Гълфстрийм може да се срине света и да предизвика климатичен хаос

Това предупреждава ново проучване
26 юли 2023 18:46, Стела Стоянова
96
Гълфстрийм може да се срине света и да предизвика климатичен хаос
Снимка БГНЕС

Жизненоважната система от океански течения, която помага за регулирането на климата в Северното полукълбо, може да се срине от 2025 г. нататък и да предизвика климатичен хаос, предупреждава ново проучване, пише БГНЕС.

Атлантическото меридионално океанско течение (AMOC), което включва Гълфстрийм, регулира климата, като пренася топлите тропически води на север и студените на юг.

Сега обаче изследователите твърдят, че между 2025 и 2095 г. AMOC може да се устреми към пълно разрушаване, което ще доведе до рязко понижаване на температурите, разрушаване на океанските екосистеми и увеличаване на броя на бурите по целия свят.

AMOC може да съществува в две стабилни състояния: по-силно и по-бързо, на което разчитаме днес, и друго, което е много по-бавно и по-слабо. Предишните оценки предвиждаха, че течението вероятно ще премине в по-слабия си режим някъде през следващия век.

Но предизвиканото от човека изменение на климата може да тласне AMOC към критична точка на пречупване по-скоро рано, отколкото по-късно, прогнозират изследователите в ново проучване, публикувано във вторник (25 юли) в списание Nature Communications.

"Очакваната критична точка - при положение, че продължаваме да работим както обикновено с емисиите на парникови газове - е много по-рано, отколкото очаквахме", казва съавторът Сузане Дитлевсен, професор по статистика и стохастични модели в биологията в Университета в Копенхаген, пред Live Science.

"Това не беше резултат, при който си казахме: "О, да, ето го". Всъщност бяхме смаяни."

Теченията в Атлантическия океан работят като безкраен глобален конвейер, който пренася кислород, хранителни вещества, въглерод и топлина по цялото земно кълбо. По-топлите южни води, които са по-солени и по-плътни, текат на север, за да се охладят, и потъват под водите на по-високи географски ширини, като освобождават топлина в атмосферата. След това, след като потъне под океана, водата бавно се придвижва на юг, отново се нагрява и цикълът се повтаря. Но изменението на климата забавя този поток. Свежата вода от топящите се ледени покривки е направила водата по-малко плътна и солена, а последните проучвания показват, че течението е най-слабото от повече от 1000 години насам.

Последният път, когато AMOC смени режима си по време на последния ледников период, климатът в близост до Гренландия се повиши с 10 до 15 градуса по Целзий в рамките на десетилетие. Ако то спре, температурите в Европа и Северна Америка могат да спаднат с до 5 C за същото време.

Резултатите от модела разтревожиха изследователите, но те твърдят, че проверката им само е затвърдила техните изводи: Прозорецът за колапс на системата може да започне още през 2025 г., а вероятността за това нараства с напредването на 21-ви век.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: проучванеГълфстрийм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Събрали се мравките в гората и си говорят - ей, много топло стана, да не е понеже събираме семенца. Я да спрем да събираме семенца и да оправим топлото
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 67 ето данни, чети си, проучвай, публикували са хората. https://carbonbrief.org/factcheck-what-greenland-ice-cores-say-about-past-and-present-climate-change/ Колко по-ама по-, ама не бе сериозно КОЛКО ПО-ТОПЛИ ПЕРИОДИ е имало в миналото - преди да караме коли и кравите да пръдят
55
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много "професори" тук,аз съм се убедил с годините,че повечето българи не вярват на науката.Ами направете изследвания,проучвания,ето и евросредства може да ползвате.И ги публикувайте ,та да научим за какво става въпрос точно ;) Тука и да обяснявате,файда няма.
54
1
 
15
 
! Отговори
Историк преди 1 година
Мда, Гълфстрийм срива света вече 8000 години от както се е появил. Чакаме всяка година от тогава да е последна....
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаем, много се мъчат да предизвикат някаква "непоправима" катастрофа, за да ни оберат и да променят света в нещо тъмно и диктаторялно, сега само ни подготвят психически с малки проби....болни мозъци!!
52
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега....Слушайте внимателно: Зелена енергия, зелена сделка, зеленски, зелен сертификат, зелен хайвер.
51
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото - за информация на климатичните истерици: На стари, ръчно рисувани карти на света, Сахара е плодородна земя и през нея текат реки; Проучвания в Антарктида откриха цели гори, замръзнали под леда. КЛИМАТЪТ СЕ ПРОМЕНЯ! И не е защото мравките или хората нещо са направили!
50
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
И Норвегия да става ледена бучка! Ще си пия уискито с лично къртен от мен норвежки лед!
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 6-7 год. вода в океана около плажната ивица бе по топла за къпане и плуване отколкото миналата бе студена и тази година така се очертава в средата на летния сезон когато се раздвижва туризма и има повече посетители влияещи на топлообмена що във водата,що на плажа близо до водата,що в почивните селища на сушата.
48
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Да спира! Островът трябва да стане на ледена бучка. Ще!
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 48 - Нищо не разбираш! Изместването на Гълфстрийм способства за затоплянето на северните води. а не за охлаждането им
46
2
 
10
 
! Отговори
На снимката преди 1 година
Патока Гълфстрийм ли е това. Мисирчици, вашите снимки винаги са хиперрелевантни, не се бъзикам.
45
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целата работа пак е "дайте едни пари" И после " дайте още пари" и тн докато ние ви правим кошмарни предсказания.
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аааа сега разбирам целия рев на еколозите. Понижаването на температурите ще ги остави без основния им коз- топенето на ледниците заради парниковите газове. После как ще си пробутват идеологията за глобалното затопляне когато климата се захлажда.
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости! Гълфстрийм е функция на нещо друго - на смяната (местоположението) на полюсите
42
2
 
8
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 1 година
Това е проблем само на интригантите от Британия.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Муахаха. Е това беше отдавна ога се дзверихме в небето да видим дупкята.
40
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това щяло да доведе до рязко понижаване на температурите. Чакаме само истериците да обяснят глобалното затопляне при температурен спад и пак ще си говорим хахах
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Предишните оценки предвиждаха, че течението вероятно ще премине в по-слабия си режим някъде през следващия век."...................Е, от това лято климатичните истерици явно са на зор и са натиснали газта до дупка, затова сега прескачат научните оценки и местят датата на по-удобна, за да всяват паника в следващите две години. Усладиха им се предните две години с ковид истерията.
38
1
 
4
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
а кво Стана в Озоновата Дупка - на Дезодорантите още ли пише, че са Приятелски към Озоновата Дупка?! или с тази Измама се Приключи...