Чистят Черно море от мини, за да се помогне на износа на Украйна

Корабите на България, Турция и Румъния ще се управляват извън НАТО
2 юли 2024 14:15, Анисия Иванова
21
Чистят Черно море от мини, за да се помогне на износа на Украйна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турция, Румъния и България започнаха дейността на съвместните сили за ловене на мини в Черно море в понеделник, за да повишат безопасността на корабоплаването, особено за износа на украинско зърно.

Инициативата, ръководена от Истанбул, първото голямо съвместно действие на черноморските нации, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., е насочена към обезвреждане на мини, носещи се в определени райони на Черно море в резултат на войната.

Русия и Украйна са ключови производители на зърно и войната застраши безопасното преминаване на пратките. Киев стартира свой собствен черноморски експортен маршрут миналата година след пропадането на сделката за безопасен коридор, подкрепена от Русия, Турция и ООН. Това успешно увеличи износа и помогна на икономиката да расте по-бързо от прогнозираното, но маршрутът остава рискован.

Миналата година руски ракетен удар близо до ключовото украинско пристанище Одеса удари търговски кораб, убивайки пилот и ранявайки други. Кораб, нает от селскостопанския гигант Cargill Inc., също беше повреден от експлозия, докато отплаваше от украинско пристанище в Черно море през ноември.

Украйна заяви през март, че износът от нейните черноморски пристанища почти се е върнал към предвоенните обеми след многократни атаки и прекъсвания след пълномащабното нахлуване на Русия. Все пак пристанищата около Одеса са изправени пред чести удари от Русия, които продължават да прекъсват дейността, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Украйна е изнесла 37,4 милиона тона селскостопански продукти от Одеса, Черноморск и Пивдений от откриването на морския коридор през август 2023 г., съобщи украинското министерство на инфраструктурата на уебсайта си миналата седмица.

Турция, Румъния и България са част от НАТО. И все пак техните корабни сили се управляват извън структурата на НАТО, отчасти за да се избегне ескалация на напрежението с Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от Балкани
Българското гражданство на македонска министърка буни духовете
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Тъпите руснаци напълниха черно море с мини, защото ги хвърлят без оглед накъде може да отидат. Нищо, сега като им натикаха коритата в азовско море е по-спокойно, остава да махнат мините и ще е ОК. А рашка сиромашка да приготвя бесилото за у/р/у/д/а путин.
16
1
 
20
 
! Отговори
ритник в задника ти преди 1 ден
Украинците напълниха морето с мини, сега другите ще им чистят г овната. Докато икономиките на слаби държави като нашата умират, украинци произвеждат и изнасят продукция като подивели. Магазините са пълни с украински "хранителни" бокуци. Отгоре на това получават непрестанни помощи. Егати и деморат -американската справедливост.
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ЗАЩО НЕ УТОЧНЯВАТЕ ЧЕ ТОВА СА МИНИ ПУСНАТИ ОТ УКРАИНА
14
1
 
19
 
! Отговори
Ммм даа преди 2 дни
До Рендето При това, украински (съветски по производство) мини със свалени предпазители, което е специалитет на скъпите ни укри. Заглавието може да се перефразира по този начин - "Чистят Черно Море от руска пропаганда". Понеже, украинските мини не съществуваха и бяха само руска пропаганда, когато ни предупредиха за тях.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До АнонименИ Приднестровието е руско и него трябва да си върнат руснаците!
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Защо лъжете? Какъв "украински" износ правите, то всичко там е ограбено и окрадено от чужденци и чужди фирми!
11
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Айде руснаците да си вземат одеса, че да спира войната
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А защо лъжат, че зърното е украинско? Щом чернозема е на блакрок и монсатанто, изкупен за жълти центове, то и зърното е на мегакорпорациите. Мините е ясно, кой ги нацвъка да се носят по черното море. Укрите са тотално деструктивни в главите. Рансъм вирусите все такива отвратеняци оттам са ги мислили. Затриха ми на времето сумати информация. Да ги няма. На никого няма да липсват
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"Турция, Румъния и България са част от НАТО. И все пак техните корабни сили се управляват извън структурата на НАТО, отчасти за да се избегне ескалация на напрежението с Русия."Така де,скоро изобщо няма да сме част от НАТО за да се избегне напрежението.Едва ли някой е против.
8
2
 
4
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 2 дни
а, един вид ал бънди за тва си играе на водолаз, мисли да предвожда противоминната ескадра, като истински генерал.
7
10
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 дни
До Рендето накрая ше те прочистят тия с тънките мустачки и ше спреш със свежите лафчета, анцуг
6
3
 
30
 
! Отговори
Рендето преди 2 дни
Заглавието трябваше да е: " Чистят Черно море от Украински мини" . Щото имено Укропите напълниха Черно море с мини, ся други шъ требва да ги "ловят"!!!!
5
6
 
21
 
! Отговори
Да бе, да! преди 2 дни
Тоест натовските държави България, Румъния и Турция ще осигурят миночистачите, но за да не увеличаваме напрежението ще мижаме и ще се правим, че не сме от НАТО. Много Детинско поведение.
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Който сее мини, сега ще жъне много мини.
3
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Чистят Черно море от украинските мини, за да минават украински кораби...
2
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ми да чистят, то скоро руснаците ще си вземат и Одеса и тогава укрите няма да имат излаз на Черно море !
1
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Че те мините са украински те ги разхвърляха за да не могат руснаците да припарят до брега.