Дискорд лийкс: Украйна планирала тайни атаки срещу руски сили в Сирия

Изтеклият документ е публикуван във „Вашингтон поуст“
21 апр 2023 13:18, Стела Стоянова
90
Дискорд лийкс: Украйна планирала тайни атаки срещу руски сили в Сирия
Снимка БГНЕС

Украинското военно разузнаване е разработило планове за провеждане на тайни атаки срещу руски сили в Сирия с помощ от страна на кюрдските сили, твърди „Вашингтон поуст“. Той се позовава на строго секретен документ на американското разузнаване, изтекъл покрай т. н. Дискорд лийкс.

Откриването на нов боен фронт на хиляди километри от войната в Украйна по всяка вероятност е с цел да наложи разходи и жертви на Русия и нейната паравоенна групировка – частната военна компания „Вагнер Груп“, действаща и на територията на Сирия. Това е трябвало да принуди евентуално Москва да преразпредели военните си ресурси и да пренасочи част от ангажираните с войната в Украйна към Сирия.

Украинският президент Володимир Зеленски е разпоредил спиране на планираната операция през декември м. г., но изтеклият документ, базиран на разузнавателна информация, събрана към 23 януари, излага подробно как напреднало планирането и как може да продължи подобна кампания, ако Украйна я съживи.

Документът описва подробно как офицери от Главната дирекция на разузнаването, службата за военно разузнаване на украинското министерство на отбраната, биха могли да планират атаки без замесване на украинското правителство.
Десетки строго секретни документи изтекоха онлайн, разкривайки чувствителна информация, предназначена за висши военни и ръководители на разузнаването. В ексклузивно разследване „Вашингтон поуст“ също е прегледал десетки допълнителни секретни документи, повечето от които не са били оповестени публично.

През 2015 година Владимир Путин изпрати руски части в Сирия, за да помогне на режима на сирийския диктатор Башар Асад да запази властта си по време на гражданската война и създаде постоянно присъствие на хиляди руски войници там. Разполагането, което включва модерни бойни самолети и системи за противовъздушна отбрана, засили регионалното присъствие на Москва, но съществува в среда, която Русия не контролира напълно. Москва прехвърли някои войски и оборудване от Сирия на бойното поле в Украйна миналата есен, което може да е накарало Киев да оцени, че тяхното извеждане от Сирия създава уязвимост там.

Разузнаването на Киев е смятало да обучи оперативни кадри на Сирийските демократични сили (SDF), военните подразделения на контролирания от кюрдите автономен североизток на Сирия, за нанасяне на удари по руски цели и извършване на „неуточнени дейности за „пряко действие“ заедно с атаки с дронове.
Кюрдите са искали в замяна обучение, системи за ПВО и гаранция, че ролята им ще бъде пазена в тайна. Ръководството на Сирийските демократични сили е забранявало също така удари по руски позиции в кюрдските райони.

„Документите, за които говорите относно нашите сили, не са истински; нашите сили никога не са били страна в руско-украинската война“, заяви Фархад Шами, говорител на Сирийските демократични сили.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
9
 
! Отговори
хм преди 1 година
Олигофренът от снимката единственото, което може сам да измисли е някой долнопробен скеч. Той затова е и избран от краварите. На злите сили винаги им трябва някой послушен алчен продажник, който да е лице и проводник на интересите им. Много е тъжна съдбата им обаче. След като си изпълнят задачите стават рязко излишни. И като много знаещи винаги предпочитат да ги унищожат, да не се разприказват!
33
5
 
3
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Нищо не казвате за кратера в Белгород направен от ВИСОКОТОЧКОВАТА ракета и що никой не иска оставката на министъра на ОТБРАНАТА ШАЙгун.Ей вчера във Варна искат оставката на кмета щото се спукал водопровод.Сега значи или ракетата не е ВИСОКОТОЧКОВА или водката им е дошла в повече на руските боевики и може да са помислили че са вече в Украйна а там няма значение какво е военен обект,училище жилище пуцаш наред.
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се казва Украйна, да се разбира САЩ/Великобритания, използвайки Украйна.
31
1
 
11
 
! Отговори
абе преди 1 година
янките хич не ги интересува украйна, ама хич не ги е еня, дадоха си старото оръжие, лъжат зеления плъх и той избива народа си...а той няма да разбере, защото има празна гл-ава!
30
0
 
10
 
! Отговори
Волдемор Зеленский преди 1 година
"Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус заяви, че въпросът за приемането на Украйна в НАТО не може да се обсъжда, докато в страната има конфликт, предаде германското издание Цет Де Еф, цитирано от БТА."
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски и Украйна правят всичко, което им се нареди от САЩ. В Пентагона денонощно разиграват всевъзможни сценарии и тактики. Украйна е една марионетка чиито конци се дърпат от САЩ
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Амери ка наистина иска да ги използва на макс тия, след което без проблем ще ги изхвърли на бунището. Ако въобще има оцелял.
27
2
 
22
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
ако не се предаде зеления плъх - руснаците просто ще ги избият, там в катакомбите в които се крият!....няма друг изход! офанзиви, нападения, атентати, при руската мечка не минават!
26
4
 
24
 
! Отговори
СОЦИАЛЕН ПАТОЛОГ преди 1 година
Една 1500 кг. бомба /а руснаците имат 10-ки хиляди/ унищожава район като "Красно село". След това се включва "Солнцепек". Един залп превръща същия този квартал "Красно село" в крематориум. Украйна няма "Солнцепек".<br>Доставената от "колективния запад" техника се унищожава за дни.Пример: Над 30 бронирани машини дневно. И трето. Помислете: Какво е направила Америка за нас.? И ще ядем пшеница и олио от Украйна /50% от обработваемата и земя е собственост на Блек Рок-САЩ. Пшеница и олио - ГМО. И нашите момиченца ще порастна над 2 /два/ метра. Спирам. Не бях русофил. Вие ме направих
25
1
 
26
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Още едно доказателство, че укрите са терористи като идилци. Няма никакви демократични сили в Сирия, всичко е идил създаден и подкрепян от краварите. И ако Русия е пратила войски там по покана на президента на страната, какво още правят САЩ в сирийските райони с нефт и газ? Да ви подскажа - ами крадат нефт и газ.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страните от BRICS, водени от Русия, Бразилия, Китай, Индия и Южна Африка, ще надминат страните от G7 по икономически растеж през 2023 г. Днес Bloomberg пише въз основа на последните статистики на МВФ, че страните от БРИКС ще представляват 32,1% от световния икономически растеж. G7 ще има 29% в този случай.
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не е разработила Украйна, тамошното население е изцяло съставено от дребни далавераджии и жени с леко поведение - нямат акъл за повече. Време е името "украйна" да бъде заменено с онези, които правят всичко - оста Тел Авив - Лондон - Вашингтон. Другото е приказки за лека нощ.
22
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е че в Судан беше разбутана далаверката на Вагнер със суданското злато което изнасяха от там, и си финансираха войната! Много скоро Вагнер ще е извън играта в Украйна!
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половин час, прекаран от Путин в приятелски разговор с Ли Шанфу, означава много повече от дузина съвместни учения на НАТО.
20
0
 
6
 
! Отговори
До Споко преди 1 година
Дано ти плащат, че иначе много пари трябва да дадеш за лечение
19
2
 
8
 
! Отговори
Сармат преди 1 година
И вземете предвид факта, че сдържаните форми на военни действия в Украйна, щадящи местното цивилно население, не се отнасят за онези, които кроят планове за разчленяване на Русия.
18
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5 Най-много украински бежанци е имало в Русия. Моляяя? В Европа избягаха около 10 милиона. В Русия колко има според теб. Милион най-много и то такива с руско самосъзнание и двойно гражданство
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И понеже вече победиха в собствената си война, вече тръгнаха да оправят Сирия. Това пък защо? Някой да ги е молил специално? Или те смятат, че сирийците сап опряли до тях. Що не им пратите малко бежанци? Техните хора идват тук, вие им пратете от вашите. Тия укри не спират да изумяват с вдъхновените си изцепки. Като свърши ликвидационната война на изкуствената държава Украйна, честно няма ми липсват.
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 13 Русия е самодостатъчна да задовли прехраната на цялото население без внос
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А контранастъплението, а контранастъплението. Не разбирам, какво е това, такова! Стотици милиарди се наляха, в ЕС хората не могат да си плащат отоплението, държавите печатат пари да им плащат тока и отоплениет, индустрията спира, фирмите се изнасят, ЕС загубие вече над трилион! А контранастъпление няма!

Спонсорирани публикации