От първо лице: Увеличават се екзекуциите на млади хора в Северна Корея

Провиненията им са, че консумират южнокорейска култура
1 юли 2024 21:30, Нели Христова
148
От първо лице: Увеличават се екзекуциите на млади хора в Северна Корея
Снимка: БГНЕС

Публичните екзекуции на млади севернокорейци се увеличават, казва Сеул, докато Пхенян се стреми да изкорени културното влияние на Южна Корея.

В четвъртък южнокорейското министерство на обединението, агенция, отговаряща за междукорейските отношения и потенциалното бъдещо обединение, публикува своя втори годишен доклад за човешките права в Северна Корея, базиран на свидетелствата на севернокорейски дезертьори.

Един разказва, че е бил свидетел на публичната екзекуция на 22-годишен младеж в провинция Южен Хванхе през 2022 г. Престъпленията на младия мъж са слушане на 70 южнокорейски песни и гледане и споделяне на три южнокорейски филма.

Севернокорейското правителство строго контролира информацията, която тече в страната, включително интернетът, но с изключения за малка част от членовете на правителствения елит. Излагането на чуждестранни медии, особено от неговия идеологически враг от Юга, се смята за заплаха за разказите на Пхенян и неговата хватка върху властта.

Консумирането или разпространението на чуждестранни медии се счита за "антисоциално" поведение, което противоречи на "трите зли закона", въведени от режима на Ким Чен Ун през последните години, за да поддържа контрол над севернокорейското общество. Друг закон забранява южнокорейските езикови стилове и лексика, наричайки това "куклен език".

Наказанията за нарушения са тежки, вариращи от години принудителен труд до смърт.

"Колкото и екзекуции да се извършват на север, ясно е, че монархията на Ким смята всяка външна информация за екзистенциална заплаха", каза пред Newsweek Шон Кинг, азиатски учен и старши вицепрезидент на базираната в Ню Йорк консултантска компания Park Strategies.

"Ние продължаваме да насърчаваме свободния поток на информация към, извън и вътре в КНДР и осъждаме прилагането на така наречените три зли закона, които включват драконовски наказания и са насочени към младежите", каза говорител на Държавния департамент по-рано пред Newsweek. Лицето използва съкращението за официалното име на Северна Корея, Корейската народнодемократична република.

Севернокорейските власти също налагат тежки наказания за онези, които са заловени при опит да напуснат страната или да общуват с хора от други нации.

Други дребни престъпления, наказуеми със смърт, включват кражба на мед и други стоки от фабрики и кражба на селскостопански продукти като ориз. Тези наказания са документирани от базираната в Сеул Работна група за преходно правосъдие, която публикува доклад от 2017 г., базиран на интервюта с 375 севернокорейци.

Северна Корея твърди, че публичните екзекуции се извършват само в редки случаи и че смъртното наказание се прилага рядко.

Властите в Северна Корея се насърчават да направят публични процесите и екзекуциите, за да възпрат потенциалните нарушители, според Human Rights Watch, неправителствена организация.

В репортаж от септември Радио Свободна Азия цитира източници от Северна Корея, според които всеки здрав човек е длъжен да присъства на екзекуциите.

В един случай около 25 000 души в северния град Хиесан са били принудени да гледат как девет души бяха екзекутирани чрез разстрел за това, че са заклали държавен добитък и са раздали месото на предприятия.

"Продължавах да мисля за ужасяващата сцена от вчерашната стрелба, така че не можах да спя цяла нощ и треперех от страх", каза един жител.

Активистки групи в Южна Корея, включително много севернокорейски дезертьори, изпратиха балони в Северна Корея, носещи стотици хиляди пропагандни листовки срещу Пхенян, както и хиляди USB устройства, съдържащи южнокорейска поп музика и телевизионни сериали.

Това разгневи Севера, който отговори, като изпрати балони, носещи торби с боклук и тор през южната граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от Русия
Смъртността на младите мъже в Русия се е увеличила двойно за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
9876543 преди 1 ден
" От първо лице " Екзекутираните ли ви информираха ?
137
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Чи в ЕС е същото но го правят по модерен начин. Ако Ким управляваше ЕС да беше се справил на бързо със наркотрафикантите и наркоманите със корупционерите и прочее ***.
136
0
 
2
 
! Отговори
Ако преди 1 ден
не е материал за Путин, ще е за Ким и за СК. Шубето е голям страх!
135
0
 
1
 
! Отговори
Дааа, преди 1 ден
,,каза Сеул''...Съдът няма повече въпроси!
134
2
 
2
 
! Отговори
Абе преди 1 ден
Това не са ли новите най-големи приятели на бункерното кремълско джудже?
133
1
 
6
 
! Отговори
Крас преди 1 ден
Диктатора един ден ще го режат парче по парче за назидание. Не може да продължава всичко това.Все на някой ще му писне и ще намери начин.
132
0
 
0
 
! Отговори
до 120 преди 1 ден
Кой ще го прилага като смрадта започва отгоре?
131
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ако тук прилагат тези методи ,колко българи ще останат?26879
130
3
 
7
 
! Отговори
слаба ракия преди 1 ден
тая статия я претакат периодично - изветряла е.
129
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Нормално. Там овцете роби в клетката са наистина по-сериозни овце роби от нашия бачкотещ бачкер русофил антиваксЕр без 2лв. в джоба. Аха си се усмихнал в КНДР, аха са те претрепали...
128
5
 
4
 
! Отговори
ИЗВОД: преди 1 ден
ЧУВСТВАЙТЕ СЕ ЩАСТЛИВИ,Ч Е СТЕ В ЕС И МАКАР НЕПЪЛЕН ШЕНГЕН!
127
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
ТЕ ТОВА СА ДРУГАРИТЕ НА ДЖУДЖЕТО, ДЕТО СЕ БОРИ СРЕЩУ ЦИВИЛИЗОВАНИЯ КОЛЕКТИВЕН ЗАПАД!
126
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Всяка уважаваща себеси държава вкл. САЩ наказанието за предателя най тежко и жестоко.
125
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Тук 80% са екзекутирани само дето още не го проумяват!
124
3
 
3
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 1 ден
в отговор на отпадъците с балони от странана на Корея - предизвикани от отпадаците с балони на Южна Корея , Южна корея прави акция с отпадъци в западните "новини" :):):)
123
5
 
5
 
! Отговори
Пещерен Комуняга преди 1 ден
Кро кро,аз съм прос комундрел.Аз харесва примитивния скотски начин на животАз ми пхаресва да съм безимотен,да ме командрят БКП величия и да гледам през витрината на Корекома айфон.Аз комунягата обичам да чета трудове на Маркс и Ленин и да ми обясняват че съм ТКЗС работник и нещо по голямо от трабант не ми е нужно.Живея си добре в пещерата,студеничко е ама се понася
122
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 123 Йованааа ха ха ха ! европейците са развивали ! стига бе . с прайдовете в пропаднала софия е голямо развитие да дрънка
121
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
един видял , друг чул и т. н.
120
2
 
7
 
! Отговори
българина преди 1 ден
в сащ младежи да екзекутират други младежи в училище е традиция ..... по частна инициатива. Там държавата не се меси. В корея поне има ред....
119
1
 
9
 
! Отговори
FMC преди 1 ден
Браточка, това за комелитите днес важи и за западните елити. Ето, в Германия вкараха баба на 95 години в затвор, защото твърдяла, че концлагерът бил само трудов лагер. На Запад искат да забраняват консервативни партии, само защото не искат да вземат подкупите им и да бъдат в елита. Във Франция се обединяват всякакви отррепки, само и само Льопен да не спечели мандати за парламента. Изобщо...тъжна историйка и на Запад и на Изток.

Спонсорирани публикации