Путин и Ким ще задълбочат сътрудничеството, Западът разтревожен

Има опасност за мира и на Корейския полуостров
19 юни 2024 07:16, Александър Попов
111
Путин и Ким ще задълбочат сътрудничеството, Западът разтревожен
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Русия Владимир Путин и лидерът на Северна Корея Кин Чен Ун се споразумяха да развиват отношенията между двете страни по време на първата визита на руския държавен глава в Пхенян за последните 24 г., предаде Ройтерс, като се позова на съобщения в севернокорейските медии.  

Путин бе посрещнат от Ким на международното летище в Пхенян, където двамата лидери се ръкуваха, прегърнаха и разговаряха пред самолета на руския президент. След това те се качиха в правителствена лимузина и се отправиха към хотела, в който е настанен президентът на Руската федерация.

Путин пристигна на първата си визита в Северна Корея за последния близо четвърт век с обещание да задълбочи двустранните връзки в областта на търговията и отбраната и да подкрепи Пхенян в противопоставянето му срещу САЩ, отбелязва Ройтерс.

Срещата между Путин и Ким демонстрира "непобедимостта и трайността" на приятелството между Северна Корея и Русия, заяви севернокорейската държавна медия КЦТА. Връзките между Пхенян и Москва се превърнаха "силна стратегическа крепост за запазването на международната справедливост, мир и сигурност, както и двигател, който ускорява изграждането на нов многополярен свят", допълва КЦТА.  

САЩ обвиняват Северна Корея, че е доставила "десетки балистични ракети и над 11 000 контейнера с боеприпаси на Русия" за войната ѝ в Украйна. Москва и Пхенян отричат между тях да има трансфер на военна техника, но се зарекоха да подсилят сътрудничеството си в областта на отбраната, което може да включва и съвместни учения на двете армии.    

Часове преди Путин да се срещне с Ким в Пхенян, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази опасения от подкрепата, която Русия може да окаже на ракетната и ядрената програма на Северна Корея. След както разговаря с американския държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън, Столтенберг заяви пред журналисти, че войната на Русия в Украйна се поддържа от Китай, Северна Корея и Иран, които искат западният алианс да се провали.

"Разбира се ние сме загрижени и от потенциалната подкрепа, която Русия оказва на Северна Корея, когато става въпрос за подпомагане на нейните ракетни и ядрени програми", посочи генералният секретар на НАТО. По думите му тази тенденция, както и помощта, която Китай оказва на руската военна икономика, онагледяват факта, че предизвикателствата пред сигурността в Европа са свързани с Азия. Той добави, че на срещата на върха на НАТО във Вашингтон следващия месец ще се наблюдава по-нататъшно укрепване на партньорствата на алианса с Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония. Столтенберг подчерта, че на определен етап трябва да има "последствия" за Китай. "Те не могат да продължат да имат нормални търговски отношения с държавите в Европа и в същото време да подхранват най-голямата война, която сме виждали в Европа след Втората световна война", каза той.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви в понеделник, че Вашингтон следи отношенията между Северна Корея и Русия "много, много внимателно", тъй като "може да има някаква реципрочност ... която да повлияе на сигурността на Корейския полуостров".

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер вчера каза, че задълбочаването на сътрудничеството между Русия и Северна Корея е "тенденция, която трябва да предизвиква голяма загриженост у всеки, който е заинтересован от поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров"./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от Миш-маш
6 модни тенденции при аспираторите през 2024 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
САЩ още го е яд на Корея, че руснаците им свалиха половината прехвалени самолети, а те си мислеха, че това са корейски пилоти. Мухахахаха.
67
3
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Ама биха ли руските пилоти американските в Корея, биха ли?
66
8
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
РАЗБИРА СЕ , ЧЕ ЩЕ СЕ РАЗБЕРАТ И ДВЕТЕ ПРОПАДНАЛИ МИЗЕРНИ ДЪРЖАВИЦИ СА В МЕЖДУНАРОДНА ИЗОЛАЦИЯ! ДОРИ Е ВЪЗМОЖНО ТЕРОРУСКАТА ДА ДАДЕ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ НА СЕВЕРНА КОРЕЯ КОЯТО ТАКОВА ОЩЕ НЯМА!
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нека сега Русия предаде на Северна Корея най-новите си ядрени и конвенционални технологии. САЩ и Западът разбират само от сила!
64
1
 
8
 
! Отговори
Ще се разберат! преди 1 седмица
едните имат храни, другите имат складове снаряди
63
2
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
На тоя дядо му съм ходил да го посрещам на гарата. Само портрета му видях на влака, дъртия така и не се появи.
62
1
 
10
 
! Отговори
пробила изолация преди 1 седмица
До Дон Кикот - токова изолирани че най-големите закупчици-изолатори на руски горива, торове и суровини са увеличили с 300% обемите!
61
1
 
7
 
! Отговори
Севрна Корея преди 1 седмица
вече няма да е гладна - опа! Запада е разтервожен! А може да се сдобие със адекватни ядрени ракети, за които Русия няма да определя кои да са целите! ОПА ОПА!
60
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русофилите веднъж излъгаха хората сега очакват пак да им се вържем
59
10
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
НАЙ- ДОБРОТО ЗА ТЪПУТИН Е ДЖО БАЙДЪН ДА СПЕЧЕЛИ 2-РИ МАНДАТ И ТЪПУТИН ДА БЪДЕ СВАЛЕН ОТ ВЛАСТ СЪС СИЛА ИЛИ УТРЕПАН ОТ ОБКРЪЖЕНИЕТО СИ С ЦЕЛ РЕЖИМА ДА СЕ ЗАПАЗИ
58
3
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
До Христо Христоваха, тва от сутрешния блок на скат ли го преписа? мног си омен
57
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Като скоро ще освободи окупираната Корея от смрадливия американски ботуш и ще влезе в историята като Ким Обединителят!
56
2
 
3
 
! Отговори
Един там преди 1 седмица
Запада какво е тръгнал да се притеснява!? Нали в Северна Корея са голи и боси, живеят в глад и мизерия...Нали това е истината?
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако американците не ръчкаха постоянно севернокорейците никой нямаше да е чул за тях. И ядрена програма нямаше да имат. Обаче Сащ имат нужда от враг за да си прокарват интересите и да им върви икономиката като продават оръжия и смучат природни ресурси. Ей за това много държави се надигат срещу Сащ. Въпрос на време е да загубят лидерското място. Ако не стане сега ще стане след време, но ще се случи рано или късно.
54
3
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
обединението на двете кореи е един от малкото останали начини пу и ким да изчистят малко карма, преди жътваро да мине и хората да ги запомнят като тотални неудачници
53
6
 
7
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 седмица
Ръководителите на двете най-изолирани държави в света какво падение....
52
1
 
2
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 седмица
след паническото изказване на тошко африкански , наркоманската истерия от авторите на опорни точки посветена на визитата на пу при ким ми показва, че сащ точно фалират, а ес ще се разпадне тая седмица, петък, малко след икиндия. настанал е некв зверски гъзоврът, ако произвеждаха зелена енергия в михайловград ламбите щеха да светят през дено
51
3
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
новите опорки са стабилна наркомания. след като чеченския омон беха добрите, требваше да ни е мъчно за хамас, сега да ми турат на масата северна корея свръхсила и глобалното и значение ми е малко оверкил. знам че тока е скъп, ама земете да си пускате климатиците че ви се смеят и сабаките сутулие вече
50
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най тревожното е че оня ден Европейския съюз даде чак 50 милиарда на Украйна а самия съюз е в рецесия
49
5
 
4
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 седмица
Не е ходил никога там а сега от зор и до там падна да целува закръглените задни части на Ким хаха.

Спонсорирани публикации