Това се превръща в шоу за тях: Уморява ли се Западът от войната в Украйна?

Наближава моментът, в който всички разбират, че се нуждаем от изход
8 ное 2023 07:00, Нели Христова
159
Това се превръща в шоу за тях: Уморява ли се Западът от войната в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Тези дни от Киев се чува съвсем различен тон. В разговор със сп. "Тайм" Володимир Зеленски току-що се е върнал от Вашингтон, след като не е успял да държи поредната си пламенна публична реч на Капитолийския хълм и дори не е успял да влезе в предаването на Опра. Украинският президент звучи ядосан. Изглежда, че постоянната борба за поддържане на международната подкрепа се отразява на положението. "Никой не вярва в нашата победа така, както аз. Никой", настоява той, но добавя, че увличането на съюзниците на Украйна със себе си "отнема цялата ти сила, цялата ти енергия... Отнема толкова много от всичко".

Междувременно в "Икономист" генерал Валерий Залужни, главнокомандващ на украинските въоръжени сили и друга икона на националната устойчивост, признава, че войната е изпаднала в патова ситуация, "точно както през Първата световна война". Макар да твърди, че "Русия е загубила поне 150 000 души" - между другото, това е около три пъти повече от повечето оценки на западните правителства - той признава, че Москва не показва признаци на примирие и предупреждава, че ако Украйна не получи още по-модерни оръжия, конфликтът може да затъне в "окопна война", която "може да се проточи с години и да изтощи украинската държава".

Отчасти и на съвсем човешко ниво има резон и двамата мъже да са уморени, дори обезверени. Зеленски има натоварен график от пътувания в чужбина и публични изказвания в ролята си на главен поддръжник на Киев. Залужни ръководи своята част от най-голямата сухопътна война в Европа от 1945 г. насам, в която възможностите на Украйна често се определят от това, доколко и колко бързо чуждестранните поддръжници искат да я въоръжат.

Междувременно признанието на Залужни, че "най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив", може би е доста очевидно. Украинската лятна офанзива, макар и да нанесе несъразмерни щети на руските войски и способности, не успя да постигне очакваните териториални придобивки. Дните, в които най-верните поддръжници на Украйна с увереност очакваха, че нейните войски ще си върнат Мелитопол или ще си пробият път до брега на Азовско море, отдавна отминаха. Дори временната цел - пътният и железопътен възел Токмак - изглежда малко вероятно да бъде достигната, въпреки че е в обсега на украинската артилерия.

При тези обстоятелства изявленията на двамата "З" изглежда отразяват стратегия за балансиране на реалността с PR. Те трябва да признаят, че контраофанзивата е имала много по-малко впечатляващи резултати от изтъкваните и очакваните, като същевременно поддържат морала у дома. Проучванията на общественото мнение все още показват твърда подкрепа за Зеленски, както и за продължаване на войната до пълна победа. На практика обаче нещата не са толкова ясни. Със сигурност процесът на украинска военна повинност се налага да бъде все по-принудителен. Съществуват и опасения, че ако Москва успее отново да наруши значително енергийните доставки за Украйна тази зима, това може да доведе до политически отзвук.

В същото време двамата мъже преценяват как да запазят ангажираността и подкрепата на Запада, особено след като събитията в Близкия изток внезапно отнемат вниманието на медиите, обществеността и политиците. Един украински служител доста солипсистично измърмори, че "нито Хамас, нито Израел ни правят услуги".

Докато неотдавна линията на Киев беше "дайте ни повече и можем да спечелим бързо", сега тя се превръща в "дайте ни повече или това ще се проточи до безкрай". По този начин те се опитват да се възползват от опасенията, че конфликтът, който вече струва на Запада повече от 200 млрд. паунда само под формата на пряка помощ през първите 18 месеца, може да се превърне във "вечна война". (По ирония на съдбата това е и основна част от стратегията на Владимир Путин, който се опитва да пречупи волята и единството на Запада.)

В края на краищата, въпреки че Урсула фон дер Лайен може и да отхвърля твърдението, че на Запад има "умора от Украйна", италианският министър-председател Джорджия Мелони по-скоро пусна котката от торбата, когато, мислейки, че разговаря с представител на Африканския съюз, а не с двойка известни руски телефонни шегаджии, призна, че "има голяма умора... от всички страни", така че "наближава моментът, в който всички разбират, че се нуждаем от изход". Междувременно много официални лица в Съединените щати действат по "графика на Тръмп", опитвайки се да гарантират, че конфликтът ще бъде разрешен или че военната инерция ще бъде необратимо застъпена от Киев преди евентуална смяна на правителството там.

Използвайки идиома на своето минало в шоубизнеса, Зеленски признава риска: "виждаме, че веднага щом [хората на Запад] започнат да се уморяват, това става като шоу за тях: "Не мога да гледам това повторение за десети път". Неговата - и на Залужни - задача е да ни държи ангажирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
0
 
! Отговори
Опасно Близки преди 5 месеца
133
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Щом вече и полша е спряла военната помощ за покрайна, скоро яе има нов майдан, където ще има бесени зелювци
132
6
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 5 месеца
Руснаците се пънат да говорят за преговори и "продължаване на отношенията със Запада", а Украйна тепърва започва да получава изтребилите Ф-16 и нова далекобойна артилерия. Руския мир нещо не се получава.
131
2
 
10
 
! Отговори
наполеон преди 5 месеца
Момци осраинци,бягайте бързо,ако изобщо сте живи.Руснаците бият много лошо.Зелю вече мобилизира 70 годишни старци и жените ви.Луди ли сте?
130
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Дори временната цел - пътният и железопътен възел Токмак - изглежда малко вероятно да бъде достигната, въпреки че е в обсега на украинската артилерия."--->>>Хехехе, че той Токмак е на 40км от фронтовата линия. След великата укри контраофанзива е на 38,5км от фронтовата линия. Демек, винаги си е бил в обхвата на артилерията. Ама бият ли по него? Неееееее... щото като си докарат артилерията близко до фронта и ядат дронове.
129
7
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 5 месеца
Шоуто продължава и днес - според руското МО, Украйна е изстреляла 16 ракети Сторм Шадоу по различни цели в Кримския полуостров. По данни на същото руско МО, Русия вече е унищожила изцяло украинската авиация. Тогава от къде са дошли тези 16 изтребителя Су-26, които да изстрелят тези 16 ракети - това е сложен въпрос за руската пропаганда.
128
0
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
До агент Мъдлър ЦРУ Аха, намалява, 2050та ще е 107 млн. Какво от това, като теб няма да те има?
127
0
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Тя тая отляво уморена, че и уммряла. Тоя от дясно уморен, ама възкръснал от бялото.
126
9
 
2
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 5 месеца
Населението на Русия трета година намалява с по 1 млн на година. Официално в Туитър, автор е руското министерство.
125
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Две наистина противни физиономиии
124
1
 
10
 
! Отговори
СВОЙ преди 5 месеца
Каква е равносметката.Залужний казва за 150х загинали Руснаци,докат Западните медии говорят за три пъти по малко, т.е 50000.А само за контраофанзивата Украинските загуби се оценяват на 90хил.В момента сформират 3 женски батальона,което говори,че не могат да намерят мъже готови да умират за Зеленски.Просията на последният е убилса стотици хиляди.Още ли някои подкрепящи Украйна смятат,че войната трябва да продължава?
123
3
 
3
 
! Отговори
Ангел до 130 преди 5 месеца
Грешиш. В тази война загинаха изключително много хора. Само Украйнците биещи се за Украйна са над 600 хил. Има и около 50-60 хил Украинци от Донбас биещи се за Русия. Както и около 30 000 войници с Руски паспорти, предимно затворници приели офертата на Вагнер. В това число са включени и безследно изчезналите за които се знае че не са в плен !
122
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е как ще влезе в ЕС с анексирани територии, тоя наркоман?!? Тия украинци са пълни балами!
121
0
 
4
 
! Отговори
Айде бе преди 5 месеца
Абе вие сте по - пишман броячи и от европенделите , ..какви 80 000 какви 150 000 ,...след края на войната , направо ще се облещите , колко са по - малко жертвите и от двете страни ,.... казвам ви стократно , ако не и повече !
120
11
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 5 месеца
Имаме привилегията да се насмеем на лицемерието на руската пропаганда. Когато Израел бомбандират Газа - било престъпление срещу човечеството. Когато Россия бомбандира Украйна - било християнска ценност.
119
11
 
2
 
! Отговори
българин до 126 преди 5 месеца
Останалите 130 000 са били пияни . Те така пият,че е трудно да се разбере живи ли са или не са!Имам спомен от казармата и Щит 82,че нашият старшина прежали 60 лева за пиене за да напие 3 руснаци и да им открадем антената на радиостанцията. Вярно,така се натряскаха,че не мърдаха,но дишаха. И старшината мъдро заключи,че само са пияни и руснак от пиене не мре!И решително издаде заповед да вземем руската антена като трофей!И така и стана-руснаците не мръднаха,поне докато не си тръгнахме!
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До до 126 А майките на "изчезналите" войници колко са? Или на тях броя им не можеш го хвана?
117
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ПУТИН "Че военния сезон тепърва започна." Това е вярно. Украйна е повишила с 1000% производството си на дронове и в момента може да произвежда по 400 ХИЛЯДИ дрона годишно.Също така Украйна вече успешно произвежда собствен боен дрон с обсег 1000 километра. Тази година не само в Челябинск ще им е студено на руснаците.В Челябинск са без вода, ток и парно заради Путин. А областите до Украйна ще стоят на студено ако на кремълския диктатор му хрумне да атакува енергийната инфраструктура на Украйна.
116
1
 
4
 
! Отговори
до 126 преди 5 месеца
След всичките им лъжи предпочитам да вярвам на Руското военно министерство и на сдружението на майките на загиналите войници а спред тях те са 80 хил.
115
1
 
5
 
! Отговори
Духът на Бонапарт преди 5 месеца
И аз имах очаквания за капитулация на Русия като влязох в Москва,чак след месец разбрах защо не се сражаваха за нея след Бородино при равни загуби За месец станали двойно повече и ми отговориха,че войната едва сега започва.Такива са си -първо те карат да мислиш,че победата ти е близо,а после те таковата,че след година не само мен таковата ами и парижанки.

Спонсорирани публикации