Най-силният паспорт в света е сингапурският, къде е българският?

Нашият паспорт дава достъп до 114 страни
25 юли 2024 19:30, Петър Бойчев
35
Най-силният паспорт в света е сингапурският, къде е българският?
Снимка БГНЕС

Консултантската фирма "Хенли и Партньори" съдейства на клиенти от цял свят с оформяне на документи за гражданство и временно пребиваване по цял свят. През последните 19 години, експертите наблюдават правата и свободите в повече от 227 държави и територии по цял свят.

С помощта на данни от Международната Авио Транспортна Асоциация, фирмата успява да създаде така наречения "Паспортен Индекс на Хенли". Неговата основна цел е да покаже кой е най-силният паспорт, позволяващ на неговия притежател да пътува свободно в цял свят с минимални или никакви изисквания за влизане в друга страна.

Анализът на компанията за 2024 г. показва, че Сингапур предоставя на своите граждани един от най-силните документи, позволяващ сериозен достъп до почти целия свят. На второ място в класацията се нареждат Япония, Франция, Италия и Испания, които заедно заемат втора позиция и позволяват на своите жители да пътуват свободно и без виза до 192 държави. Нито една от изброените държави не е успяла да се изтегли с една позиция нагоре в класацията или просто да добави още една територия за свободно пътуване.

На трето място се събират държавите Южна Корея, Швеция, Финландия, Австрия, Ирландия, Люксембург и Нидерландия. Тези държави са успели да уредят безвизов режим за 191 държави.

Великобритания, САЩ, Нова Зеландия, Норвегия, Белгия, Дания и Швейцария заемат четвърто място с възможен достъп до 190 държави по света. Австралия и Португалия, които се намират на 5-то място са успели да договорят добри условия със 189 държави, докато САЩ пада с 8 позиции, заради малко по-ограничен достъп до 186 държави.

Защо Сингапур е на първо място? Според "Хенли и Партньори", Сингапур предоставя достъп до 195 държави, но още по-интересното е, че има планове да добави още дестинации в списъка. Тазгодишната класация предлага и още изненади, след като има нов победител за най-слаб паспорт - Афганистан. Гражданите на тази страна имат право да пътуват без виза само до 26 други страни. Консултантската фирма посочва, че Афганистан може да се смята за рекордьор, след като за последните две десетилетия нито една друга държава не е успяла да достигне подобно дъно.

Председателят на "Хенли и Партньори" - Крисчън Каелин е забелязал, че  средният глобален брой на държави се е удвоил. През 2006 г. всяка държава е предлагала средно 58 дестинации, а днес средностатистическият брой е 111 държави.

Международната Авио Транспортна Асоциация посочва, че 5 милиарда души ще летят тази година, а за превозването им са необходими 39 милиона полета. Логично е, че именно гражданите на държавите от върха ще се възползват най-много от правата си за свободен достъп.

И макар мнозина дори да не оценяват силата на своя паспорт, други определено заявяват, че са изправени пред предизвикателство. Един от най-богатите хора в Африка - Алико Данготе е заявил, че за да пътува до Африканския форум на Изпълнителните директори в Кигали, Руанда, трябвало да си изкара 35 визи, докато европейският пътник има значително по-малък брой главоболия.

Консултантската фирма открива и още проблеми, когато става въпрос за Африка. Жителите на този континент са изправени пред сериозни изпитания, когато дойде време да си вадят виза за шенгенското пространство. Повече от 30% от подадените заявления са отхвърлени, за разлика от 10% откази за всяка друга държава в целия свят.

Индексът на "Хенри и Партньори" е един от многото, които се използват за определяне на силата на един паспорт. Компанията Arton Capital също провежда подобно изследване и обръща внимание на 193-те държави от ОН и добавя още 6 територии в своето изследване - Тайван, Макао, Хонконг, Косово, Палестинските територии и Ватикана. Територии, които са анексирани от други страни, автоматично се изключват от списъка на тази държава.

Целта на Arton Capital е да предлага информация в реално време на всички пътници по света, предоставяйки точна и ясна информация за нуждите на едно пътуване. Тази компания поставя Обединените Арабски Емирства на първо място за пътуване без виза или пътуване с попълване на виза при пристигане. Държавата е победител с резултат от 179 точки. На второ място в тяхната класация се нарежда Испания с резултат от 178 точки, докато Германия, Италия, Нидерландия, Люксембург, Австрия и Швейцария са получили 177 точки и се нареждат на трето място.

В топ 10 на "Хенри и Партньори" и техният индекс изглежда така:

  •     Сингапур (195 държави)
  •     Франция, Германия, Италия, Япония, Испания (192 държави)
  •     Австрия, Финландия, Ирландия, Люксембург, Нидерландия, Южна Корея, Швеция (191 държави)
  •     Белгия, Дания, Нова Зеландия, Норвегия, Швейцария, Великобритания (190 държави)
  •     Австралия, Португалия (189 държави)
  •     Гърция, Полша (188 държави)
  •     Канада, Чехия, Унгария, Малта (187 държави)
  •     САЩ (186 държави)
  •     Естония, Латвия, Обединени Арабски Емирства (185 държави)
  •     Исландия, Латвия, Словакия, Словения (184 държави)


В същият индекс ще открием България на 14-то място, което поделя с Румъния, предлагайки достъп до 177 държави, пише investor.bg.

Още бизнес новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Севдалина Найчева преди 1 месец
Аз си изкарах македонски паспорт и с него получих стипедния от Белгия за студии и работа у тях, но като македонка. За студии като българка с български паспорт търсиха ми дебели пари. Никакво значение няма паспорта. Става въпрос за изгодност. Имам тук и колежка българка от Пирот, на също положение, със сръбски паспорт. Тя има и бг паспорт, но никога не е живяла в бг, предпочита Белгия. Баканите са за грехота. Доказателство са коментарите тук и на подобни въпроси. Поздрав от Оденсе, Белгия.
30
0
 
0
 
! Отговори
Произнесено с акцент преди 1 месец
Чингапукският паспорт, значи?
29
0
 
1
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
Освен северномакедонският ме интересува дали не е на едно място със сръбският паспорт, към който се стремят в последно време...
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чували ли сте за Сандокан и малайските пирати, е, това е мястото. 1819 г. там пристига сър Томас С. Рафълс, представител на Британската източноиндийска компания. 1824 г. компанията купува острова за 60 000 д. от тогавашния цар Хюсеин шах. Има още инфо, което показва как беден остров става богата световна икономическа и туристическа дестинация. Който не вярва, да го прочете пак или Емилио Салгари. Чаоо.
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А фашистка Русия пътува безвизово само до Беларус. Евентуално, ако има кандидати. Даже и кюфтето от сев. Корея им иска визи. Нищо, че никой от руските мужици не се натиска натам.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние знаем за сингапурският пасош че е най-як.Пишете за ,,македонският паспорт" той на кое място е?
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При комунизма нямахме тоалетна хартия и банани и не можехме да бягаме на запад.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Сингапур и Япония има смъртно наказание, а в Сингапур за някои престъпления има и телесно наказание - бой с пръчка. Само за информация.
23
2
 
0
 
! Отговори
Благо Дж преди 1 месец
Сингапур ми е Малайзия!
22
2
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
В ЗАГЛАВИЕТО ПИШЕ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ПРЕДЛАГА ДОСТЪП ДО 114 СТРАНИ, А ПОСЛЕ В СТАТИЯТА ПИШЕ, ЧЕ ПРЕДЛАГА ДОСТЪП ДО 177 СТРАНИ!
21
6
 
1
 
! Отговори
Фифо преди 1 месец
Да бе, азиатските лицемери, дето паразитират на гърба на останалия свят. Където е престъпление да изпиеш бира, че видиш ли били ***, ама посегателството над малолетни си е малко културна традиция. Едно от най-скучните парчета на Земята, заедно с Швейцрия, по-голямата част от Зап. Европа и Близък Изток... Не, мерси!
20
4
 
4
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 месец
А нашите пишманатлантици да са направили нещо с американските визи? Даже дума не смеят да обелят. Сакън, шефа ще им опъне ушите.
19
0
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Пали гаси и тръгвай Люлин е огромен ха ха ха ха С неизмерими космически граници .Ентелигентни и не пъйрдят и не айкат. Само влиза храна , но не излиза. Всите красиви руси 2 метра сини очи и няма нужда да си мият ръцете то вредно.
18
2
 
5
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Ха, ха, "най-силния" паспорт, колко конски сили е. Ало журналисти, спрете с глупавите си писания.
17
3
 
5
 
! Отговори
Вяра преди 1 месец
Редакцията, няма да получите много импресии с такива новини. Съобразявайте се с аудиторията, съставена предимно страдащи от сенилност пенсионери-носталгици, безработни неудчниици-*** и трета класа бачкатори, които я отидат веднъж в годината до Гърция или до Италия с лоукост за уикенда, я не. Осъзнавате ли, че 80% от икономически активното население не е стъпвало извън ЕС?
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой на смята нас за хора бе работих в Италия и един колега нарече румънците ц....и един италианец му каза не румънците а вие сте ц....
15
3
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Не видях Русия къде е??? Ами Казахстан,ами Дагестан, Цинганинстан?? Аааа нинеееее..... Кък тъй ?? Ха ха ха ха ей мохикани, само западните вижте добре кво става? Кой бг оди у Сингапур че и паспорт да вземе? Мумук.Германия, Франция, Англия, Швейцария, Австрия, Холандия .. това са бели държави нали веее Радев??
14
6
 
9
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
с Български Паспорт - Без Виза - няма почти Никъда по Света, дори Нашият Партньор, Нашият Приятел САЩ - след 10ки интервюта в посолството им, дори и роднини да имаш там - ти се отказва - щото не си от точният цвят кожа!
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Мхм То понеже в ерата на мобилния интернет е много сложно да провериш къде ще ти искат паспорт направо ядрена физика.
12
1
 
7
 
! Отговори
Мхм преди 1 месец
Тази информация е важна за хората, които пътуват често по света. Като ходиш само до Гърция, това колко е силен паспорта, няма никакво значение. Да не кажа, че в ЕС дори пътуваш само с лична карта. Но аз съм човек, който пътува, и е трябвало да получа виза за да пътувам до Индия, но за Аржентина и Уругвай пътувах без виза.