Гълфстрийм може да се срине света и да предизвика климатичен хаос

Това предупреждава ново проучване
26 юли 2023 18:46, Стела Стоянова
96
Гълфстрийм може да се срине света и да предизвика климатичен хаос
Снимка БГНЕС

Жизненоважната система от океански течения, която помага за регулирането на климата в Северното полукълбо, може да се срине от 2025 г. нататък и да предизвика климатичен хаос, предупреждава ново проучване, пише БГНЕС.

Атлантическото меридионално океанско течение (AMOC), което включва Гълфстрийм, регулира климата, като пренася топлите тропически води на север и студените на юг.

Сега обаче изследователите твърдят, че между 2025 и 2095 г. AMOC може да се устреми към пълно разрушаване, което ще доведе до рязко понижаване на температурите, разрушаване на океанските екосистеми и увеличаване на броя на бурите по целия свят.

AMOC може да съществува в две стабилни състояния: по-силно и по-бързо, на което разчитаме днес, и друго, което е много по-бавно и по-слабо. Предишните оценки предвиждаха, че течението вероятно ще премине в по-слабия си режим някъде през следващия век.

Но предизвиканото от човека изменение на климата може да тласне AMOC към критична точка на пречупване по-скоро рано, отколкото по-късно, прогнозират изследователите в ново проучване, публикувано във вторник (25 юли) в списание Nature Communications.

"Очакваната критична точка - при положение, че продължаваме да работим както обикновено с емисиите на парникови газове - е много по-рано, отколкото очаквахме", казва съавторът Сузане Дитлевсен, професор по статистика и стохастични модели в биологията в Университета в Копенхаген, пред Live Science.

"Това не беше резултат, при който си казахме: "О, да, ето го". Всъщност бяхме смаяни."

Теченията в Атлантическия океан работят като безкраен глобален конвейер, който пренася кислород, хранителни вещества, въглерод и топлина по цялото земно кълбо. По-топлите южни води, които са по-солени и по-плътни, текат на север, за да се охладят, и потъват под водите на по-високи географски ширини, като освобождават топлина в атмосферата. След това, след като потъне под океана, водата бавно се придвижва на юг, отново се нагрява и цикълът се повтаря. Но изменението на климата забавя този поток. Свежата вода от топящите се ледени покривки е направила водата по-малко плътна и солена, а последните проучвания показват, че течението е най-слабото от повече от 1000 години насам.

Последният път, когато AMOC смени режима си по време на последния ледников период, климатът в близост до Гренландия се повиши с 10 до 15 градуса по Целзий в рамките на десетилетие. Ако то спре, температурите в Европа и Северна Америка могат да спаднат с до 5 C за същото време.

Резултатите от модела разтревожиха изследователите, но те твърдят, че проверката им само е затвърдила техните изводи: Прозорецът за колапс на системата може да започне още през 2025 г., а вероятността за това нараства с напредването на 21-ви век.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: проучванеГълфстрийм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
14
 
! Отговори
Заглавието кърти преди 1 година
Ето пще веднъж - Гълфстрийм може да се срине света и да предизвика климатичен хаос! Български, сядай, две!
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да иначе гълфстрийм може да доведе до заледяване на Европа ако намалее или спре,така че ако стане както викат учените,първо ще ни е жега после ледников период!Това на теория,друг е въпросът колко са прави или им е подсказано какво да говорят,за някаква нова измама тип ковид!
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Електрическите коли к Грета Тунберг пак се преебааха. Щом идва студ, вместо жега, започваме да припалваме дръвца, въглища и петролец, вместо да се пъ ем да изкараме колко е яко да висиш по зарядните станции.
14
1
 
8
 
! Отговори
Тоест? преди 1 година
Може да има застудяване, а не глобално затопляне??? Хммм.
13
0
 
15
 
! Отговори
ами да преди 1 година
явно всички в днеса са роднини щом собственика ги държи на работа при условие че са скарани с правопис и грамотност .
12
2
 
4
 
! Отговори
Янко преди 1 година
До 5 Дейвид АйкЗначи от хилядолетия ни управляват гущерите и точно тази година са решили, че е време да пийнем кална водица. Супер, че тъкмо започнах да ожаднявам.
11
0
 
7
 
! Отговори
В. преди 1 година
Катастрофалният разлив на нефт в Мексиканския Залив вече спря течението веднъж. Оттогава са аномалиите.
10
1
 
11
 
! Отговори
факт преди 1 година
днеса са водеща медия по неграмотност !!!
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е ама разбира се и аз мога да кажа,че някога може да стане катаклизъм,между 2025 и 2125,колко са умни!
8
0
 
10
 
! Отговори
абе днеса преди 1 година
заглавието ли е объркано аз ли не разбирам какво е написано ,,,,
7
1
 
10
 
! Отговори
Веско преди 1 година
Що за глупости!? Винаги ще има ралика в температурите, демек течение.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест температурите ще спаднат с 5 градуса от днешните 40 на 35? Ами чудесно! Кое му е лошото?
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Па то сигур затова африканците напират на север оти ще става жега.
4
10
 
8
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 1 година
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
3
2
 
19
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Ако пък нещо може да се разбере от заглавието ви!
2
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еко-терopистите глобалисти почнаха глу-постите
1
1
 
16
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Че никнат палми в норвегия:)))