром“, заяви Землянски, без да даде повече уточнения.

Минути по-рано Газпром съобщи, че Украйна блокира транзита на газ за Европа, въпреки че сутринта Русия обяви, че възобновява частично доставките за европейските страни.

Упълномощеният представител на украинския президент по въпросите на енергийната сигурност Богдан Соколовский заяви, че заявката на "Газпром“ за транзит на 76,6 милиона куб. м газ през компресорната станция "Суджа“ за станцията "Орловка“ е провокация и е нереална за изпълнение.

"Днешната заявка от руската страна за уж възобновено подаване на газ носи абсолютно провокационен характер, тъй като пред украинската газопреносна мрежа се поставя технологично нереална задача“, каза той.

По-рано заместник-председателят на "Газпром“ Александър Медведев определи като "невероятни“ действията на Украйна, която по думите му, въпреки подписаните договорености, така и не е отворила газопреносната си система за транзита на руски газ за европейските потребители, предаде ИТАР-ТАСС.

Той предположи, че действията на Киев се "дирижират“ от друга страна.

"Това наистина е невероятно“, каза той.

"Ние вярвахме, че вратата за руския газ в Европа ще бъде открита, но, изглежда, украинците даже не са планирали да отворят своята система“, отбеляза Медведев. Заместник-председателят на управителния съвет на "Газпром“ не може да обясни действията на Украйна.

"Възниква впечатление, че целият този мюзикъл, който се случва в Украйна, се дирижира от съвсем друга страна“, отбеляза той.

При това Медведев спомена за споразумение, сключено между Украйна и САЩ през декември, без да уточнява неговото конкретно название.

През декември Украйна и САЩ подписаха Харта за стратегическо партньорство.

В нея се посочва, че Вашингтон ще помогне на Киев в развитието на украинската енергийна инфраструктура. Едновременно с това Медведев не отговори на прекия въпрос дали смята, че Киев действа по инструкция на Вашингтон. "Не съм политик, а бизнесмен“, добави той.

Междувременно стана ясно, че руският министър-председател Владимир Путин е провел телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, предаде Интерфакс.

Разговорът се е състоял по инициатива на руската страна.

"Премиерът е информирал Барозу, че транзитът на руски газ, чието подаване е частично възобновено, не постъпва в газопреносната система на Украйна“, съобщиха от пресцентъра на руското правителство.

"Тя е затворена", каза Путин.

Барозу заявил, че възнамерява да обсъди този проблем с украинските власти. 

Кризата с газа

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
Украйна първа разработи газовата индустрия в Съветския съюз исъответно първа и източиха огромните запаси от газ.След разпадането на Съветския съюз - пасивите останаха заУкрайна,а активите за Русия - Руснаците им дължат/както и на нас/пари,освен това имат спорни територии и не са им върналичерноморския флот.Да не забравяме,че първите руски княжества са се зародили на територията на днешна Украйна - Киевска Рус.Може ли някой да ми каже,как вечните врагове Германия и Франция са такива приятели,а вечните братя Русия и Украйна такива врагове.Не е трудно да се проумее - причината е в корена на злото -Русия.
110
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На комунистите им се привиждат все заговори. Така се оправдават за грандиозните глупости които правят.
109
0
 
0
 
! Отговори
Чукундур преди 15 години
Един *** по-малко във форума :)))
108
0
 
0
 
! Отговори
jorj преди 15 години
МАМИЦАТА ИМ ***,КОЙТО ЗНАЕ АДРЕСИ НА УКРАИНЦИ,МЕСТОРАБОТА И ДРУГИ ДА ГИ ПИШЕ ДА ХОДИМ ДА ИМ ТРОШИМ ТИКВИТЕ НА МРЪСНИТЕ ***
107
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
RUSIQ NA SAPUN ZAEDNO S IMPERATORA MU PUTIN OT KGB ! ! ! VYN V SIBIR, POMIQ NE6TASTNA ! ! ! I VYN OT BALGARIQ ! ! !
106
0
 
0
 
! Отговори
Бай Хьуй преди 15 години
чукундуру чукундуру кхря да ми *** чукундуре!Написал ти го е руснака по надолу. с теле нямя да споря зел се достатъчн окинтаж работата няма Аз да ти върша! Напускам форума. Това не е форум това е част от глобализацията на информацията изчезни в ядрено активен прах и ти и работодателя ти ! Сега!1, 2 , 3 Сега!Както и да е и по-късно става....
105
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ЦРУ ---Тези нямат умора.Шетат безнаказано из цял свят.Но ще им се върне тъпкано.
104
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не очаквайте истината за Газа и Украйна, всичко се маниполира от медиите, да ни кажат , колко са "добри" руснаците, а украинците лошите, само че вече НЕ можете да излъжете Българина !...Всички медии в България са ПроРуски....Уляна Пръмова-БНТ, агент Тошо Тошев Труд, Велислава Дърева Дума , TV- Емил Кошлуков жълто-червено руско *** и предател на Синята идея, лайнярен царист. А ЗАЩО НИКОЯ МЕДИЯ НЕ КОМЕНТИРА ТЕЗАТА НА Васил ФИЛИПОВ ? А ??? Ни вестници, ни електронни медии ! Все едно, че го е казал по местна кабеларка! Защото НЯМА независими медии. Всичко е платена журналистика и *** като агента Тошо Тошев и Моралният му етичен кодекс на журналиста- подигравка със свободното слово т.с. докато не ти цензурирам материала, НЕ може да излезе... Замислете се колко са ни свободни медиите!! Впрочем няма много за мислене - като видите кои са им собствениците (агенти комунистически на ДС) и "основните" им рекламодатели......
103
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Васил Филипов: Аз все още живея с мисълта, че в последния момент ще извадят някоя причина, някое основание да развалят тази договорка от вчера. Промъква се такова мнение, че някой трябва да плати някакви щети и това не трябва да е руската страна, че трябва украинската страна да понесе разходите по консумацията на горивен газ от компресорните станции за своя сметка, което не е практика досега и т.н. Тоест поставят се непрекъснато нови и нови условия. След това ми се струва, че ще има препирни за цената, тъй като това е в основата на конфликта.
102
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
с нетърпение чакам пресконференцията на станишев, какво ли ще каже, може би че ще има газ на кукуво лято
101
0
 
0
 
! Отговори
ddd преди 15 години
Това НАТО спи ли? Айде танковете да тръгват за Киев! Тия шашави украинци вече почнаха да ни вземат за мезе, ако си мислят, че сме като тяхната сланина се лъжат. Да се дели половината украйан на ЕС другата на Русия и да се реши проблема веднъж за винаги
100
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Май наистина трябва да се пуснат спрените реактори -при това безусловно и незабавно
99
0
 
0
 
! Отговори
jorj преди 15 години
НЯМА ДА ПУСНАТ НИЩО МАМИЦАТА ИМ ПРОСТА!!!СЪД ЗА ТЯХ И БЛОКИРАНЕ НА ВСИЧКО СВЪРЗАНО С НАТО И ЕС....КАКТО И БОЙКОТ НА ВСИЧКО УКРАИНСКО В ЦЯЛА ЕВРОПА....*** ГРОЗНИ ,САМО ЖЕНИТЕ ИМ СТАВАТ,МАКАР ЧЕ РЯДКО СИ БРЪСНАТ КРАКАТА
98
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Русия е империя на злото която краде газа от поробените народи.
97
0
 
0
 
! Отговори
Tina преди 15 години
А от къде сте сигурни, че е "технологично нереална задача"? Само защото го казват украинците ли? Ако е така, значи сте така лековерни към тях, както обвинявате някои българи, че са към руснаците.Нали има евро-експерти в Украйна? Нека да проверят и да кажат какво всъщност става.
96
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
пускайте АЕЦ Белене :D
95
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ПУСКАЙТЕ РЕАКТОРИТЕ, АКО И СЕГА НЕ ГИ ПУСНЕТЕ ЗНА4И СТЕ ПЪЛНИ П*УТЬОВЦИ...
94
0
 
0
 
! Отговори
Ko преди 15 години
К сожалению сегодняшняя Болгария просто куртизанка
93
0
 
0
 
! Отговори
Чукундур преди 15 години
Русия винаги е доказвала, че цивилизацията е минала покрай нея и че руснаците са всичко друго, само не и цивилизовани. Като им спрат финансирането ще ги пратят в каменната ера (те и сега са там, но имат 4-5- града да ги отсрамват). Така че не се пени много-много. А и не се чуди защо ти викат така.Между другото царете тъкмо бяха научили руснаците да не ядат- и дойде Ленин. Путин да не ги забрая тия работи.
92
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
пускайте реакторите...3...и...4