Гълфстрийм може да се срине света и да предизвика климатичен хаос

Това предупреждава ново проучване
26 юли 2023 18:46, Стела Стоянова
96
Гълфстрийм може да се срине света и да предизвика климатичен хаос
Снимка БГНЕС

Жизненоважната система от океански течения, която помага за регулирането на климата в Северното полукълбо, може да се срине от 2025 г. нататък и да предизвика климатичен хаос, предупреждава ново проучване, пише БГНЕС.

Атлантическото меридионално океанско течение (AMOC), което включва Гълфстрийм, регулира климата, като пренася топлите тропически води на север и студените на юг.

Сега обаче изследователите твърдят, че между 2025 и 2095 г. AMOC може да се устреми към пълно разрушаване, което ще доведе до рязко понижаване на температурите, разрушаване на океанските екосистеми и увеличаване на броя на бурите по целия свят.

AMOC може да съществува в две стабилни състояния: по-силно и по-бързо, на което разчитаме днес, и друго, което е много по-бавно и по-слабо. Предишните оценки предвиждаха, че течението вероятно ще премине в по-слабия си режим някъде през следващия век.

Но предизвиканото от човека изменение на климата може да тласне AMOC към критична точка на пречупване по-скоро рано, отколкото по-късно, прогнозират изследователите в ново проучване, публикувано във вторник (25 юли) в списание Nature Communications.

"Очакваната критична точка - при положение, че продължаваме да работим както обикновено с емисиите на парникови газове - е много по-рано, отколкото очаквахме", казва съавторът Сузане Дитлевсен, професор по статистика и стохастични модели в биологията в Университета в Копенхаген, пред Live Science.

"Това не беше резултат, при който си казахме: "О, да, ето го". Всъщност бяхме смаяни."

Теченията в Атлантическия океан работят като безкраен глобален конвейер, който пренася кислород, хранителни вещества, въглерод и топлина по цялото земно кълбо. По-топлите южни води, които са по-солени и по-плътни, текат на север, за да се охладят, и потъват под водите на по-високи географски ширини, като освобождават топлина в атмосферата. След това, след като потъне под океана, водата бавно се придвижва на юг, отново се нагрява и цикълът се повтаря. Но изменението на климата забавя този поток. Свежата вода от топящите се ледени покривки е направила водата по-малко плътна и солена, а последните проучвания показват, че течението е най-слабото от повече от 1000 години насам.

Последният път, когато AMOC смени режима си по време на последния ледников период, климатът в близост до Гренландия се повиши с 10 до 15 градуса по Целзий в рамките на десетилетие. Ако то спре, температурите в Европа и Северна Америка могат да спаднат с до 5 C за същото време.

Резултатите от модела разтревожиха изследователите, но те твърдят, че проверката им само е затвърдила техните изводи: Прозорецът за колапс на системата може да започне още през 2025 г., а вероятността за това нараства с напредването на 21-ви век.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: проучванеГълфстрийм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей, писали са съвременници на последния ледников период. Живеят със спомените.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...когато AMOC смени режима си по време на последния ледников период, климатът в близост до Гренландия се повиши с 10 до 15 градуса по Целзий в рамките на десетилетие". Добреее! Предаваме се! Щом през последния ледников период сте измерили 10-15 градуса повече, няма да спорим! Накъдето го нарисувате на картите, натам ще приемем че се движи.
35
1
 
2
 
! Отговори
навътре в материята преди 1 година
нема да се пуашите ВОДА ИМА ЗА ВСИЧКИ !
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не знае какво ще стане утре тия ми дават за десетки години напред!Не им се връзвайте,толкова години нашите политици ни лъжат,не се ли научихте да не вярвате на нещо казано от медиите!
33
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Причинени от човека климатични промени - пълна измама!
32
3
 
7
 
! Отговори
шок бонба преди 1 година
Имало глобално затопляне, което щяло да доведе до глобално застудяване? Или счупен гугъл преводач? Заглавието няма да коментирам, мъка.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си закачим пунтретите на Грета и да и се молим сека сутрин. Мисла, че ше помогне да са упрай климатя
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последните дни на съсипаате климатически бе
29
1
 
3
 
! Отговори
Професор преди 1 година
Това са незначителни неща. Важното е Бойко отново да управлява и да гради България. Само ГЕРБ да живее Генерал Борисов!
28
0
 
11
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
"Ако пък нещо може да се разбере от заглавието ви!" ------------ То да беше само заглавието... Два пъти прочетох писаницата и не разбрах затопляне ли ще има, или застудяване? Нито пък как водата потъва под океана? Важното е да ни плашат с глобални катастрофи.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бр Сичко има край. Така и с човечеството.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Йелустоун кога ще изригне?
25
1
 
4
 
! Отговори
мнение преди 1 година
планетата земя се лекува от това което и причиняваме . може би Марс се е излекувал отдавна .
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не разбрах.
23
3
 
15
 
! Отговори
Грешка преди 1 година
Тая пропаганда минава на запад. Тука не.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'последните проучвания показват, че течението е най-слабото от повече от 1000 години насам' -- пълни глупости :))))
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във филма "След утрешния ден" се показа какво следва ако Гълфстеийм спре.
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То дори вече го е предизвикало. Месото което ядем, колите които караме, въздуха който дишаме, обувките които носим предизвикват климатичен хаос. Само частните самолети на Бил Гейтс и Клаус Шуаб пърддят кислород и здравословни газове, от които всички се храним и просперираме. Нъл тъй, стело?!
19
0
 
4
 
! Отговори
А ТЕЗИ ДЕТО КРАДАХА преди 1 година
30г. В БЪЛГАРИЯ КАК ПРИЕМАТ НОВИНАТА.
18
1
 
6
 
! Отговори
Бр преди 1 година
Още ли не разбраха, че всичко на земята е свързано, а също и с Котмоса?! Не може да има магнитни изменения на Слънцето и да няма промяна на земята във Всичко!!! Може пък да е за добро!!! Вселената знае как и защо!