Дискорд лийкс: Украйна планирала тайни атаки срещу руски сили в Сирия

Изтеклият документ е публикуван във „Вашингтон поуст“
21 апр 2023 13:18, Стела Стоянова
90
Дискорд лийкс: Украйна планирала тайни атаки срещу руски сили в Сирия
Снимка БГНЕС

Украинското военно разузнаване е разработило планове за провеждане на тайни атаки срещу руски сили в Сирия с помощ от страна на кюрдските сили, твърди „Вашингтон поуст“. Той се позовава на строго секретен документ на американското разузнаване, изтекъл покрай т. н. Дискорд лийкс.

Откриването на нов боен фронт на хиляди километри от войната в Украйна по всяка вероятност е с цел да наложи разходи и жертви на Русия и нейната паравоенна групировка – частната военна компания „Вагнер Груп“, действаща и на територията на Сирия. Това е трябвало да принуди евентуално Москва да преразпредели военните си ресурси и да пренасочи част от ангажираните с войната в Украйна към Сирия.

Украинският президент Володимир Зеленски е разпоредил спиране на планираната операция през декември м. г., но изтеклият документ, базиран на разузнавателна информация, събрана към 23 януари, излага подробно как напреднало планирането и как може да продължи подобна кампания, ако Украйна я съживи.

Документът описва подробно как офицери от Главната дирекция на разузнаването, службата за военно разузнаване на украинското министерство на отбраната, биха могли да планират атаки без замесване на украинското правителство.
Десетки строго секретни документи изтекоха онлайн, разкривайки чувствителна информация, предназначена за висши военни и ръководители на разузнаването. В ексклузивно разследване „Вашингтон поуст“ също е прегледал десетки допълнителни секретни документи, повечето от които не са били оповестени публично.

През 2015 година Владимир Путин изпрати руски части в Сирия, за да помогне на режима на сирийския диктатор Башар Асад да запази властта си по време на гражданската война и създаде постоянно присъствие на хиляди руски войници там. Разполагането, което включва модерни бойни самолети и системи за противовъздушна отбрана, засили регионалното присъствие на Москва, но съществува в среда, която Русия не контролира напълно. Москва прехвърли някои войски и оборудване от Сирия на бойното поле в Украйна миналата есен, което може да е накарало Киев да оцени, че тяхното извеждане от Сирия създава уязвимост там.

Разузнаването на Киев е смятало да обучи оперативни кадри на Сирийските демократични сили (SDF), военните подразделения на контролирания от кюрдите автономен североизток на Сирия, за нанасяне на удари по руски цели и извършване на „неуточнени дейности за „пряко действие“ заедно с атаки с дронове.
Кюрдите са искали в замяна обучение, системи за ПВО и гаранция, че ролята им ще бъде пазена в тайна. Ръководството на Сирийските демократични сили е забранявало също така удари по руски позиции в кюрдските райони.

„Документите, за които говорите относно нашите сили, не са истински; нашите сили никога не са били страна в руско-украинската война“, заяви Фархад Шами, говорител на Сирийските демократични сили.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
60 а джихадистките знамена в софия от азовските укропитеци какво бяха?
53
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква украинска операция в Сирия,те не могат да изведат техните обкръжени войски от Бахмут и да им доставят провизии те за операция в Сирия,а стига сте пълнили нета с глупости...
52
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна в Сирия? Абе вие от мръднали ли сте от пропаганда в този сайт? А Русия сигурно планара атака срещу Украйна през Того с помоща на пигмеите?
51
2
 
5
 
! Отговори
А бягството си преди 1 година
Платирал ли е?
50
9
 
8
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "Ние българите, може само да си мечтаем за човек като Зеленски. Но българин, който защитава българския интерес, нашите държава и народ." ЗНАЧИ СПОРЕД ТЕБ ЗЕЛЕнски ЗАЩИТАВА ЪКРАИНСКИЯ ИНТЕРЕС? Давам ти няколко ФАКТА за размисъл: Охраната(физическата последния рубеж) е от МикроБританци от МИ6. Жената на Зеленски прави шопинг турове по европа(а пари от къде???) а случайно има имот купен в МикроБритния където уж постоянно живее и я охраняват като дипломатическо лице...
49
4
 
20
 
! Отговори
А в Сирия ли? преди 1 година
Там където американската войска нелегално окупира военни бази, краде нефт и никой не осъжда или санкционира Америка??
48
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилна тактика. Така се действа срещу терора.
47
1
 
9
 
! Отговори
Терикат преди 1 година
"Изтеклата" информация сама по себе си не носи никакво инфо, защото я е вярна я не. Важното в случая е, че започват да сапунисват Зелето все повече.Подготвят ни за развръзката....
46
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската агентура трябва да бъде ударена и извадена от възможност за извършване на подривно-оперативна дейност на балканите, в частност България и Македония.
45
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние българите, може само да си мечтаем за човек като Зеленски. Но българин, който защитава българския интерес, нашите държава и народ. Един Стамболов. Но вместо това държавата ни е разтърсвана ит крайни предатели интернационалисти, готови да се бият със своите съграждани в името на имперята и да пуснат нейната армия по земите ни. Готови да раздават македонски паспорти на български граждани!
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Написано от Вашингон поуст. Вече би трябвало да е ясно. Тия американци толкова ли нямат един глобус, карта на света, атлас? Къде е Украйна и къде е Сирия? Нали трябва да минеш през Турция. А пък там как ги обичат кюрдите... Та тия са преплували, прелетяли през не ми се брои колко страни и са отишли да се бият заедно с кюрдите?! Имам един съсед със синдром на Даун. Много готин, все едно е 50-годишно дете. Дори и той не може да измисли тая глупост. Ще прелетиш през турско въздушно пространство?!
43
3
 
12
 
! Отговори
Public enemies преди 1 година
Тоя не мое да си поеме дъх навсякъде около него летят ракети па камо ли да погледне към Сирия.
42
4
 
13
 
! Отговори
Смях! преди 1 година
Зельо няма как да нападне и муха , камоли Русия ! Вземете се в ръце и да се свършва тоя цирк, че почна да ми писва !
41
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хем да ги атакува но хем да не се замесва с името си? това не е ли класически тероризъм? какво още да очакваме от режима на зеленски?
40
8
 
15
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
Зелника оправи Украйна и тръгна да превзема Сирия
39
0
 
8
 
! Отговори
до 35 Каракачанов преди 1 година
те по принцип не говорят когато Украйна обстрелва Белгород, а ти сега за една бомба цяла статия написа.
38
6
 
13
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Този Клоун съвсем изперка!!! Не смъркате Кока, да не се превърнете в подобие на това жалко Ч.чело!!!!
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашисти!!!! Много на сериозно нещо се взеха.
36
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези се показват като истински фашисти атакуват навсякъде кдъето им скимне , без оглед на това в коя държава...
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по-заблуден народ от украинския. Един украинец, това преди войната, ми разказваше, че по времето на СССР са били 4-та икономика в света, после руснаците са им опростили дълговете-те и на нас ги опростиха. Оставили са им оръжия, заводи. Каза ми, че са били като западна Германия-там са се наливали пари като в куче касичка. Но човек, каквото сам си направи, друг не може да му направи. Сега просто наемници. Така, че отивайте в Сирия да си трошите главите. Чао бамбина, чао, чао, чао

Спонсорирани публикации