Китай създаде първият в света абсолютно безопасен ядрен реактор

Иновативното съоръжение е тествано в АЕЦ "Шидаоан"
25 юли 2024 08:57, Петър Бойчев
171
Китай създаде първият в света абсолютно безопасен ядрен реактор
Снимка БГНЕС

Китай създаде и тества първия в света ядрен реактор, чието ядро не може да се разтопи и да предизвика опасен взрив. Технологията гарантира пълна безопасност дори при тотална загуба на външно захранване, пише NewScientist.

Всички съвременни атомни електроцентрали разчитат на активни охлаждащи системи, които имат нужда от външно захранване за активацията си. Ако то е извън строя, една авария на реактора би прераснала в натрупване на топлина, стопяване на ядрото и експлозия, която ще причини радиоактивно замърсяване. Именно това се случва в АЕЦ Фукушима през 2011 г., където загубата на стандартни и аварийни системи за захранване стана причина за ядрената катастрофа.

Китайските учени са разработили първия по рода си ядрен реактор с пасивно охлаждане. Ако захранването за охладителните системи бъде изгубено, тогава реакторът може безопасно да се изключи сам.

Вместо да използва горивни пръти с висока енергийна плътност, новият реактор тип PBR (pebble-bed reactor) използва голям брой "камъчета" с ниска енергийна плътност като гориво. Всички те съдържат малко количество уран-235, заобиколен от графит.

Тази по-ниска енергийна плътност означава, че излишната топлина ще се разпространи върху всички камъчета и така ще бъде по-лесно да се отведе навън чрез естествени охлаждащи процеси.

Освен това самите "камъчета" имат голяма издръжливост на високи температури.

Иновативният реактор е изграден в АЕЦ "Шидаоан" в провинция Шандун. Той бе пуснат в експлоатация през декември 2023 година. Досега способността му да се охлажда сам не бе изпробвана.

Екипът на централата изключил напълно захранването на активното охлаждане, симулирайки мащабна авария. В рамките на 35 часа реакторът HTR-PM се охлажда сам.

"Подобен тест, при който спирате захранването на охлаждането на напълно работеща електроцентрала, е същинска рядкост", коментира Мамдух Ел-Шанавани, бивш служител в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Тъй като системата за аварийно пасивно охлаждане не зависи от никаква сложна технология, тя е изключително безопасна, допълва той.

Дизайнът не може да бъде адаптиран към съществуващите ядрени реактори по света, но за сметка на това може да се превърне в основана на новото четвърто поколение по-безопасни ядрени реактори.

Реакторите HTR-PM са малки и с модулен дизайн. Всеки един от тях е с мощност 210 MW.

За сравнение един реактор ВВЕР-1000 в АЕЦ "Козлодуй" има мощност от 1000 MW. Капацитета за производство на ток на реакторите HTR-PM е сравним с мощността на един блок в ТЕЦ. Например, в ТЕЦ "Марица-изток 2" има 8 турбини с обща мощност от 1620 MW.

Китай планира да монтира HTR-PM реактори в своите въглищни централи, извършвайки преход от изкопаеми горива към по-чиста енергия. Пекин си е поставил за цел постигане на въглеродна неутралност до 2060 година, а успехът на "зеления преход" зависи от новата ядрена технология, пише дир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
2
 
! Отговори
Британски учЕн преди 1 месец
Китайците може и да напредват но им липсва едно много важно нещо - опит. Опитът се изгражда с годините, няма как да се предвиди всичко, да речем при автомобилите - немците че и дори японците правят автомобили отпреди втората светова, това са 80 години изграждане на опит, всяка част е усъвършенствана във времето, затова и колите на китайците никога няма да станат по надеждни от европейските и японските. Същото е и с централите, телефоните и всичко останало.
159
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С части от магазина по 1 лев?
158
0
 
4
 
! Отговори
Дончо тромпета преди 1 месец
Китайски е нали? .!.
157
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Чернобил е бил със седем защити, но сложи комунист началник смяна и гледай шоу.
156
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОЛКО КИТАЙЧЕТА МУ ВЪРТЯТ *** И Т Е МИЛИОН ИЛИ ДЕСЕТ МИЛИОНА??!!!...
155
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОЛКО КИТАЙЧЕТА МУ ВЪРТЯТ *** МИЛИОН ИЛИ ДЕСЕТ МИЛИОНА??!!!...
154
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До мисирешка работа УЕСТИНХАУЗ спечели контракт да построи Атомни реактори в Китай AP1000. Но естествено не се включи в бюджета и времевия период и ФАЛИРА!!! Техническата документация беше трансферирана като компенсация. След това Китайците започнаха да строят СОБСТВЕНИ САР1000 реактори въз основа на преработена и усъвършенствана документация на САЩ реактор.
153
0
 
0
 
! Отговори
сапун преди 1 месец
До Мда - промишлен шпионаж, ментете, пакости, свръх замърсяване на околната среда, ниско платена работна ръка и мизерия, - не купувайте/ако можете/нищо китайско, защото то ще ви убие, рано или късно! дръжте се далече от жълтуните, те ще ви "лепнат" нещо, всичко е за еднократна употреба и имитация. накрая ще направат некоя беля в космоса, което ще навреди на човечеството
152
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Китай ли е по добре недей. Наскоро спряха реактор в Белгия на 51 години. Така че не ме занимавайте с чинг чонговци който ядат прилепи.
151
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Раздувки на китайците. Тоя реактор за първи път е конструиран през 60-те в Европа. Може да гори твърде добре особено когато графитът се смеси с кислород и започне да изпарява уранът. Китайците обичат да раздуват като тая кола която минавала 2000-3000 километра с едно зареждане,като тракторът с изкуствен интелект като онази сфера която като я подържиш в ръка ти удължава животът абе обичат научната фантастика хората. Нищо де днес фантастика след 400-500 год реалност.
150
2
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 1 месец
Един реактор е напълно безопасен преди да се зареди ядреното гориво в него!!! Всеки един реактор с ядрено гориво е опасен, независимо от проект и изчисления, вероятностни изчисления и т.н., има обстоятелства и ситуации които дори и с малка вероятност мигат да настъпят и да се случи "случка"!За да няма "случки" има регулаторен орган и други контролни органи, които да гарантират изпълнението всички функции осигуряващи безопасността му!
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много да безинтересни центаджиите - копейки, копейки, нищо смислено не могат да кажат.
148
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** много са интересни копейките, не могат да напишат нищо за пPozията и почват за Китай... Най-най-най...
147
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато запада безотклонно се е устремил към дъното на морален разпадък и финансова криза, изтока се надига. Китай може да е диктатура, може да е и каквото и да било друго, но скоро ще е единствената страна в света с Космическа станция, понеже международната скоро ще бъде разглобена, ще са единствената страна дето иска да ходи на Луната, единствените които вече имат и до 5г пускат комерсиално 6G технологии, и сега и безопасни реактори докато ние си говорим за перки.
146
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Обективен СССР изпрати може би 10 сонди до луната върнаха се само 3 и едната беше с материал от обратната страна на луната. Но все пак ЕВАЛА на Китайските Космически спецове
145
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До НАБЛЮДАТЕЛ Създаден е и се създава. Реактор на Бързи неутрони. Практически не ползва Уран 235 а основно Уран 238 от който има милиони тонове на склад. Сегашния СССР/РФ реактор работи с охладител Калий. Но все пак този охладител е опасен ако влезе в достъп с вода. Новия реактор БНО - Бързи Неутрони Олово вече ще е напълно сигурен. За да "запалиш" реактора ти трябва външен източник на неутрони. За да заглушиш реактора спираш източника на неутрони.
144
3
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Китай станаха най-технологично развитата страна в света. Наскоро тяхната сонда донесе проби от обратната страна на луната ,там ,където още не са успели да кацнат нито американски,нито руски лунни апарати.
143
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"новият реактор тип PBR (pebble-bed reactor) използва голям брой "камъчета" с ниска енергийна плътност като гориво. Всички те съдържат малко количество уран-235, заобиколен от графит" - звучи афифно на прасссе и мирише на Чернобил. Никога не трябва да се вярва на китайци за техника, доказани недъзи са
142
0
 
0
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Може Брикел да произвежда слабо обогатени уранови *** 235 с графит от лигнитни въглища!
141
4
 
10
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Голяма работа са китайците. Никой не може да им се опре. Много народ, огромни мегаполиси, развита икономика, модерни технологии. И САЩ вкуп с Европа им дишат прахуляка. Добре че се държат мирно, че ако ги предизвикат да воюват ще изметат целия свят.