Ще заработи ли отново "Кремиковци"?

С инвестиция от 100 млн. лв. за 4-5 месеца запазеното производство може да започне
Обновена: 20 фев 2014 14:41 | 20 фев 2014 13:04,
50
Ще заработи ли отново "Кремиковци"?
Снимка: Кремиковци АД

В края на 2013 година „Атака“ внесе в парламента няколко предложения с искания Народното събрание да задължи правителството да възстанови работата на металургичния завод „Кремиковци“, рестарт на проекта „Белене“, както и да национализира електроразпределителните дружества.

Предложенията на партията за "Белене" и "Кремиковци" все още не са разгледани в парламентарните комисии.

Възможно ли е обаче да заработи металургичен завод, спрян през 2008 година? Всъщност подобни индикации вече има – новият собственик „Крис Мит“ беше заявил пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че планира възстановяването на работата в запазените части в завода. Предмет на търговска тайна обаче е кои точно.

Държавата може да помогне много, без да отпуска никаква финансова помощ, за възстановяването на работата в съхранените части на металургичния комбинат „Кремиковци“, коментира пред Investor.bg председателят на синдикалната федерация „Металици“ към КНСБ Васил Яначков.

Подкрепата се изразява в това да не бъдат създавани проблеми при издаването на комплексното разрешително за подновяване на работата на завода. „Не става въпрос да си затвори очите за нарушения, но да не рекетира и да издаде бързо необходимите разрешителни на инвеститорите. Ако има забележки, те бързо да се съобщават и да се решават“, заяви още той.

С инвестиции от около 100 млн. лева за 4-5 месеца може да бъде възстановено горещото валцуване в завода, постепенно и стоманодобивното производство, като се закупи нова доменна пещ, поставят се очистни съоръжения и после да се възстанови и непрекъснатата разбивка, която е в добро състояние.

„На практика това е нов завод, който не е амортизиран“, обясни Яначков и уточни, че тези производства не са екологично опасни за София.

Планираме развитието на автомобилостроенето в България, защо да не бъдат използвани суровини, произведени от „Кремиковци“, попита риторично той.

Според него има инвеститорски интерес към възстановяването на завода, но не уточни конкретни имена на компании. По време на парламентарния контрол в началото на декември премиерът Пламен Орешарски пък беше категоричен, че държавата ще подкрепи инвеститорски интерес към завода.

Представители на „Атака“ са се срещали с федерацията и тяхното предложение всъщност е свързано с възстановяване на новия завод за непрекъсната разбивка. Той обаче не може да работи самостоятелно, тъй като е нужна течна стомана. „Всички суровини можем да внесем, но не и течна стомана“, коментира още Яначков.

Грешките на държавата по отношение на „Кремиковци“

Председателят на синдикалната федерация „Металици“ коментира, че е било грешка ликвидацията на завода. Трябваше да бъде изпълнен оздравителният план, предложен от синдика на комбината, убеден е Яначков.

Предложението е предвиждало капитализация на дълговете, така компанията е щяла да се превърне в мултинационална и без дългове. Задълженията са щели да бъдат преобразувани в акции, които да са собственост на световните металургични гиганти.

Днес „Кремиковци“ щеше да бъде модерен стоманодобивен комбинат, с изградени очистващи инсталации, обясни още Яначков. Той припомни, че комбинатът е бил един от най-големите данъкоплатци, вносители в осигурителната система и клиент на БДЖ. Компанията е потребявала и големи количества енергия, заявявала товари на пристанищата.

„Цялата изградена инфраструктура е съобразена с нуждите на „Кремиковци“, с представителите на индустрията като цяло, защото индустрията е тази, която носи парите в държавата“, заяви още Яначков.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: КНСБкремиковци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
18
 
! Отговори
Противник преди 10 години
Отново популистко предложение на Атака, която по тоя начин събира симпатиите на най-пропадналата част от обществото - комунистически милионери и социалната ***. И за двете групи е важно да се прелива от пусто в празно, като всеки си получава своето. Тях не ги интересува, че Кремиковци е нерантабилен и затова е закрит и е безмислено отварянето му, важното е да се имитира работеща икономика.
18
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 17Даа радва се човекът ,че има ток вода и му е топло.Утре е на погребение.Децата му са умрели от рак а внуците му са със множество дефекти от рождение- дело на родната промишленост и замърсяване.Топло му е на човека добре му е.Народа минава негърчетата в Африка по смъртност.
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я, да видим каква е далаверата този път.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 9Защо ти не го купи и после да го нарежеш,*** такъв ти в г-за си дим нямаш.......камо ли 360 милиона
15
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Май София е единствената столица в света имам предвид в цивилизованият свят която си има металургичен завод-гигант от сталинско време в един от кварталите..
14
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Събужда се някакъв пенсионер една сутрин и какво да види - в къщата му светло, топло, парното работи, има топла вода... И изкрещява с ужас:- Жено! Комунистите са се върнали на власт!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
незнам знам ,че го продадаха и с парите направиха хотели по морето
12
11
 
10
 
! Отговори
9 преди 10 години
До до 13Добре, другаря Бойко Борисов го ЗАКРИ и продаде на един 28 годишен бушон ! купиха го за мисля 360 милиона лева, като след като го нарежат са минимум 100милиона горница !
11
6
 
17
 
! Отговори
до 9 преди 10 години
аз пък мисля ,че Кремиковци го продадаха 1993 год за един долар
10
13
 
10
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 10 години
Кремиковци има дадености да бъде лидер в производството на висококачествени легирани стомани. Разположен е в границите на европейска столица и това е предпоставка за подбор на качествени кадри. Има разлика в това, дали работиш до голям културен, административен и стопански център, или си в някое металургично градче, където след работа освен да се нафиркаш, нямаш друго занимание. В съвременната икономика, кадрите са основният фактор. За "Кремиковци" спасението е постепенно да се премине към развитие на производството на висококачествени легирани стомани. Комбинатът, със своето местоположени
9
0
 
17
 
! Отговори
недоволен преди 10 години
Този "специалист" Яначков, който беше слуга на Валентин Захариев и благодарение на него си купи джип BMV Х5, продавайки интересите на работниците, сега се упражнява на тема Кремиковци. Щял да пуска производства, а бе гуньо, производствата щи ги пуснат и без теб, както и без другия *** от Подкрепа Людмил Павлов, само че вие няма да можете да въртите далаверки из комбината, времето ви изтече.
8
1
 
14
 
! Отговори
стамат преди 10 години
Ако некой не знае да му обясним! Бате Цеко като го нареже комбината излиза с едни 100 млн. напред без да се смета земята! Не му требва Кремиковци да работи!
7
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 7 Спряго другаря Бойко Борисов ! Продаде го на един 28 годишен бушон !
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А кой го спря Кремиковци и защо ?
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво, браво! Първо го разсипахте и ограбихте, оставихте хиляди без работа, а сега щяло да заработи пак! Ако толкова искахте да го има нямаше да го продадете за скрап! Ама явно пак има някаква далавера в цялата работа.
4
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 4За теб мафия са всички работещи ?Да закриваме България ! От търговия с китайски стоки не се прави БВП !
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко в името на енергийната мафия - има комбинат има яка консумация на ток, следва беляне и козлудуй и нови марици - комунист без *** не върви!
2
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тиквата успя да заграби и разруши що каквото можеше ! Защо бе нужно да се реже за скрап ПРОИЗВОДСТВО ? Магистралите не създават работни места, а ПРОИЗВОДСТВОТО създава работни места ! ГЕРБ се наядоха 4 години
1
10
 
19
 
! Отговори
Hitler преди 10 години
Бе що си чешите езиците с неща дето е ясно, че няма да станат. За какво ни е Кремиковци - нямаме икономика ,само за да претапяме на *** скрабта, за ко е само да трови нас - кореняк Софианците.

Спонсорирани публикации