Задава се топла зима със значително повече валежи между декември и февруари

Прогнозата на „Коперник“ е, че времето ще намали търсенето на горива
11 окт 2023 09:05, Екип на Investor.bg
42
Задава се топла зима със значително повече валежи между декември и февруари
Снимка: Pixabay

Възможно е голяма част от Северна, Централна и Южна Европа да регистрира значително повече валежи от средното ниво между декември и февруари.

Расте вероятността Европа да преживее значително по-топла зима от обикновено, а това може да намали търсенето на горива за отопление, пише Bloomberg.

Генерирани данни от Европейската служба за климатични промени „Коперник“ показват минимум 50% вероятност цяла Европа да преживее температури доста над средните между декември и февруари. Страните в ЕС и извън съюза имат 60-70% вероятност да надхвърлят средните исторически температури от последните три десетилетия.

Във вторник учените от „Коперник“ актуализираха сезонната си прогноза, използвана от фермери, застрахователни компании и компании за комунални услуги с цел да се приспособят към затоплящата се планета. Необичайно високите температури може да потиснат цените на природния газ с наближаването на зимата и да осигурят известно икономическо облекчение за европейците. Нашествието на Русия в Украйна тласна цените до рекордни върхове миналата година, допринасяйки за кризата с разходите за живот, с която Старият континент продължава да се бори.

Прогнозата следва предупреждение от Международната агенция за енергия (МАЕ), че мразовито време може да
породи колебания в цените на затегнатия газов пазар. Газохранилищата в Европа са почти пълни много по-рано от планираното, но „това не е гаранция за стабилни цени през целия сезон“, съобщи агенцията в пазарен доклад, публикуван във вторник. „Рискът от волатилност на цените, особено в случай на студена зима, е причина за безпокойство“, допълни тя.

Програмата „Коперник“ използва милиарди измервания от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции в цял свят за месечните и сезонните си прогнози. Заедно с Европейската космическа агенция „Коперник“ играе централна роля в усилията на ЕС за 16 млрд. евро да изпревари климатичните промени чрез точно прогнозиране. Тя вече е най-големият доставчик на климатични данни в света.

Данните сочат още, че в голяма част от Северна, Централна и Южна Европа има вероятност между 40% и 50% за значително повече валежи между декември и февруари.

В САЩ североизточното и западното крайбрежие вероятно ще преживеят значително по-високи температури от обичайните. Във Флорида и югоизточните щати има вероятност между 60% и 70% за валежи много над средното равнище между декември и февруари.

Още новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: зимавремето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 месеца
Чета за лют студ и веднага следващата статия топла зимаНа кого да вярваме?Ще видим!!!Аман от калпави прогнози!
31
12
 
8
 
! Отговори
= преди 6 месеца
Ако тази прогноза се потвърди , нашите въглищари нямат никакъв шанс за стачка. Има да си клепат по пътища и магистрали докато на тираджиате им писне и тръгнат с манивелите. Стотината селски рекетьори такъв бяг ще му ударят, че до калните си рудници няма да спрат
30
2
 
12
 
! Отговори
Electrohold преди 6 месеца
Не харесва това.
29
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Миналата година по това време говорителят на служебното правителство Антон Кутев каза, че много хора щели да измрат от студ, защото нямало газ от Газпром, а към това цял да се добави и ужасен глад.
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз на прогнозата на "Коперник" доверие нямам! Напишете какво казват индианците по въпроса !!!
27
1
 
5
 
! Отговори
Тия преди 6 месеца
Са гледали какво правят индианците
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 31 - Едни се надяваха, други се притеснявахме. Ако 2022-а беше ужасно студена зима ... не ми се мисли, какво щеше да стане в Германия.
25
6
 
8
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 6 месеца
Карайте си електричката , купувайте си дрехи и апартаменти ,колкото може по често
24
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вън може да е 15 градуса, но парното да е усилено от мафиотите на Топлофикация. В момента е 20 градуса. Ако бяхме ноември и да е 15 градуса парното щеше да е пуснато и даже да си си спрял парното такса сградна инсталация си върви. Чист узаконен рекет. Бооооклуциииии...
23
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ей да му се не види, а нашите копейки така се надяваха "Европа да замръзне" (не че има такава вероятност)... Айде, чакам го оня каcкет, със "зимата ще е много студена, но за сметка на това ще е дълга"... ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
22
4
 
11
 
! Отговори
С2Н5ОН диета течна преди 6 месеца
държи студа от теб далече.
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И да е - 20 и + 15 зимата си е студена и се вкл. климатик.
20
1
 
26
 
! Отговори
Майна преди 6 месеца
Никой не може да даде прогноза повече от 7 дни напред .....
19
10
 
18
 
! Отговори
Споделям преди 6 месеца
Това ще ни е надеждата когато водени от Партията и Посолството останем на внос на електрически ток и втечнен газ. Ще бъдем много по-зелени от Зелените на ЕС и от Зеленски дори но от студ защото колкото и да е топла зимата дори при 10 градуса външна температура ти е нужно отопление за да си в някаква степен в топлинен конфорт
18
2
 
21
 
! Отговори
нн преди 6 месеца
Нищо съществено не казват. Очевидно е че климата в последно време в света се променя към по-топло, е близко до ума е че зимата ще е по-топла. Лошото е че има райони в Б-я където през Юли, Август и Септември на капва капка дъжд когато трябва, а ще вали през Декември, Януари и Февруари.
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За нас може да е по-топла,но за други няма да е.
16
3
 
11
 
! Отговори
селянин преди 6 месеца
язе от две седмици чекам преваляванията ама пусто чудо тва на места не го разбирам и я кат *** ного познавам у тва дере или има вода или нема хи хи хи
15
7
 
26
 
! Отговори
Mногознайко преди 6 месеца
Абе вие не можете да дадете точна прогноза за седмица пък за декември - февруари да не говорим. Бегайте от тука.
14
2
 
12
 
! Отговори
Ахам преди 6 месеца
и горещи сметки за Сградна, без да ползваш парно в жилище, без да ти минават вертикални тръби през апартамент, с хоризонтална инсталация за една вертикална тръба в коридор между 60 и 150 лева, в зависимост от кубатура. Такова чудо Вместо индивидуален отказ от СГРАДНА при НУЛЕВО ПОТРЕБЛЕНИЕ. Повишиха с 11% цената на парното, с 4% на тока. А след 2 месеца борсови цени на ЕРП-та ще тънем в тъмнина и студ. За да си направи 3% дефицит Гретьо Василев, да пълни хазна с ДДС и Акцизи, да ни нахлузи ЕВРО
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До az Айде, започнаха фантазиите, за да не се налага да мислим за реалността :)

Спонсорирани публикации