IT секторът пак закъсва за кадри, няма добри специалисти

Хибридният модел на работа е предпочитан
2 юли 2024 14:00, Инна Ангелова
151

Много от компаниите в IT сектора продължават да наемат служители всеки месец. Към днешна дата се наблюдава тенденцията за препоръка от служителите като ефективен начин за набиране на персонал

“Така е по-лесно да се стигне до активните такива", на мнение е експертът от водеща компания за подбор на персонал в IT сектора Пламена Тимова пред "България сутрин".

От нейните наблюдения паричният стимул не е достатъчен. Служителите се насочват към фирми, предлагащи допълнителни обучения, допълнително здравно осигуряване, ваучери. Едно е от важните неща е да се чувстват ценени на работното си място.

Хибридният модел за работа е най-предпочитан от IT специалистите. Проучването показва, че 35% от компаниите дават избор на служителите си как да работят.

Сред критериите при подбора на кадри фирмите залагат на образованието, предишни работодатели, стана ясно от думите на експерта по подбор на кадри Петинка Петкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Има отлив от обяви за работа, за 18 месеца има спад в отворените позиции заради повсеместната криза, която битува в IT сектора. Налице е намаляване на позиции, факторът за това не е само финансов", уточни Петкова.

Тя допълни, че добрите кадри се задържат на работа средно между четири и шест години. Основен проблем пред компаниите е наличието на свръхмного кандидати и малък процент на истински добрите специалисти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от Общество
Хвърляме 100 000 тона дрехи и текстил всяка година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До икономист - Винаги е било така. Онези искат, да изкарат повече специалисти от страна с 6.5 милиона души популация, отколкото имат в Калифорния, щат с 39 млн. души популация (беше 40, ама...). Работата е, че добрите ни кадри, вече не са ограничени физически само до България. Може да работят и навън, като доста го предпочитат. Само ще кажа, че дори датската провинция, която е може би най-скучното място на планетата, е в ПЪТИ по-добре устроена и предпочитана от родния "сити хай-лайф".
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Хибридният модел е мизерия! Според HR-a ни, привличал хора от малите градове .. ха ха ха ! Може ли, да си гледат "животните" и "нивите", ама имали и време, да са и в града. Олеле ... колкото тонално глухи са тези хора?
141
0
 
0
 
! Отговори
,,СПЕЦИАЛИСТИ,, преди 1 ден
-ХВАНИ ТОЯ УДАРИ ДРУГИЯТ
140
0
 
1
 
! Отговори
Гатю преди 1 ден
Стига с тез йти сектор ве, 10% от БВП нямат и пълни с болнави и умствено сакати нарциси! Утре като спре тока, тези дето мислят,че кашкавала и сиренету се берат по дърветата на 2 кози ярмата не могат раздели.
139
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Е как има повсеместна криза, а IT специалистите пак не достигат?! Това е като недостигът на кадри на Слънчака. Парадоксално! Тоя IT сектор ще свърши като поредното абсурдно извинение да вкарваме работна ръка от третия свят. Изглежда като план за затриването на нацията.
138
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
С такова инфантдетинско поведение на подборчиците толкова! *** скpипт в ChatCPT4 се справя в селекцията и подбора акуртно и безгрешно сравнимо с масата безполезни длъжности,които на запад вече отдавна са лейа0фф, тук дори нямат идея и алгоритъм как се прави подбор на мотивирани кадри.
137
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Фирмата, за която работих дълги години не ми даваше повече от 4 хиляди и не даваше бонуси, а мен ме продаваше по 100 евро на час на друга фирма. Търпях ги шефовете да се хилят, да се носят с костюмчета, да си дават бонуси десетки и стотици хиляди, за мен нищо, фирмата да е с милиони печалби и да карат служебни коли и да ползват облаги, които ние изкарваме с труда си. Напуснах ги, станах частник и в момента взимам 4 пъти повече.
136
2
 
6
 
! Отговори
икономист преди 1 ден
До 121: Напротив, не си прочел статията - кандидати има достатъчно, но се казва, че сред тях качествените са малко. Тоест, хора, които имат желание да работят подобна работа не липсват, но им липсват необходимите умения. Явно и впоследствие не се научават, ако случайно им се гласува доверие... Хората в голямата си част не са мързеливи, а тъкмо напротив, и точно това се доказва от големия брой кандидати, които имат нереалистична представа за себе си, но въпреки това се пробутват...
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
"В коя фирма работиш, и в кой град сте ти и 40-те души?" В "Techdoesntexist", намираща се в град "Измислоград" :)
134
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
"Пич, има консултанти в ИТ сектора, работещи за по 2500 евро НА ДЕН." - Ама разбира се, че има. Проблемът е, че не можем да градим статистика на 3-*** души ...
133
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
"Писателите на команди не са ,,инжинери,, Ние нямаме компютърен език на база българския език а говорим за ,,инжинери,," - Глупосит на търкалета ... Ти си онзи, дето ревеше, че "нямаме наша си операционна система", все едно има смисъл, да се пише нещо ново там ...
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До до 108 - Да приемаме ли, че си от тея, дето са "милионери"?
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
"В момента бизнесът е такъв, че бързо трябва да се стигне до break even. Имаше време когато обучавахме на килограм и вземахме всякакви нехранимайковци." За съжаление се върти на цикли. Първо няма хора, наема се на килограм, после се пренасища пазара, минава се на "само квалифицирани кадри", но в един момент се налага, да се извъртим отново.
130
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 129 и кадри - Това с възрастта важи за някакви микерливи стартъпчета, където ти дават бонус един плейстейшън и един iPhohne, в опит да те залъжат, че са "яка компания" и като ти пскат "пица за вкъщи", демек хранят те, ти си им длъжен ... Не се лъжете на такива неща, "младите".
129
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До кадри, още един с глупостите! Възрастта няма значение. Намем всеки, който става. И да, имам немалка част от хората са над 40 дори. Стига блещихте за неща, които не разбирате, а? Младоците са за аутсорсинг компаниите. Ние в продуктовите предпочитаме улегнали хора с опит, знания и умения.
128
0
 
1
 
! Отговори
Гацо Бацов преди 1 ден
И откъдя на къдя разни нискокачествени непълноценни HR-Клингони,Маркетолози и друга пепел ше търси кадри от Уста в Уста и ше взимат 6 пъти повече гювеч от мен, бачкоре кодера,ааа?.И после и със същата тая уста как си целуват децата...
127
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Тази професия е нечовешка , който му стиска да се пробва , цял живот студент.
126
6
 
6
 
! Отговори
кадри преди 1 ден
има, ама в тая сфера никой не иска да наема хора над 35, щото имат семейства да хранят, кредити да покриват, образование на деца и студенти да плащат. Това си е от време оно така. По-лесно е да наемеш младоци, които са необвързани, играят ти по свирката и гледат да им стига за квартира и купони. Това е истината. Затова все реват , че нямало кадри, а кадрите се изнасят навън , защото тук не са желани.
125
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Какви АйТи-та ви трябват, след като светилото, вождът Боко, мъдро насочи преквалификацията им в овчари?
124
2
 
0
 
! Отговори
IT преди 1 ден
За толко пари толко-да си внесат индийци и пакистанци! Бонус,премия Комбуча сървъри, 5 цифрена заплата ,геймрум,и ми кажи кво друго може фирмата да направи за мене в акцийки и нещо инвестицийка,парички в пликче ,а не питай аз кво роботя.