Китай създаде първият в света абсолютно безопасен ядрен реактор

Иновативното съоръжение е тествано в АЕЦ "Шидаоан"
25 юли 2024 08:57, Петър Бойчев
171
Китай създаде първият в света абсолютно безопасен ядрен реактор
Снимка БГНЕС

Китай създаде и тества първия в света ядрен реактор, чието ядро не може да се разтопи и да предизвика опасен взрив. Технологията гарантира пълна безопасност дори при тотална загуба на външно захранване, пише NewScientist.

Всички съвременни атомни електроцентрали разчитат на активни охлаждащи системи, които имат нужда от външно захранване за активацията си. Ако то е извън строя, една авария на реактора би прераснала в натрупване на топлина, стопяване на ядрото и експлозия, която ще причини радиоактивно замърсяване. Именно това се случва в АЕЦ Фукушима през 2011 г., където загубата на стандартни и аварийни системи за захранване стана причина за ядрената катастрофа.

Китайските учени са разработили първия по рода си ядрен реактор с пасивно охлаждане. Ако захранването за охладителните системи бъде изгубено, тогава реакторът може безопасно да се изключи сам.

Вместо да използва горивни пръти с висока енергийна плътност, новият реактор тип PBR (pebble-bed reactor) използва голям брой "камъчета" с ниска енергийна плътност като гориво. Всички те съдържат малко количество уран-235, заобиколен от графит.

Тази по-ниска енергийна плътност означава, че излишната топлина ще се разпространи върху всички камъчета и така ще бъде по-лесно да се отведе навън чрез естествени охлаждащи процеси.

Освен това самите "камъчета" имат голяма издръжливост на високи температури.

Иновативният реактор е изграден в АЕЦ "Шидаоан" в провинция Шандун. Той бе пуснат в експлоатация през декември 2023 година. Досега способността му да се охлажда сам не бе изпробвана.

Екипът на централата изключил напълно захранването на активното охлаждане, симулирайки мащабна авария. В рамките на 35 часа реакторът HTR-PM се охлажда сам.

"Подобен тест, при който спирате захранването на охлаждането на напълно работеща електроцентрала, е същинска рядкост", коментира Мамдух Ел-Шанавани, бивш служител в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Тъй като системата за аварийно пасивно охлаждане не зависи от никаква сложна технология, тя е изключително безопасна, допълва той.

Дизайнът не може да бъде адаптиран към съществуващите ядрени реактори по света, но за сметка на това може да се превърне в основана на новото четвърто поколение по-безопасни ядрени реактори.

Реакторите HTR-PM са малки и с модулен дизайн. Всеки един от тях е с мощност 210 MW.

За сравнение един реактор ВВЕР-1000 в АЕЦ "Козлодуй" има мощност от 1000 MW. Капацитета за производство на ток на реакторите HTR-PM е сравним с мощността на един блок в ТЕЦ. Например, в ТЕЦ "Марица-изток 2" има 8 турбини с обща мощност от 1620 MW.

Китай планира да монтира HTR-PM реактори в своите въглищни централи, извършвайки преход от изкопаеми горива към по-чиста енергия. Пекин си е поставил за цел постигане на въглеродна неутралност до 2060 година, а успехът на "зеления преход" зависи от новата ядрена технология, пише дир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
187 преди 1 месец
Чел съм за тези реактори в Нешънъл географик преди доста години. Не очаквах китайците първи да построят такова чудо. Днес, защо се губи половина коментар, нещо сте бъгнали?
119
1
 
1
 
! Отговори
Михаил преди 1 месец
До Гиб Мелсън: всъщност технологията е разработена в основата си от фирма на Бил Гейтс, Тера Пауър и трябваше да е съвместен проект, само че заради ембаргото за търговия по време на Тръпм проекта пропадна тогава и Китайциите си направиха сами, а Тера Пауър в момента строй такава в Уайоминг, САЩ. Само, че в държавите в които има демокрация има малко повече закони и изисквания, преди да построиш нещо, което може да е опасно за хората.
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Да уточним 119 Да. Същото оборудване, което от 12 години работи в Калининската АЕЦ до москва. Както по-долу някой писа - трябваше да работи в Белене, ама заради Станишев работи в москва.
117
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се разсеят 1000МВт топлинна мощност по естествен път, без принудително охлаждане си е сложна задача. А и то проблематично са няколко секунди преходен процес, а не статичното състояние. То и Чернобил нямаше да гръмне ако не бяха секундите в които забавителните пръти са слизали. Дано наистина са успели китайците. Това си е постижение на човечеството.
116
0
 
1
 
! Отговори
Да уточним преди 1 месец
До Анонимен 118: Става дума за "оригиналното оборудване на АЕЦ" купено по времето на Тодор Живков, така ли?
115
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Малко за политика Т.е. не разбрах кой продаде оригиналното оборудване на АЕЦ Белене през 2005? Бяха или не бяха руския гражданин Станишев и неговия министър на енергетиката РОВЧ? Това кажи.
114
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Така е СЕРИОЗНО? Унуфри ВВЕР Реакторите 3,5 поколение(Това което продаваме на Киев е 3 поколение) имат тази опция като запазват старта система за регулиране на мощност/реакция с активни пръти и пасивни пръти/поглъщатели на неутрони. Тоест да се самоохлажда от обикновена топлинна конвекция. Но и двата реактора ВВЕР 3,5 и Китайския все още не са най-безопасните. Сега РФ строи реактор на бързи неутрони с охлаждащ агент ОЛОВО. Изключи ли се реактора става един огромен блок от Олово...
113
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 114 САЩ имат 99 ядрени реактора, русия 26. Та така с водещото. Само числа казвам. Пред числата и кухоглавите русофили трябва да мълчат.
112
1
 
2
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 месец
До Анонимен 110: Да, доскоро Станишев беше евродепутат, и пак си беше плазмодий и п'родажник. Когато става дума за слугинаж на евроатлантизма, винаги беше "ЗА". Той никога през живота си не е работил, а в Русия е писал дисертация за "Значението на красноармейската униформа". Дотук с него.
111
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Така е 109 Ти мал0умен ли си бесепарче? 5-ти блок на АЕЦ Козлодуй, сега, с американско гориво произвежда точно толкова, колкото произвеждаше миналият юли с руско гориво. Баххта в празноглавата копейкаа. Казах, че през лятото, заради безводието АЕЦ произвежда с 40-50 МВт по-малко отколкото зимата. Това е независимо от горивото - руско или друго. Това Овчаров го знае много добре. Защо манипулира?
110
1
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Как е възможно страна в която няма демокрация да създадат най-великата придобивка за човечеството за всички времена???
109
4
 
3
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 месец
До Така е ..: И Русия създава. Армията на САЩ руши без да създава. А Русия възстановява разрушенията в новите си територии. Сега например в Маруипол е отворено пристанището, а училищата, транспорта и болниците работят.
108
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Малко за политика Отдавна, отдавна, колко отдавна? Доскоро им беше евродепутат. А и аз говоря за 2005. Така че не се оправдавай. Все едно да кажеш, че БСП няма нищо общо и с Жан Виденов. Е понастоящем няма, ама в момента на оссирането са имали. Нали така?
107
1
 
1
 
! Отговори
Така е преди 1 месец
До Анонимен: Да, колко произвежда АЕЦ сега с американското гориво. Прав е Румен Овчаров, сам го признаваш.
106
2
 
1
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 месец
До Анонимен 102: Стнишев е плазмодий и п'родажник и отдавна няма никаква връзка с БСП. Три мандата на Бойко БСП беше единствената опозиция на модела ГЕРБ, но тогава лидер на левицата беше Корнелия Нинова. ......................................................................... Не че има връзка с темата.
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пак по опорката? На кого да вярваш ли? Не на мене. Аз наистина съм анонимен. Отваряш интернет сайта на АЕЦ козлодуй. Там С ГОЛЕМИ БУКВИ пише колко произвежда всеки блок СЕГА. После пак вярвай на РОВЧ.
104
6
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
Браво на китайците .Умни хора.Докато китайците съзидават , Путин руши .Направи страхотна война.
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Не е баш тъй наскоро лично путин каза, че в русия има 10 милиона нелегални средноазиатски мигранти. Ама те не са български русофили.
102
1
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 месец
До Анонимен 100: На кого да вярваме. На теб - който си анонимник, или на Румен Овчаров, които е специалист по енергетика и е заложил името си зад това което казва, че АЕЦ раноти на по-ниски обороти заради американското гориво? Анонимници много.
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 99 Ъхъ. ББ продаде оригиналното оборудване за Белене на руснаците и си взе къща на Женевското езеро. Не беше руснака Станишев.

Спонсорирани публикации