Джон Малкович: България има твърде много добри актьори за малка страна

През ноември е премиерата на пиесата „Оръжията и човекът“ на Бърнард Шоу
7 сеп 2024 15:15, Елка Василева
41
Джон Малкович: България има твърде много добри актьори за малка страна
Снимка: архив, БГНЕС

В България има много добри актьори и световни режисьори имат избор между големи таланти в кастингите за пиеси на международно ниво. Това е заявил актьорът и режисьор Джон Малкович, цитиран от Народния театър по повод предстоящия си ангажимент като гостуващ режисьор в най-голямата ни трупа.

През ноември е премиерата на антивоенната пиеса „Оръжията и човекът“ на Бърнард Шоу, която Малкович поставя у нас. Идния месец той започва активна работа с избраните актьори.

Това е второто му гостуване в Народния театър след „В самотата на памуковите полета“ през 2023 г.

„В Народния театър „Иван Вазов“ имах възможността да избирам между поне четирима подходящи актьори за всяка една роля. Бях подготвен, че ще срещна толкова високо ниво поради личния ми опит с българите в живота ми досега. Направих две прослушвания на всички мъже актьори и на всички жени актриси в театъра. Когато казваме, че България е малка страна, не знам, има твърде много добри актьори за малка страна“, посочва Малкович.

„Народният театър привлича много таланти не само от България – светът иска да работи с вас и това е благодарение на дарбата ви“, казва още той. За да работи по пиесата в България, Малкович е отказал редица предложения за филми и сериали, защото театралният ангажимент тук изисква цялото му внимание и концентрация.

„Оръжията и човекът“ е пиеса в три действия от световноизвестния ирландски драматург Бърнард Шоу, поставена за първи път през 1894 г. в театър „Авеню“, в Лондон. Чрез езика на комедията текстът разказва за обществените настроения, възхваляващи войната, показвайки тяхната вътрешна противоречивост и излишна романтизация.

Джон Малкович отправя и ясно послание към българската публика във връзка с опита за създаване на настроения срещу постановката, която според спекулациите се подигравала с българските герои. „Разбрах, че тук има информация, че пиесата се подиграва на българите и че се подиграва на Сръбско-българската война – нито едно от двете не е вярно. В „Оръжията и човекът“ става дума за претенциите, за грешния идеализъм и всъщност тя е една антивоенна пиеса, по принцип Джордж Бърнард Шоу е писал много пиеси, за да заяви позицията си срещу войната. Малко съм смутен, че хората си мислят, че бих дошъл в България, за да се подигравам на българите. Просто досега не съм поставял пиеса при вас. Тази наистина е сатирична, забавна и в крайна сметка – доста романтична“, заявява още Малкович.

Той поставя известната пиеса на Шоу за втори път в кариерата си – първият е през 1985 г., когато я режисира в театър Circle in the Square, в Ню Йорк. В постановката участват актьорите Кевин Клайн, по-късно заменен от самия Малкович, Глен Хедли и Раул Хулия. В Ню Йорк представлението се радва на голям зрителски интерес и е изиграно над 100 пъти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от Театър
Бляскав старт на новия сезон в Народния театър
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Едните актьори се правят че работят, а другите че плащат
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най важните са 240 у парламенто.:))
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вярно, 6 милиона актьори, световен рекорд.:))
33
0
 
2
 
! Отговори
Каскетя преди 1 седмица
Мдааа ... 6 милЕона артРисти сър!
32
0
 
0
 
! Отговори
старите успели декад преди 1 седмица
* енти ги тегли да пеят, пият и вият в България, жив и здрав да е, да разгърне още от уменията си, ще се радваме да му даваме ефир и да вземаме и даваме пример на децата си
31
4
 
1
 
! Отговори
Бау преди 1 седмица
Добре! Гледайте си баба Стоянка и Латинка Петрова! Бау набляга на младичките!
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това го знаят милиони българи по света и у нас . Артисти , спортисти , певци . Това бе създадено в Социализма . Всеки се впускаше в изкуство, музика , култура, спорт, служба и службички . БКП даваше пари за тия браншове да се вдига трибагреника , да се надува балона на благоденствието . Но пари нямаше .И се спука балона 1986 г. Т. Живков каза " А м а то социализма излезе едно недоносче
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До БауБг филмите от последните години са с нисък бюджет.Тук там има някой филм, който става да се пусне директно за стрийминг в някоя платформа и няма смисъл да се гледа на коно.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имаме добри актьори можещи да играят руснаци в американските филми.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя му хареса тука в България. Евтино пиене и евтини жени. Кво да искаш повече?
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вече няма актьори,само артости
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много актьори, но не можем да изнасяме, че стават само за вътрешния пазар.
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Парламентът е пълен с актьори
23
9
 
2
 
! Отговори
Бау преди 1 седмица
Направете си труда и гледайте някой филм, сниман последните години! Не всичко е лошо, напротив! Отдавна младите артисти не могат да изиграят исторически роли както предшествениците си, но това е обяснимо - ония хора са живели с хора, които помнят османското време - дрехи, табиети, език, пасали са коне и овце! Но, може ли оня артист пък да изиграе нещо от сегашното време! Първо, танците няма да може да докара, както в един ученически филм.
22
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
това е садомазохизъм, да плащаш на чужденец да поставя пиеса, която се гаври с народа ти и която навсякъде е спирана точно поради тези причини
21
11
 
7
 
! Отговори
до 18 преди 1 седмица
Бау на имена не робува! Просто гледам нещо, виждам, че играят приятно и го одобрявам! Вие робувате на имена вероятно, а не на талантливо представяне! Кой изпълнява - Голямото име - Аааауууууу! Едно време не играели изкуствено!? Моля!? Особено при качеството на онази техника - ужаст! Един от най изкуствените е Апостол Карамитев, но като сте казали - голям, велик, недостижим! Глупости! Повечето стари филми са като на бездарни самодейци на селска вечеринка, образец ,,Многострадална Геновева"!
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Половината неможе ги намериш от алкохолна и кокаинова абстиненция хах
19
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имаше добри актьори едно време . Сегашните играят едно сковано , фалшиво, не непринудено .
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колко още,ще ни занимавате с тоя бре? Малка ли му е " трибуната" световна,та се е " загнездил" нещо тук?-:(
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 17 Бау, правиш ли разлика между човек с положително мислене и човек реалист, умник?