България с най-твърда позиция към Гърция на срещата на ЕС

Премиерът настоявал Ципрас да приеме условията на кредиторите
Обновена: 26 юни 2015 13:49 | 26 юни 2015 09:08, Бойчо Попов
125
България с най-твърда позиция към Гърция на срещата на ЕС
Снимка: Reuters, архив

Според различни дипломатични източници държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз (ЕС) са призовали гръцкия премиер Алексис Ципрас да направи компромис в продължилия месеци наред дългови спор. Премиерите на Холандия, Финландия, Словакия и България, която дори не е член на еврозоната, са настоявали по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък Ципрас да приеме компромисното предложение на международните кредитори, предава Ройтерс.

Според източници на агенцията именно Марк Рюте, Юха Сипила, Роберт Фицо и Бойко Борисов са били с най-твърда позиция спрямо Атина.

Припомняме, че при пристигането си в Брюксел вчера Борисов отбеляза, че е против отлагането на решение за проблема и компромиси. „Да си направят реформите, да си спазват маастрихстките критерии, както ние върнахме дефицита под три процента, 11 млрд. лв. има вече във фискалния резерв, за да подпира валутния борд и да бъде ясно, че левът е стабилен. Ние също искаме да дадем повече заплати, пенсии - кой не иска - но спазваме финансова дисциплина", коментира министър-председателят.

Ципрас от своя страна е поискал решението в дълговия спор да бъде намерено с помощта на европейците, а не на Международния валутен фонд, предава още Ройтерс, позовавайки се на дипломатически източници. На това обаче се е възпротивил председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той е подчертал, че дискусиите за реформаторската програма трябва да се водят на техническо ниво. Затова преговорите и с трите институции били правилният начин за намиране на решение.

И федералният канцлер на Германия Ангела Меркел е заявила твърдо, че решение не може да се вземе в рамките на Европейския съвет. Редица правителствени и държавни ръководители са се присъединили към мнението ѝ.

От правителствения лагер на Германия идват умерени тонове. Противно на партийната линия, заместник-председателят на парламентарната група на SPD Аксел Шефер е поискал значително опрощаване на дълга на Гърция.

„Едно преструктуриране на дълга на Гърция не трябва да бъде табу," е заявил Шефер пред Süddeutsche Zeitung. „Само чрез изискваните бюджетни цели и икономии няма да създадем нито доверие, нито инвестиции, от които страната се нуждае от толкова отчаяно. Гърция ще види светлина в края на тунела само тогава, когато види реален шанс за това".

Досега обаче федералното правителство отказва гръцките призиви за облекчаване на дълга и настоява за концепция за работещи реформи. Тази тактика досега бе подкрепяна от коалиционния партньор SPD. Лидерът на партията Зигмар Габриел каза във вторник, че "преструктурирането на дълга не би помогнало, ако на следващия ден се поемат отново нови дългове".

Според представители на ЕС няма планове за нова среща на Върха до следващата среща на Еврогрупата в неделя. Защото държавните и правителствени ръководители имат и други теми за обсъждане – начините за задържане на Великобритания в ЕС и изостращият се проблем с бежанците.

Още за дълговата криза на Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Ала_Бала преди 9 години
Ако Гърция се отърве от МВФ, това ще е значителен успех за нея. няма да изпита унижението една Мак Гърк идваща по кецове от Америка да прави бюджета на страната.
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците си отстояват интереса. не са като нашите дупедавци и веднага йес..
93
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По непотвърдени данни от гръцкото министерство на европейската интеграция, Ципрас така се е стреснал от позицията на България, че си е поръчал едно узо с калмари на плажа в гръцката столица.
92
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 9 години
В гърция работи единствено часовника на центара :D
91
4
 
5
 
! Отговори
Kochubay преди 9 години
Никога не съм предполагал, че е възможно да изпитам такъв огромен срам, че съм българин! То евала ви на коментарите "андрешковци"! Вие какво имате в кратуните си...? Ами да вземат гърците да дадат кредит на Германия и Франция за да поживеят "по гръцки" ... Срам, срам, срам... и най-вече, че такива ***, като пишещите тук подкрепят това! Срам, срам, срам ...
90
3
 
19
 
! Отговори
васо преди 9 години
Нашият премиер смята ,че световната сила България вече" управлява"Европа и "настоява"Ципрас да се съгласи...С какво?Ние завиждаме на гърците за техното упавление,за патриотизма и твърдостта им и за смелостта да си защитават интересите..Кой наш управник посмя дори да измяучи пред ЕС?
89
5
 
19
 
! Отговори
Диспутатор преди 9 години
България с най-"тъпата" позиция към Гърция на срещата на ЕС. Така трябва да е заглавието!!!!!!!!!Гърците си имат президент който защитава интересите на народа си. Дали гърците са прави е друг въпрос!
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 89В Германия и Франция какви управляват и какви са техните държавни дългове?
87
7
 
11
 
! Отговори
Йоргос преди 9 години
Много се радвам да науча, че приятелския Български народ, вече просперирапод разумната финансова политика на г. Борисов.
86
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние сме си все най-твърди. Със СССР бяхме най-твърдите му поддръжници, сега в ЕС също. Само дето винаги сме най-зле.
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
https://scontent-mxp1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/10629868_888952724510409_5964228872361855789_n.jpg?oh=ecea9f300fed9fca7b8fe6b48a5e7141&oe=5622760D На вашето внимание една табличка с длъжниците в Европа за по-голяма яснота!!!
84
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
- Ка пили, пеЯли,ка плащали ревали.-Имаше такъв лаф едно време -на пишман тарикатите.
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен89Спекулираш,колкото са натрупали левите ,толкова са натрупали и десните,а най-много са налапали немците,чрез отпускане на стокови кредити,никому ненужни танкове,локомотиви и др.такива,раздвижващи немската икономика,но задължаващи Гърция.Разбира се имало е яко ресто под масата,а развращаването на народа е било много лесно,защото с хубавото лесно се свиква,но печатницата за евро е в Германия,а на гърците им предстои плащане на целия банкет
82
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страх ги е наще мишоци жалки,че и тук може да стане така и тогава рухва системата! Парите са за контрол,банкерите се дървят,ама знаят,че спрат ли се плащанията системата им ще рухне и хората ще са независими.Наще както винаги дежурно наведени на Запада,който скоро ще си вдигне гащите и ще ни благодарят за безплатната любов!
81
8
 
25
 
! Отговори
pp преди 9 години
ББ знае само една единствена дума на английски - Yes!Ципрас зная някоя и друга думичка в повече и затова се защищава.Много ми е интересно, защо баба Меркел подскача като ужилена, когато Ципрас поиска да разнищят пътя на парите, дали всички са останали в Гърция, или част / и то не малка /, са се върнали обратно чрез т.нар. корупционни практики.На Ципрас трябва да му се натрие носа, че такива въпроси не се задават.И не на последно място - да се разклати политическата обстановка в Гърция
80
2
 
15
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До АнонименПрав сте,защото само държавите с доказани имперски способности през миналите векове и водещи икономики в настоящето им се позволява да живеят по какъвто си начин желаят и от това разбира се е доволен и обикновения им народ.......а недоказаните исторически народи трябва просто да се молят за милостинята им каквато и да е.......благодаря за вниманието!!
79
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предполагам на всички е известно,че в Гърция дълги години управлявяха социалисти.Те (социалистите)са причината дългът на Гърция да е такъв.Нали си спомняте Папандреу как се целуваше с нашите родни комунисти и ежегодните визити на бай Тодор в гръцко.
78
9
 
33
 
! Отговори
Анев преди 9 години
БОЙЧЕТО ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ СЕГА ПОЧВА ГЪРЦИЯ БРЕ БРЕ КОЛКО НИ Е УМНИЧЪК
77
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След,като баба Меркел,пусна немските си овчарки да завърнат гръцкото стадо,реши да пусне и каракачанеца Бочо,много *** е,ама да джафка там...
76
5
 
6
 
! Отговори
не преди 9 години
До ДУДИЦипрас е срещу световния империализъм - не е вярно не може да се очаква подобно нещо от пудел на Сорос

Спонсорирани публикации