По-добре куче, отколкото дете – в Япония

„Да обичаш домашен любимец е същото като да обичаш дете“
19 яну 2023 07:03, Елка Василева
87
По-добре куче, отколкото дете – в Япония
Снимка: архив, БГНЕС

Ниската раждаемост се превръща в огромен проблем за Япония. В страната на изгряващото слънце мнозина предпочитат да се грижат за домашен любимец, вместо да отгледат дете. Какви са причините?

Мини роклички, диспенсъри за вода, здравословни закуски, всякакъв вид каишки - и зайци, които можете да галите в скута си. Генки и Канако са особено развълнувани от последното и вземат на ръце пухкави зайчета, за да ги галят със зареяни в далечината погледи, пише Дойче веле.

Животните са сладки, а преживяването е приятно, казват двамата в един глас. Двойката, на 40 и 35 години, има котка вкъщи, но няма дете: "Не беше съзнателно решение - това, че имаме домашен любимец, не означава, че не искаме деца", уверяват те. Във всеки случай Канако смята, че да обичаш домашен любимец е същото като да обичаш дете.

100 евро на месец за куче

В случая с Мина това наистина изглежда така. Нейното кученце ши-тцу вече е добре екипирано: "То има нашийник, шапка, дрешка с пришита кучешка каишка върху нея и рефлектор.”

То лежи удобно на няколко възглавници в кучешката си количка, покрито с пухкаво одеяло. Ако кученцето е жадно, Мина натиска пластмасовата бутилка на количката и интегрираната купа започва да се пълни с вода. "Месечно харча около 10 000 йени за кучето си", казва Мина. Това е около 70 евро, с което Мина остава под сумата от 100 евро, колкото собствениците на кучета в Япония харчат средно на месец за домашния си любимец

На самотните родители им е по-трудно

Тази японка гледа куче от 14 години. 36-годишната жена няма партньор и въпросът с децата не стои пред нея. "Не съм омъжена и затова нямам деца. Разбира се, че едно дете отнема повече време, отколкото един домашен любимец”, казва тя.

Да си самотен родител не е опция за повечето японци. В консервативната държава самотните родители срещат огромни трудности - не само финансово, но и в социално отношение. Но и много жени не са склонни да напускат работа след раждането, както все още се очаква от тях.

Хироюки и Аяко имат домашно прасе - и дете. Те смятат, че семействата се нуждаят от повече финансова подкрепа: "Изкуственото оплождане трябва да се разшири още повече в Япония и да стане напълно безплатно", си пожелават те.

Япония вече е постигнала напредък в това отношение, но все още има пречки. Един от проблемите е, че процедурите често не са успешни заради напредналата възраст на жените.

Първо куче, после може би и дете

На 30 и 27 години Хана и Тацуя са в най-подходящата възраст за деца. Но засега двамата са избрали забавна двойка кучета, които возят в количка в една изложбена зала: "По-вероятно е да си вземеш куче, отколкото дете. Това малко прилича на отглеждането на дете", уверяват те. Въпреки това двойката също би искала да има потомство в някакъв момент.

Такуму и Нозоми все още не са стигнали дотам. Двамата са на 28 и на 25 години и са двойка, но все още живеят отделно. Нозоми вече има куче и казва, че то се отглежда много по-лесно от дете: "Специално търсех апартамент, в който да се настаня с куче. Същото е и с моите приятели, има много хора, които живеят сами с куче.”

Правителството на Япония иска да увеличи раждаемостта

И двамата казват, че за да могат да раждат деца, първо трябва да се увеличат заплатите. Министър-председателят на Япония Фумио Кишида също смята така. В действителност обаче в миналото заплатите по-скоро са се понижавали, отколкото повишавали.

До юни правителството иска да представи нов план за увеличаване на раждаемостта и се надява, че тогава повече японци ще решат да имат дете, а не домашен любимец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
12
 
26
 
! Отговори
Чери преди 1 година
Липсата на средства и кариерата са оправдания в днешно време за отказа да имаш дете или деца. Просто доста млади хора не желаят да полагат грижи и поемат отговорност за отглеждане на дете за да не нарушат собственото си спокойствие и самите те застиват в някаква "тийннеджърска" фаза на развитие без да станат възрастни.
40
32
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Африка живеят в супер мизерия и имат 6-7 деца, но виждаш ли на японеца му трябвало по-голяма заплата за да има деца, иначе за 2 котки и 3 куче пари има. Днешния свят е една пародия, простотията стана норма - това поколение е абсолютен провал, тотална деградация.
39
25
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"да обичаш домашен любимец е същото като да обичаш дете" - трябва да си много *** болен мозък за да изречеш такава глупост. Поредната гнусна античовешка пропаганада.
38
11
 
11
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Не знам за джапанките, но напоследък много силно впечатление ми прави, че навсякъде около мен (хубавите квартали на София) са само бабички, старци, инвалиди и пр. Може би пролите са в предградията, но тук е нещо страшно. Тва за млад мъж си е жив визуален бич!
37
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една жена като те погледне любовно и вижда как ще я гледаш с децата й доживот. По-добре куче.
36
8
 
18
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
До АнонименТова е положението, описах го достатъчно добре в предния ми коментар. Забрави ноктенца, фризьорки, глезотии, лакове, кремчета, "виж ме коя съм аз", ще си пазя пЮтката за оня свят. Иначе се обличат като магистралки. Комедия до шия.
35
6
 
29
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Че те тукашните и те са така. Не им стига един "любимец", та вземат още един, два, три. Накрая си остават с тях, да ги галят. Останалото няма значение, кот стане, ако стане. Това е мисленето на доста голяма част от "хората". Не знаят как да живеят. Достатъчно е днес да ида да надрусам *** в някоя дРискотека, механа или у някой там съсед/приятел да пием и плюскаме до посиране. Пълна отвратия. Особено такива, на които банката им е взела живота. Лошото е, че стават все повече и повече.
34
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 20Със сигурност японците са доста по-напред в културно, интелектуално или изобщо във всяко едно отношение отколкото са у ваше село
33
15
 
4
 
! Отговори
33 преди 1 година
TAKAEWQRNOE!!! Добре, че ни останаха силните, истински балкански мъже, дето не можеш ги хвана никога да галят животно. Срамота, срамота, накъде отива тоя свят, всякакви откачалки да обичат да си галят домашните любимци.
32
25
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У наше село кучетата ги ползваме само за лов и да пазят овците не ги галим а малце ги тренираме с тоягата. Галим си децата и се грижим за тях непрестанно
31
4
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
А как е в ЕС?
30
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А по време на комунизма Виетнамските общежития бяха най изскусните готвачи на кучешко,нямаше в София и едно бездомно куче
29
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И у шопско е така кучетата изместиха хората за убийството на кучетата ще плащаш в затвора. За убийство на хора прегазваш и си продължаваш живота необезпокояван
28
13
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Майко мила, каква е тая педiфилска статия? Японците обичали да галят животните? Абе четете ли какви простотии пишете? Това си е жива педофилия, манафщина или както искате го наречете!
27
4
 
30
 
! Отговори
И у нас е тъй. преди 1 година
Липсата на раждаемост е функция на капитализма. Дори *** вече намалиха раждането.
26
4
 
26
 
! Отговори
2-те лица на Япония преди 1 година
Малко се пише за боМбардираните и сринати градове, жертви, извън Хирошима и Нагазаки, в пъти повече. В Германия Сталин спря съюзниците да сравнят със земята Германия-картофена нива. В Япония не успяха. Защо? На аглосаксите им трябваше господството по вода, поука извлечена още в ранното Средновековие, и "географските открития и колонизации". Още се раждат деца с малформации. Няма репортажи за бедните квартали-безработица, експлоатация, а там е страшно. От едната страна високи технологии, от друга
25
4
 
19
 
! Отговори
Селянин преди 1 година
Който тръгне по соросячи акъл така. Лошото е че и ние сме доста натровени
24
5
 
27
 
! Отговори
В колониите преди 1 година
е така. окупирана държава", всяка година японците протестират срещу ядрените бази, глас в пустиня. Отидоха им реакторите-глас в пустиня. Отидоха им мечовете, в частни колекции. Защо, защото не се предадоха на "правилния" победител. Работят на 2-3 места, отиде фирмената лоялност, и че фирмата е част от семейството. Образование и градини са безумно скъпи. Небостъргачи в големите мегаполиси те "мачкат". Култът към егоизма, самотата, високите технологии, самоубийства-нямащи общо с кодекс самурай
23
2
 
18
 
! Отговори
//// преди 1 година
Браво, в едно нещо се изравнихме с японците
22
13
 
23
 
! Отговори
30 годишен преди 1 година
А преди хората как са гледали много деца? Прадядо ми през Царство България е имал 7 деца, моят дядо, (синът му) през комунизма е имал 3 деца, и баща ми (синът му) е имал 1 дете - аз... А аз нямам ни едно, а вече станах на 30 години... Но иначе деца мога да правя де, само да си намеря булки!